Włocławek 1832 - gdzie nekrologi

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kasia_wilcz »

Witam serdecznie,
prośba o radę gdzie mogę szukać nekrologów z terenu Włocławka, rok 1832.

Przeszukałam już:
Kurier Warszawski
Dziennik Powszechny

Może jeszcze ktoś gdzieś przyuważył?
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Macieja Wilczewskiego, pomiędzy 1750 a 1839 - Kujawy lub Wielkopolska
Mochyła / Mochiła/ Mohyła - lubelskie i mazowieckie, czas nieograniczony
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witaj,

zapytam nieśmiało, jakie dane spodziewasz się odnaleźć w poszukiwanym nekrologu?

Z poszukiwanym przez Ciebie Maciejem z Włocławka lub okolic nie ma żadnego problemu.
Włocławek ma to szczęście i jest dość dobrze "obrobiony", od indeksów rozpoczynając

http://www.szpejankowski.eu/index.php/m ... b/102.html

poprzez pelne metryki

www.genealogiawarchiwach.pl

a na KLS-ach kończąc

www.genealogdzy.pl

Odnośnie Macieja Wilczewskiego z Włocławka, wybieraj; ur. około 1772 roku czy też urodzony około 1802 roku?

ziemia dobrzyńska pozdrawia
Darek
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Witaj Darku,
szukam nie tyle konkretnych danych z nekrologu ... ile samego nekrologu.
Tak po prostu, żeby go mieć.

Ewentualnie może znajdzie się w nekrologu pewne doprecyzowanie pełnionej przez Macieja funkcji Komisarza.
Tu co prawda mam jeszcze do przejrzenia "listy stanów służby urzędników" w AGAD - ale chwilowo AGAD się remontuje i przez parę miesięcy nie mam dostępu.

KLS'y włocławskie to moja ostatnio ulubiona lektura ale niestety jak dla mnie zaczynają się zbyt późno – potrzebowałabym bowiem roku 1832.

Edit: ur. ok 1772

Edit2: czy na stronie szpejankowski można wyszukiwać po nazwisku? Bo szukam jeszcze ślubu Macieja przed 1813
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Witam ponownie,

zajmowałem się trochę Wilczewskimi, ale tymi skoligaconymi z Białobłockimi h.Ogończyk, którzy spod Kwidzyna zawędrowali na ziemię dobrzyńską:)
Stąd też wynika moja aktywność w przedmiotowym temacie.

Jak dobrze odczytuję Twój ostatni post, jesteś już w posiadaniu aktu zgonu z Włocławka, z treści którego wynika, że zmarły 30 IV 1832 Maciej Wilczewski urodził się około 1772 r. oraz pozostawił po sobie wdowę Zofię z Janowskich i nic poza tym.
Czyżby Twój problem genealogiczny nie sprowadza się do braku dodatkowych danych (miejsce urodzenia, imiona rodziców) niezbędnych do prowadzenia dalszych poszukiwań?
Moim zdaniem, można sobie odpuścić poszukiwanie nekrologu Macieja oraz prowadzenie poszukiwań w AGAD, gdyż takich danych najprawdopodobniej nigdy nie odnajdziesz. Z jednego prostego powodu, status społeczny Macieja nie przystawał na tego typu udokumentowanie w historii.
Proszę, raz jeszcze powrócić do treści aktu zgonu Macieja. Ja tam widzę, dość dziwne sformułowanie: "sługujący za komissarza".

Twoim zdaniem, Maciej był komisarzem, czyli urzędnikiem państwowym, niemalże figurą w ówczesnym Włocławku? Zapewne piśmiennym i może jeszcze herbowym?Ja to nietypowe sformułowanie odczytuję inaczej, Maciej był jedynie służącym - lokajem komisarza. Chciałbym być w błędzie, ale również w tym przypadku status społeczny osób zgłaszających potwierdza moją wersję, chociaż akurat tego elementu nie należy przyjmować za obowiązujacą regułę. Imię "Maciej" wśród Wilczewskich też może dać dużo do myślenia ...
A może inni userzy rozstrzygną i podadzą ostateczną wersję?

Odbiegając od statusu społecznego zmarłego Macieja, na tę chwilę poszukiwań jedynym punktem zaczepienia pozostają dane jego małżonki i tym śladem bym podążał.

pozdrowienia z ziemi dobrzyńskiej
Darek
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Witaj Darku,

Co do statusu społecznego Macieja to nie mam żadnych wątpliwości.
Mam akty chrztu jego dzieci, w których występuje jako Generosus, Urodzony i szlachcic pełniący funkcję Komisarza określonych dóbr.
W KLS-ach widnieje wdowa po Macieju, utrzymująca się z własnych środków, pochodzenia szlacheckiego. Mam też dane dzieci z KLS’ów oraz z ich aktów ślubów (pochodzenie szlacheckie).
I tak – jak najbardziej piśmienny. Abstrahując od faktu, że nie wyobrażam sobie niepiśmiennego Komisarza – to ja po prostu ten jego podpis mam.

