Zagadka

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

WiktorK

Sympatyk
Adept

Zagadka

Post autor: WiktorK »

Witajcie,

Czy spotkał się ktoś z Was ze zdjęciami na których fotografowani trzymają w rękach "rośliny" ? Szukałem na forum ale nieskutecznie, dlatego zakładam ten temat. Czy ma to związek z jakimś wydarzeniem ? świętem ?
Załączone fragmenty zdjęcia pochodzą z jednej fotografii odrobinę powiększone, może Ktoś będzie miał jakiś pomysł
Z poważaniem,
Wiktor

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a6395ccdf205c5e8
http://www.fotosik.pl/zdjecie/dc76205c6ada6b71
glaskowski
Nowicjusz

Zagadka

Post autor: glaskowski »

Prawdopodobnie chodzi o Święto Lasu obchodzone od 1933 r.
Mam podobne zdjęcia z lat 1940-1941 wykonane w plenerze,na których osoby trzymają w rękach gałązki drzew.
WiktorK

Sympatyk
Adept

Zagadka

Dziękuję za sugestię.
To zdjęcie wykonane było na początku XX wieku, wydaje mi się że w latach 20 może 30 ubiegłego wieku.
Dodam że zdjęcie to wykonane było w zakładzie fotograficznym

Pozdrawiam
Wiktor
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Żona moja twierdzi, że jest to łodyżka szarłatu zwisłego / amaranthus/ , zwanego też lisim ogonem. Bardzo stara roślina. Ponieważ kwiat jest w pełni dojrzały, zdjęcie zrobiono we wrześniu, ewentualnie pod koniec sierpnia.
http://budujesz.info/artykul/szarlat-zw ... ,1045.html
Krzysztof
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Żona ma rację,to amarantus. W internecie znalazłam,że w dawnej Polsce wierzono,że amarantus sprowadza miłość :) zwano go "amarantusem-miłośnikiem". Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć! :) pozdrawiam,Aśka
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
WiktorK

Sympatyk
Adept

Witajcie,

Dzisiaj pokazałem to zdjęcie mamie i też stwierdziła że to szarłat, a w dodatku rośnie u nas w ogrodzie. Bardzo Wam dziękuję za pomoc i ciekawe wiadomości na ten temat. Czyli można stwierdzić, że znalazł się on na tym zdjęciu nieprzypadkowo ?!

Pozdrawiam
Wiktor
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Cudowne ziele. Nasiona były bardzo popularnym regionami lekarstwem na uczulenia pokarmowe = sraczki niewiadomego pochodzenia a wywołane nietolerancją glutenu. :) 8)
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Zaryzykowałamym tezę, że zdjęcie zrobiono 15 sierpnia. Wtedy w kościele katolickim święcono zioła, na "Matki Bożej Zielnej". 28 sierpnia w kościele prawosławnym.

Pozdrawiam

Ewa
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Może i tak :) ale mogła to być para narzeczonych i fotograf dodał roślinkę-symbol... Aśka
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
WiktorK

Sympatyk
Adept

Dziękuję Wszystkim za wpisy,

Na zdjęciu są cztery osoby, małżeństwo z dzieckiem i niestety niezidentyfikowana osoba ( prawdopodobnie siostra matki dziecka ze zdjęcia ) . Niestety nie mam teraz dostępu do komputera z tym zdjęciem, ale roślinkę z pierwszego załącznika trzyma około trzyletnie wtedy dziecko, a na drugim roślinkę trzyma prawdopodobnie w/w siostra.

Pozdrawiam i raz jeszcze Wam dziękuję
Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”