Nazwisko: Kanicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=25749&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Poszukuję informacji o Stanisławie Kanickim i Katarzynie z Szczepaników, ślub około 1910r, mieszkali w Warcie.

Dorota
Ostatnio zmieniony wt 17 mar 2015, 09:26 przez Bożena_Kaźmierczak, łącznie zmieniany 1 raz.
jmzolt

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jmzolt »

Dzień dobry,
Czy miała Pani na myśli Warkę? Akurat tego Stanisława Kanickiego nie znam, ale moja babka ze strony ojca pochodziła z Kanickich. Mieszkali w XIX wieku w okolicach Mszczonowa, a przywędrowali z Regnowa pod koniec XVIII wieku.

Zofia Kanicka x Ludwik Żółtowski śl. 1922
Franciszek Kanicki x Wiktoria Bogucka wies Karnice
Andrzej Kanicki x Józefa Czerwińska/Grzankowska wieś Świnice
Kazimierz Kanicki x Małgorzata Sankowska Mszczonów/Świnice
Michał Kanicki (zm. 1827 r.) x Marianna NN parafia regnowska/Świnice

Pozdrowienia,
Joanna Żółtowska
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Dzień dobry,
miałm na myśli Wartę woj. łódzkie.
Pozdrawiam - Dorota
Borkowski_Tomasz

Post autor: Borkowski_Tomasz »

Kaniccy to rodzina (a nawet kilka rodzin) rzeźników z Warty. Moja praprababcia Marianna Kanicka wyszła za mąż za Walentego Górnego, rzeźnika z Sieradza. Stanisław Kanicki ur. 1858, syn Rafała i Apolonii, był jej przyrodnim bratem. Jednak rok ślubu 1910 wskazuje, że chyba to nie niego chodzi - musiałby mieć 52 lata.
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Może jednak o to chodzi :)
Katarzyna z Szczepaników w 1910r miała 50 lat.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Indeksuję parafię Rossoszyca w powiecie sieradzkim i tam występuje nazwisko Kaniecki, a ponieważ ksiądz pisał zamiennie Kamieński- Kamiński, Madaleński-Madaliński, to może i Kanieccy stali się Kanickimi. Dodatkowo w tej parafii mieszkali Hanieccy i Chanieccy.

Pozdrawiam,

Ewa
Borkowski_Tomasz

Pani Bożeno,

W tej sytuacji jest duże prawdopodobieństwo, że chodzi rzeczywiście Stanisława syna Rafała i Apolonii. Jeżeli oboje z Katarzyną ze Szczepaników byli po 50-ce, to prawdopodobnie było to dla obojga drugie małżeństwo. Rzuciłem okiem na dostępne akta z Warty z lat 1908 - 1912, ale takiego ślubu nie znalazłem, z czego wynika, że Katarzyna pochodziła z innej parafii. Obawiam się, że w tym wieku dzieci już nie mieli, więc potwierdzić informacje można by tylko ustalając imiona rodziców Stanisława albo z jego aktu zgonu, albo z aktu małżeństwa, gdyby było wiadomo, skąd pochodziła Katarzyna, albo na podstawie informacji o dzieciach z wcześniejszych małżeństw.

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Panie Tomaszu,
Katarzyna ur. 1860r. w Żarnowicy par. Wolbórz była córką Łukasza i Marcjanny z Bieńków. Chyba była panną, miała syna Jana. W Księdze Ludności Stałej napisane jest, że od 1910r. mieszka w Warcie u męża Stanisława Kanickiego.
Pozdrawiam - Bożena
Borkowski_Tomasz

Pani Bożeno,
Obawiam się, że na razie dochodzimy do ściany. W Warcie mieszkał jeszcze jeden Stanisław Kanicki, syn Michała, ur. 1853. Żaden z nich do 1890 r. nie miał dzieci. Niemal na pewno jeden z nich był mężem Katarzyny. Jeżeli możemy przyjąć, że zapis w Księdze Ludności Stałej oznacza, że w 1910 r. wzięli ślub (do tej pory nie miałem do czynienia z takim źródłem) i możemy zakładać, że Katarzyna wcześniej mieszkała w Wolborzu, to ślub odbył się właśnie tam (z zasady śluby odbywały się w parafii panny młodej). Informacji o aktach małżeństw z Wolborza ani tym bardziej skanów samych akt nie znalazłem (może mają w parafii, ale trzeba by udać się tam osobiście). W aktach w Warcie może być najwyżej akt zgonu Katarzyny (do wydobycia z USC), ale on też chyba niewiele wniesie. W tej chwili nie mam pomysłów, gdzie szukać informacji.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Panie Tomaszu,
postaram się odszukać ten akt ślubu.
Pozdrawiam - Bożena
Borkowski_Tomasz

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Tomasz
RKolinski

Post autor: RKolinski »

Dzień Dobry,

Stanisław Kanicki urodził się w 1858 roku w Warcie jako syn Rafała Kanickiego (ur ok.1812 roku) i Pauliny (Apolonii) Fajst (ur.1825 w parafii Rawicz), wdowy po Janie Wrublewskim (pisownia oryginalna), córki Melchiora Fajsta (oryg. Feist) i Jadwigi Grochulskiej.
Rafał Kanicki także był wdowcem bo Balbinie Kolińskiej (1819-1855), córce Józefa (stelmacha w Warcie) i Gertrudy Gradkiewicz.
Jego rodzicami byli Tomasz Kanicki (rolnik w Warcie) i Tekla Jabłońska.
Szczegóły znajdą Państwo na moim profilu w portalu geneanet, gdzie publikuję drzewo:
http://gw.geneanet.org/rafaelkolinski?l ... kanicki&p=
Pozdrawiam
Rafał Koliński
Borkowski_Tomasz

Panie Rafale,
Przesłane przez Pana informacje są bardzo ciekawe, ale obawiam się, że nie rozwiązują problemu Pani Bożeny. Nie możemy mieć bowiem pewności, że Stanisław Kanicki syn Rafała ożenił się w 1910 r. z Katarzyną ze Szczepaników (chociaż jest to prawdopodobne) bez aktu tego małżeństwa, które zostało zawarte prawdopodobnie w Wolborzu. W latach 50-tych XIX w. urodził się w Warcie jeszcze jeden Stanisław Kanicki, syn Michała i Berty z Kreczmerów. Nie ma też zupełnej pewności, że nie było jakiegoś trzeciego Stanisława. Jeżeli Pani Bożena znajdzie akt małżeństwa Stanisława i Katarzyny i potwierdzi nasze przypuszczenia, przekazane przez Pana informacje będą jak znalazł.
Tymczasem ze swojej strony mogę serdecznie podziękować, zwłaszcza za link do drzewa. Rafał Kanicki i Balbina Kolińska są moimi praprapradziadkami w bocznej linii żeńskiej, a przekazane przez Pana informacje znakomicie wzbogacają moją wiedzę o tej gałęzi moich przodków.
Mogę dodać w uzupełnieniu, że Rafał Kanicki zmarł w Sieradzu w domu swojego zięcia Walentego Górnego w 1891 r. (w Nowy Rok o 8 rano). Jego córka Marianna z Kanickich Górna zmarła kilka tygodni później. Grób Marianny i Walentego nadal znajduje się na cmentarzu w Sieradzu. Marianna i Walenty mieli ośmioro dzieci, z czego pięcioro dożyło wieku dorosłego: synowie Władysław, Karol, Leon i Jan oraz córka Balbina (być może imię miała po babci).
Pozdrawiam
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”