Mam do was pytania i wynikające z niego zarazem prośby.
W Melitopolu (na Ukrainie) zmarła moja prababcia Jewdokia Kudryn (Kudrin), córka Heleny Waśkowskiej (imię ojca jest mi na dzień dzisiejszy nie znane), wyznania prawdopodobnie prawosławnego (przynajmniej jej mąż Nikon Kudryn (Kudrin) takie miał a metryki ślubu ich, który powinien być około 1918/1920 nie odnalazłem).
Prababcia Jewdokia Kudryn (z domu Waśkowska) urodziła się po 1900 roku - gdzie tego również nie wiem.
Prababcia przeprowadziła się z Zasłucznego do Melitopolu i mieszkała tam u swojej córki Leny Lemeszew (Лемешoв) z zięcierm i jej wnukami.
Według tego co mówiła mi ciocia Irena, to prababcia zmarła po 2000 roku - długo żyła.
Czy w aktualnych metrykach zgonu na Ukrainie jest wpisywane miejsce i data urodzenia i imiona rodziców (prócz oczywiście daty zgonu)?
Drugie pytanie jak dotrzeć do tych powyższych informacji, ale pomijając na razie drogę przez Ambasadę?
Wystarczy mi sama wiedza gdzie i kiedy się urodziła i kiedy zmarła i jak miał na imię jej ojciec. Chociaż wiadomo papierowy/skan akt zgonu również byłby ważny dla mnie.
Pisałem parę razy co prawda do ichniejszej Rady Miejskiej Melitopolu ale bez żadnego odzewu (za to w Zasłucznem chętnie mi udzielili informacji) a wydziału a'la nasz USC nie znalazłem tam.
Czy ktoś z was może ma pomysł jak dotrzeć, gdzie napisać o ten akt zgonu, informacje, bądź jest w stanie mi pomóc w uzyskaniu?
Gorzej, że nie mam kontaktu z ciocią Leną u której mieszkała moja prababcia a od niej mógłbym się coś dowiedzieć.
Z góry dziękuję za pomoc
Piotrek