Nazwiska - W

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Witam Serdecznie!!! Pani Ewo jęli moge bardzo bym prosił o szersze informacje na temat nazwiska Warwas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Warwas 1601 – w grupie nazwisk pochodzących od warwa ‘warstwa, podkład’, warwas ‘stukot, hałas’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
kamilajulia

Wiesen

Post autor: kamilajulia »

Witam,
Zwracam sie do Panstwa z pytaniem o genealogie nazwiska von Wiesen, ktore bylo rodowym nazwiskiem mojej prababki. Zmarla ona w Warszawie przed II wojna światowa, nie pochodzila jednak z Polski, taka przynajmniej wersje utrzymywala moja babka do swojej smierci. Pozdrawiam i licze na pomoc,Kamila P.
zelmir

Sympatyk

Wiesen

Post autor: zelmir »

Witam
Prawdopodobnie od niem. WIESE czyli "łąka".
W Niemczech jest wiele miejscowości o nazwie z tym związanej np. WIESEN w Bawarii koło Aschaffenburga,Wiesenbach, Wiesenburg.
Pozdawiam zelmir
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wiesen

Witam :D

Wiese (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wie-, typu Wiesław, też od wieszać.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
justinka

Watrak

Post autor: justinka »

Pani Ewo,
uprzejmie prosiłabym o wyjaśnienie mi pochodzenia nazwiska Watrak.
Byłabym bardzo wdzięczna.
Już z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Watrak

Watrak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od watra ‘ogień, ognisko’.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wysmułek

Witaj Marku :D

Wysmułek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od dawnego wysmołek 'brudas, smoluch', wysmolić, wysmalać 'wysmarować; pokryć smołą'.

slagra

Sympatyk

Post autor: slagra »

Witam
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska WASZCZENKO.(pewnie Ukraina ,ale..)
Pradziadek (wg. przekazów rodzinnych urodził się w Gruji,Marianka ? ,Marywka?- 1890 ,matka zd.Wasilewska)
Podczas I wojny trafił do niewoli niemieckiej i już tu pozostał.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Waszczenko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od waski ‘jeden z was’ lub od waska ‘szaflik’, od nazw osobowych na Wasz-, od niemieckiej nazwy osobowej Waske.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Aniu :D

Wichowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wi-, typu Wirzchosław, Wiktor, też od niemieckiej nazwy osobowej Wich.

Wypych 1442 - od wypych 'człowiek mieszkający poza wsią', od wypychać 'wypełniać; usuwać siłą'.

Varady

Pochodzenie nazwiska Varady?

Post autor: Varady »

Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Varady.Wiem tylko, że pochodzi z Węgier i oznacza ( zamek,gród).Również dawna nazwa miasta Ordea (dziś Rumunia), brzmi "Varad". Za każdą informację będę wdzięczny. :?:
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Varady pisze:Proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Varady.Wiem tylko, że pochodzi z Węgier i oznacza ( zamek,gród).Również dawna nazwa miasta Ordea (dziś Rumunia), brzmi "Varad". Za każdą informację będę wdzięczny. :?:
Witam,

nosicieli tego nazwiska w Polsce mozna policzyc na "palcach jednej reki".
Mormoni dokumentuja, ze jest to nazwisko wegierskie;
http://www.familysearch.org/Eng/Search/ ... ame=Varady

Po wegiersku - vár, znaczy zamek, czekac, oczekiwac.
Nie wiem jak to przetworzyc na nazwisko - moze to odpowiadaloby polskim nazwiskom Grad, Grodek, Grodzki lub Czekaj, Czekajło.

Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Varady – w moich źródłach brak etymologii tego nazwiska.
Aleksandra_Słobódka

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Weide

Post autor: Aleksandra_Słobódka »

witam! interesuje mnie pochodzenie nazwiska Weide z którym wiąże się jak dla mnie niezrozumiala historia... Otóż w moim jak i mojego ojca paszporcie niemieckim figuruje nazwisko Weide (ustalono że jest to nazwisko mojego przodka czyli mam pochodzenie niemieckie) ale z moich przodków tych najbliższych nikt takiego nazwiska nie nosil. Praprababka miala na nazwisko Dietrich wyszla za mąż za Pawla Woicika, ich synem byl Piotr Woicik i już mój dziadek ma na nazwisko Wójcik. Z tego co wiem to po 1945 r na tych terenach odzyksanych(opolskie)trzeba bylo "spolszczyć"nazwisko albo przetlumaczyć. I teraz nie rozumiem skąd Weide w paszporcie a Woicik w metrykach? albo nadano nam inne nazwisko albo Weide jest niewlaściwe... Proszę serdecznie o pomoc
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”