"Zbałamuceni bernardyni" - bardzo ciekawy akt znan

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 2 times

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam,

Chciałem się podzielić według mnie z niesamowitym opisem aktu znania Salomei Zacińskiej z wsi Ludynia parafii Kozłów koło Małogoszcza, która brała ślub w 1829 roku w parafii Krasocin.
Szkoda że nie możemy poznać takiej historii każdego z naszych przodków.

Bardzo ciekawe są fragmenty jak to Salomea z siostrą za rękę chodziła, jak rodzice sprzedali zagrodę i jak się toczyły ich losy a także jak się zabawiali bernardyni w pobliskim klasztorze.

http://zapodaj.net/c50484d724e5d.jpg.html

Pozdrawiam,
Oskar Brożek.

:)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Hej, a gdzie reszta? To się czyta jak powieść ;-) Prawdziwa perełka.
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

Tylko, jeśli już coś cytujemy to warto dosłownie, gdyż zapisano nie "zbałamuceni" tylko " ..lubił się zabałamucic". i ..zastał Bernardyna zabałamuconego"

słownik języka polskiego

http://sjp.pl/zaba%C5%82amuci%C4%87

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Inne akty znania z tej parafii mówiły wprost że byli pijani od wina.

Chciałem zwrócić tylko uwagę na ten fakt.
Nie mogę teraz przytoczyć przykładu bo nie mam czasu na szukanie aktów znania we wszystkich sąsiednich parafiach żeby to udowodnić. Kiedyś odnalazłem i zapadło mi w pamięc.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

W zamieszczonym przez ciebie dokumencie zauważam jeszcze coś innego .." ksiądz P. tego samego roku umarł na wiosnę [..] a następca ksiądz K. dopiero w zimie objął tę Plebanię, a od Wiosny do Zimy tylko Bernardyni tym czasem zastępowali "...
Zastanawiam się, jak to było, że pewne plebanie nie cieszyły się zainteresowaniem i tak długo czekali wierni na nowego wikarego/proboszcza.
Brozek_Oskar pisze:Bardzo ciekawe są fragmenty jak to Salomea z siostrą za rękę chodziła, jak rodzice sprzedali zagrodę i jak się toczyły ich losy a także jak się zabawiali bernardyni w pobliskim klasztorze.
Nie znam tego terenu, czy wiesz gdzie był w tym czasie klasztor bernardynów w tej okolicy, czy to był klasztor na Łysej Górze/Święty Krzyż?
___
Krystyna
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

kwroblewska pisze: Zastanawiam się, jak to było, że pewne plebanie nie cieszyły się zainteresowaniem i tak długo czekali wierni na nowego wikarego/proboszcza.
Zwyczajnie, kiepski dochód czyli robota słabo płatna, choć powody mogły być również inne.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Nie znam tego terenu, czy wiesz gdzie był w tym czasie klasztor bernardynów w tej okolicy, czy to był klasztor na Łysej Górze/Święty Krzyż?
___
Krystyna

Klasztor w Gruszczynie to był. Teraz w ruinie. Ale warto go odwiedzić. :)

http://jakiecudne.pl/wp-content/uploads ... sciola.jpg

http://swietokrzyskie.org.pl/warto-zoba ... ruszczynie

Pozdrawiam,
Oskar Brożek. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”