Herbarze Szlachty Wołyńskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- beatabistram

Tak
1. herbu Cholewa Piotr ( pow. wlodzimierski)
2.herbu Lubicz ( Maciej pow. lucki)
i 4 herbu Slepowron
Lukasz- zytomierski
Jan -tez zytomierski
Jan - nowogrodzki
Jan starokonstantynowski powiat
pozdr. bb
1. herbu Cholewa Piotr ( pow. wlodzimierski)
2.herbu Lubicz ( Maciej pow. lucki)
i 4 herbu Slepowron
Lukasz- zytomierski
Jan -tez zytomierski
Jan - nowogrodzki
Jan starokonstantynowski powiat
pozdr. bb
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
-
Przemyslaw
-
sebastian_k
- t.dzwonkowski

-
Przemyslaw
-
Pałamarz_Michał

Dzień dobry,
a ja szukam informacji o Orzechowskich... Jóżef Orzechowski ur. w 1826 roku prawdopodobnie w Starym Oleksińcu, zm. w 1900 w Leonówce.
Pozdrawiam, Michał
a ja szukam informacji o Orzechowskich... Jóżef Orzechowski ur. w 1826 roku prawdopodobnie w Starym Oleksińcu, zm. w 1900 w Leonówce.
Pozdrawiam, Michał
Pozdrawiam, Michał P-P
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też
- A.Michałowski

Re: "Herbarz Szlachty Wołyńskiej"; t. IV
Witam,beatabistram pisze:Witajcie,
dokladnie tak zostal opisany:
"Publikacja prezentuje nowe, w swoim rodzaju unikalne, do dziś w znacznej mierze nieznane, informacje o rodzinach wszystkich warstw szlachty Wołynia od utytułowanej do drobnej. Tom czwarty obejmuje informacje o ponad 1000 rodzin szlacheckich z Wołynia (od A do Z). Każda rodzina otrzymała odrębny biogram w którym znalazły się zachowane o niej w źródłach archiwalnych wiadomości: miejsce zamieszkania rodziny, imiona osób zatwierdzonych w szlachectwie, herb rodzinny - zgodnie z przekazem źródłowym, data zatwierdzenia w przywileju szlacheckim, inne. Do każdego biogramu dołączona została sygnatura. Publikacja ma za zadanie udostępnić możliwie najlepszy materiał źródłowy dotyczący polskiej szlachty z Wołynia.
Liczba stron 563.."
pozdrawiam Beata
Chciałbym zapytać ogólnie,czy w tym tomie są wymienieni Michałowscy,ewentualnie jakiego herbu i z jakiej miejscowości ?
Pozdrawiam,
Aleks.
-
krutkowski

Czy w tomie IV są wymienieni
Rutkowscy herbu Pobóg
Górscy
Chutkowscy
oraz Żychowicz
Rutkowscy herbu Pobóg
Górscy
Chutkowscy
oraz Żychowicz
-
Małgorzata2005

Witam,
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do tomu III "Herbarza szlachty wołyńskiej" i mógłby sprawdzić i podać mi informację o nazwisku
Podgurski h. Pilawa - chociaż zakres stronicowy. Mam już trochę informacji zebranych o rodzinie, a chciałabym wiedzieć,
czy zakup T.III - ( koszty) - uzupełni zdobytą wiedzę. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam - Małgorzata
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do tomu III "Herbarza szlachty wołyńskiej" i mógłby sprawdzić i podać mi informację o nazwisku
Podgurski h. Pilawa - chociaż zakres stronicowy. Mam już trochę informacji zebranych o rodzinie, a chciałabym wiedzieć,
czy zakup T.III - ( koszty) - uzupełni zdobytą wiedzę. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam - Małgorzata
W którymś tomie jest wzmianka na temat nazwiska Młodzikowski. Czy ktoś będący w posiadaniu, mógłby mi zacytaować ten fragment?