Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Wszedłem do wątku po dłuższym czasie i sytuacja jak w programie "Zatrzymane w kadrze". Jak czytam, te radosne wpisy w rodzaju "hura, dziś udało się ściągnąć", to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Dajcie już spokój z tymi postami. Ta wymiana "doświadczeń" to nic nie wnoszące bicie piany. Całą parę, która idzie teraz w gwizdek powinniśmy skierować w kierunku wspólnego, obywatelskiego zażalenia w organach państwowych (NIK, Ministerstwo Kultury?). Może to zdyscyplinuje zadowolonych z siebie "archiwistów"?
- jurek.solecki

Metryki z terenu pow. Grudziądz.
Po co były przepisywane i tłumaczone metryki na przełomie 1940/1950. Przepisywane były na drukach w języku niemieckim
jak i na drukach współcześnie drukowanych. Świadczy o tym sygnatura na drukach (kto i kiedy drukował)
Oraz druga sprawa:
czy zmienił się układ filtrów po lewej stronie.
obecnie jest układ
data
archiwum
województwo
gmina
wcześniej była chyba pozycja miejscowość
Jurek Solecki
Po co były przepisywane i tłumaczone metryki na przełomie 1940/1950. Przepisywane były na drukach w języku niemieckim
jak i na drukach współcześnie drukowanych. Świadczy o tym sygnatura na drukach (kto i kiedy drukował)
Oraz druga sprawa:
czy zmienił się układ filtrów po lewej stronie.
obecnie jest układ
data
archiwum
województwo
gmina
wcześniej była chyba pozycja miejscowość
Jurek Solecki
Zgadza się, były wcześniej miejscowości, bez których jest teraz trudniej w poszukiwaniach. 
Napisałem o tym do administratora...
U mnie jest jeszcze gorzej gdyż od kilku dni straciłem całkowity dostęp do portalu GWA. Co ciekawe, to tylko do tej jednej strony, pozostałe działają bez zastrzeżeń. Nie wiem co to za przyczyna. Robiłem już 3 formatowania partycji systemowej i ponowne instalacje. Bez skutku.
Aktualnie pojawia się komunikat o treści (wcześniej były inne):
Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia.
Podczas łączenia z serwerem www.genealogiawarchiwach.pl wystąpił błąd. SSL otrzymał rekord z nieprawidłowym kodem uwierzytelnienia wiadomości. (kod błędu: ssl_error_bad_mac_read)
Żądana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ nie udało się potwierdzić autentyczności otrzymanych danych.
Należy skontaktować się z właścicielem witryny i poinformować go o tym problemie.
Pod komunikatem mogę tylko nacisnąć przycisk "Spróbuj ponownie" lub aktywny tekst "Zgłoś ten błąd"
Opisałem to tak dokładnie, żeby sprawdzić czy ktoś jeszcze ma podobny problem.
A może znajdzie się specjalista-informatyk który coś doradzi?
Napisałem o tym do administratora...
U mnie jest jeszcze gorzej gdyż od kilku dni straciłem całkowity dostęp do portalu GWA. Co ciekawe, to tylko do tej jednej strony, pozostałe działają bez zastrzeżeń. Nie wiem co to za przyczyna. Robiłem już 3 formatowania partycji systemowej i ponowne instalacje. Bez skutku.
Aktualnie pojawia się komunikat o treści (wcześniej były inne):
Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia.
Podczas łączenia z serwerem www.genealogiawarchiwach.pl wystąpił błąd. SSL otrzymał rekord z nieprawidłowym kodem uwierzytelnienia wiadomości. (kod błędu: ssl_error_bad_mac_read)
Żądana strona nie może zostać wyświetlona, ponieważ nie udało się potwierdzić autentyczności otrzymanych danych.
Należy skontaktować się z właścicielem witryny i poinformować go o tym problemie.
Pod komunikatem mogę tylko nacisnąć przycisk "Spróbuj ponownie" lub aktywny tekst "Zgłoś ten błąd"
Opisałem to tak dokładnie, żeby sprawdzić czy ktoś jeszcze ma podobny problem.
A może znajdzie się specjalista-informatyk który coś doradzi?
Pozdrawiam - Jan
szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Dzięki Jarku za bardzo przydatną informację.
Potwierdzam, rzeczywiście wszystkie miejscowości można wybrać w filtrze Zespół.
Informuję przy okazji, że poradziłem już sobie z dostępem do portalu GWA.
Ważna informacja dla użytkowników Eset Smart Security 9
W tej nowej wersji wprowadzono nie tylko specjalną, bezpieczną przeglądarkę dla bankowości elektronicznej i płatności internetowych. W pakiecie ESS 9 jest także funkcja filtrowania protokołów SSL/TLS która podmienia certyfikaty tej strony. Właśnie dlatego nie miałem do niej dostępu.
Aby tego uniknąć należy w ustawieniach zaawansowanych wyłączyć filtrowanie.
Potwierdzam, rzeczywiście wszystkie miejscowości można wybrać w filtrze Zespół.
Informuję przy okazji, że poradziłem już sobie z dostępem do portalu GWA.
Ważna informacja dla użytkowników Eset Smart Security 9
W tej nowej wersji wprowadzono nie tylko specjalną, bezpieczną przeglądarkę dla bankowości elektronicznej i płatności internetowych. W pakiecie ESS 9 jest także funkcja filtrowania protokołów SSL/TLS która podmienia certyfikaty tej strony. Właśnie dlatego nie miałem do niej dostępu.
Aby tego uniknąć należy w ustawieniach zaawansowanych wyłączyć filtrowanie.
Pozdrawiam - Jan
-
kulik_agnieszka