Zwrot „sługujący za komisarza” to raczej taki ówczesny związek frazeologiczny i nie starałabym się go rozumieć w znaczeniu dzisiejszym.

Masz rację, że brakuje mi informacji o miejscu urodzenia i danych jego rodziców. Nie udaje mi się na razie odnaleźć jego aktu ślubu.
Stąd moje plany przejrzenia w AGAD "listy stanów służby urzędników" – może akurat go tam znajdę i będzie miejsce urodzenia?

Zresztą poszukując nekrologu natknęłam się w Kurierze Warszawskim na ogłoszenie umieszczone 4 dni po śmierci Macieja, że jest do wzięcia Ekonomia Rządowa w Obwodzie Kujawskim. Zbieg okoliczności? Możliwe, ale grzechem byłoby nie sprawdzić.

Natomiast co do nekrologu – to po prostu chciałabym go mieć niezależnie od treści i dodanej wartości genealogicznej.

Nie bardzo rozumiem za to Twoją uwagę co do imienia Maciej. Czy mógłbyś doprecyzować?

Napisałeś o Wilczewskich skoligaconych z Białobłockimi. Obstawiam, że masz na myśli Piotra von Tallen Wilczewskiego i jego żonę Mariannę Białobłocką. Czy dotarłeś do rodziców i dziadków Piotra? Jeżeli tak – będę wdzięczna za informację o nich.
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Katarzyno,

jeżeli faktycznie posiadasz wymienione dokumenty, to całkowicie zmienia postać rzeczy. Masz tyle danych, że nie powinno być większych problemów z dalszymi poszukiwaniami. Twoje nowe informacje przesuwają moje dywagacje do przysłowiowego kąta i jednocześnie muszę przyznać się do błędnych wniosków;)

W dalszym ciągu chodzi mi po głowie to dość dziwne określenie. Mamy doczynienia ze sporządzjącym akt zejścia - ja bym go nazwał jako wtórnego analfabetę lub po prostu nie znał zmarłego a tym bardziej jego profesji, co mogło by świadczyć, iż Maciej był kiedyś komisarzem, ale o wiele wcześniej tj. przed osiedleniem się we Włocławku? Stąd może wynikać nieznajomość przez pasterza dość ważnej, jak na ówczesne realia Włocławka, owieczki.
W nawiązaniu do słów kluczowych naszych postów; Wilczewski, komisarz, Włocławek, gdzieś w necie widziałem info. o Wilczewskim z Włocławka jako komisarzu czopowego, ale było to około 1720 r., czyli nie dotyczy Macieja.
Co do imienia Maciej, wstępnie wydało mi się takie pospolite, nie pasujące do tego rodu. Jak się okazuje, po odrobieniu dodatkowych lekcji, nie pasujące tylko do rozpracowywanej przeze mnie linii, a w innych się pojawiało;)

Odnośnie linii Piotra von Tallen Wilczewskiego, tak daleko nie szukałem, gdyż nie to było moim celem. Obecnie brakuje mi najważniejszego dokumentu, aktu ślubu Piotra z Marianną Białobłocką c.Jana i Joanny z Kurnatowskich. Szacuję, że poszukiwane zdarzenie metrykalne mogło odbyć się około 1790-1794.
Jak zapewne wiesz, syn Piotra i Marianny również zawędrował do Włocławka. Akt zgonu Tadeusza (z 8 IV 1860) to całkiem pokaźne źródło wiedzy. Oby więcej tego typu aktów zgonu, nie ma jak to członkowie rodziny pojawiający się na plebani:)
Jeżeli jesteś zainteresowana dalszą korespondencją w sprawie Wilczewskich zapraszam na priv, mam jedną sprawę do podpytania.

pozdrawiam
Darek
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Witaj Darku,
bardzo dziękuję za odpowiedź - przeczytałam z dużym opóźnieniem z uwagi na ciężki (w pracy) okres grudniowy.
Już się melduję na priv.

Przy okazji - gdyby ktoś miał coś do dodania w kwestii dostępnej gdziekolwiek prasy włocławskiej z 1832r. to ślicznie się uśmiecham z prośbą o info :)
Kasia z Wilczewskich

Szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”