Archiwum Państwowe we Wrocławiu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Potrzebuję pomocy może tutaj ją otrzymam. Ma ktoś wiedzę w którym zespole znajdę wiedzę na temat płaconych alimentów na dziecko nie ślubne urodzone w 1920 we Wrocławiu.
Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w zakresie poszukiwać w Archiwum Państwowym we Wrocławiu oraz oddziale w Legnicy, chętnie pomogę 
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
yankiel666

Archiwum Państwowe-Wrocław
Witam,
Mogę pomóc w poszukiwaniach w Archiwum Państwowym-Wrocław. We Wrocławiu bywam regularnie kilka razy w miesiącu/50 km od mego miejsca zamieszkania/.
Pozdrawiam-Adam Trzciński
Mogę pomóc w poszukiwaniach w Archiwum Państwowym-Wrocław. We Wrocławiu bywam regularnie kilka razy w miesiącu/50 km od mego miejsca zamieszkania/.
Pozdrawiam-Adam Trzciński
Witam !
Panie Adanie, gdyby nie sprawiało Panu wielkiego kłopotu, to prosiłbym o wykonanie najlepiej zdjęcia dwóch aktów zgonu:
1. Ida Amelia Malwina Horsella zd. Knaut - zmarła w maju 1892 r. we Wrocławiu,
2. Emanuel Friedrich Wilhelm Knaut - zmarły 23.03.1885 r. we Wrocławiu.
W aktach imion będzie zapewne mniej, podaje wszystkie jakie nosili. Byli to ewangelicy, ale w tym okresie to już nie ma znaczenia.
Przeglądałem teraz nr zespołów z Wrocławia - mamy 1425, 1426,1427 (ew. 1429 i 1437). Ale jak podzielony był Wrocław - to już nie wiem.
W ramach rewanżu mogę się zrewanżować wizytą w AP Katowice, ew. AP i AD Kielce lub AN Kraków.
Panie Adanie, gdyby nie sprawiało Panu wielkiego kłopotu, to prosiłbym o wykonanie najlepiej zdjęcia dwóch aktów zgonu:
1. Ida Amelia Malwina Horsella zd. Knaut - zmarła w maju 1892 r. we Wrocławiu,
2. Emanuel Friedrich Wilhelm Knaut - zmarły 23.03.1885 r. we Wrocławiu.
W aktach imion będzie zapewne mniej, podaje wszystkie jakie nosili. Byli to ewangelicy, ale w tym okresie to już nie ma znaczenia.
Przeglądałem teraz nr zespołów z Wrocławia - mamy 1425, 1426,1427 (ew. 1429 i 1437). Ale jak podzielony był Wrocław - to już nie wiem.
W ramach rewanżu mogę się zrewanżować wizytą w AP Katowice, ew. AP i AD Kielce lub AN Kraków.
-
yankiel666

Witam !
W porządku. Nigdzie się nie spieszy.
Daty te podałem za niemiecką stroną: http://gedbas.genealogy.net/
Przy tej rodzinie zdarzyły mi się 3 przypadki przekłamań:
- raz pomylona data o cały rok (podano 1837 zamiast 1836),
- raz pomylono o miesiąc (marzec zamiast lutego),
- raz zamiast daty urodzenia podano datę chrztu(wówczas data ta przeszła z 01.11.1863 r. na datę w roku 1864).
Ale jakieś 80-90% dat się zgadzało.
Pozdrawiam !
Tadek
W porządku. Nigdzie się nie spieszy.
Daty te podałem za niemiecką stroną: http://gedbas.genealogy.net/
Przy tej rodzinie zdarzyły mi się 3 przypadki przekłamań:
- raz pomylona data o cały rok (podano 1837 zamiast 1836),
- raz pomylono o miesiąc (marzec zamiast lutego),
- raz zamiast daty urodzenia podano datę chrztu(wówczas data ta przeszła z 01.11.1863 r. na datę w roku 1864).
Ale jakieś 80-90% dat się zgadzało.
Pozdrawiam !
Tadek
Witam !
Panie Adamie, jeśli Pan jeszcze nie był w archiwum - to dodałbym Panu jeszcze jedną osobę:
3. Władysław Kazimierz Knaut - zmarł 25.03.1873 r. we Wrocławiu.
Tutaj może być mały problem - czy szukać wśród ewangelików czy w kościele rzymskokatolickim.
Wszystko przemawia za tym, że będzie to akt zgonu z parafii rzymskokatolickiej.
Ojciec był ewangelikiem, matka katoliczką, ślub w kościele katolickim i w parafii rzymskokatolickiej był też ochrzczony.
Jedynie przebywał i zmarł u swoich wujków i ciotek ewangelików we Wrocławiu.
Panie Adamie, jeśli Pan jeszcze nie był w archiwum - to dodałbym Panu jeszcze jedną osobę:
3. Władysław Kazimierz Knaut - zmarł 25.03.1873 r. we Wrocławiu.
Tutaj może być mały problem - czy szukać wśród ewangelików czy w kościele rzymskokatolickim.
Wszystko przemawia za tym, że będzie to akt zgonu z parafii rzymskokatolickiej.
Ojciec był ewangelikiem, matka katoliczką, ślub w kościele katolickim i w parafii rzymskokatolickiej był też ochrzczony.
Jedynie przebywał i zmarł u swoich wujków i ciotek ewangelików we Wrocławiu.
-
yankiel666

Re: Archiwum Państwowe we Wrocławiu
Witam serdecznie,Lintner pisze:Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w zakresie poszukiwać w Archiwum Państwowym we Wrocławiu oraz oddziale w Legnicy, chętnie pomogę
Panie Tomaszu , potrzebuję pomocy w AP w Legnicy. Chciałbym przeglądnąć 3 roczniki urodzeń / 1913, 14 , 15 ,/ metryk USC z Nowej Wsi Grodziskiej.Czy deklarowana pomoc jest nadal aktualna ?
Pozdrawiam
Jacek Steindel
-
Lukaszlac1983

Re: Archiwum Państwowe we Wrocławiu
Witam
Czy ktoś sfotografował księgi metrykalne z Parafii Lubin, Środa Śląska szukam o nazwisku LUBERA
Pozdrawiam
Łukasz Łacina
Czy ktoś sfotografował księgi metrykalne z Parafii Lubin, Środa Śląska szukam o nazwisku LUBERA
Pozdrawiam
Łukasz Łacina