Poszukuję informacji o:
Góreckich z Helenowa, okolice Radomia. Niestety nie wiem z którego. Są tam, co najmniej, dwie miejscowości o tej nazwie: jedna w Gminie Pionki, druga w gminie Kowala. Adam Górecki, syn Tomasza, prawdopodobnie ok. 1930 osiadł w Kolonii Dobryń nieopodal Terespola nad Bugiem. Tam ożenił się z Marianną (z domu Solecka). Niestety, nie wiem, czy Adam Górecki do Kolonii Dobryń przybył bezpośrednio z Helenowa.
Soleckich. Józef Solecki, po 1920 roku osiadł w Kolonii Dobryń nieopodal Terespola nad Bugiem. Ożeniony był z Ewą (z domu Viet lub Fiet). Mieli córki: Mariannę (po męzu Górecka), Stanisławę (po mężu Buczyńska), Agatę.
Pozdrawiam
Góreccy z Helenowa, Soleccy z ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam, wydaję mi się że Twoi Góreccy pochodzą z Helenowa z parafii Głowaczów. w swoim wywodzie także mam Góreckich z Helenowa. Jeśli Adam Górecki urodził się w 1897r. w Helenowie to był synem Tomasza Góreckiego, a ten zaś synem Józefa, Józef synem Stanisława,a Stanisław synem Walentego:)) pozdrawiam Jaskier
Może? Wiem tylko tyle, że z okolic Radomia. Mój Tomasz miał żonę Mariannę, a wśród dzieci, oprócz Adama min. jeszcze Katarzynę.
Tomasz Górecki ożenił się z Marianną Boczkowską:)) ślub odbył się w Stromcu w 1896r. Mieli między innymi córkę Katarzynę ur. w 1903r.
Ach, co to był za ślub
Jaskier81, posłałem Ci info na priva.
Jaskier81, posłałem Ci info na priva.