Bardzo proszę o pomoc.
Przeglądam od kilku dni księgi Golubia- Dobrzynia i to co widzę to wyłącznie akty wyznań niechrześcijańskich.
Wszystko jest opisane jako: "Akta Stanu Cywilnego Wyznania Chrześcijańskiego i Mojżeszowego w Dobrzyniu n. Drwęcą" i ani jednego aktu chrześcijańskiego nie znalazłam.
Pytam bardziej niż ja obeznanych z tą stroną : czy tam rzeczywiście są jedynie akty wyznania mojżeszowego czy ja po prostu nie umiem znaleźć chrześcijańskich?
Agnieszka
Przeglądam od kilku dni księgi Golubia- Dobrzynia i to co widzę to wyłącznie akty wyznań niechrześcijańskich.
Wszystko jest opisane jako: "Akta Stanu Cywilnego Wyznania Chrześcijańskiego i Mojżeszowego w Dobrzyniu n. Drwęcą" i ani jednego aktu chrześcijańskiego nie znalazłam.
Pytam bardziej niż ja obeznanych z tą stroną : czy tam rzeczywiście są jedynie akty wyznania mojżeszowego czy ja po prostu nie umiem znaleźć chrześcijańskich?
Agnieszka
-
kulik_agnieszka

-
Romanowski_Piotr

Wygląda na to, że zespół o którym piszesz zawiera wszystkie akta cywilne (chrześcijańskie i niechrześcijańskie) z lat 1808-25. Od 1826 roku, pod rządami zmienionego kodeksu cywilnego w Królestwie Polskim nastąpił rozdział tych ksiąg. Spójrz na same skany okładek ksiąg począwszy od 1826 roku, jest tam mowa o niechrześcijańskich asc.kulik_agnieszka pisze:Bardzo proszę o pomoc.
Agnieszka
Natomiast katolicy byli zapisywani zgodnie z przynależnością parafialną, czyli w tym przypadku w asc parafii Dulsk (do pocz. XX w.).
Pozdrawiam,
Piotr
P.S.
Oczywiście pamiętamy o granicy prusko-rosyjskiej na Drwęcy i rozdzielności wówczas Golubia i Dobrzynia.
-
kulik_agnieszka

-
Romanowski_Piotr

A to w takim razie zupełnie inna para kaloszy. Z zaboru pruskiego pozostają jedynie księgi kościelne (do 1874 roku), Golub jest w Archiwum Diecezjalnym w Toruniu.kulik_agnieszka pisze:interesuje mnie w tym wypadku wyłącznie strona pruska.
Może się jeszcze zdarzyć, że jakieś akta cywilne są w AP Toruń, ale jedynie z czasów Księstwa Warszawskiego, kiedy to ziemia chełmińska podlegała kodeksowi cywilnemu. Ale nie widzę takich ksiąg na stronie www.genealogiawarchiwach.pl
Piotr
-
kulik_agnieszka

-
Adalbertowski

Pozwoliłem sobie zrobić instrukcję dla Chrome - nie jest zbyt szybka, ale przynajmniej nie trzeba kleić z kawałków
http://kulwickifamily.org/?pobieranie-s ... rchiwachpl
jeśli ktoś zna łatwiejszy sposób to proszę o informacje
Oczywiście za jakiś czas admini genealogii zablokują pewnie tę możliwość - ale może w końcu zamiast zmuszać nas do partyzantki wbudują opcję pobierania. W końcu podobno strona powstała tez dla genealogów.
PS
reklamy są ponieważ dochody z kliknięć na nie pomagają utrzymać stronę i serwer
http://kulwickifamily.org/?pobieranie-s ... rchiwachpl
jeśli ktoś zna łatwiejszy sposób to proszę o informacje
Oczywiście za jakiś czas admini genealogii zablokują pewnie tę możliwość - ale może w końcu zamiast zmuszać nas do partyzantki wbudują opcję pobierania. W końcu podobno strona powstała tez dla genealogów.
PS
reklamy są ponieważ dochody z kliknięć na nie pomagają utrzymać stronę i serwer
Ostatnio zmieniony śr 16 gru 2015, 11:22 przez JarekK, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek