Mam problem i sama już nie wiem, którą parafię przekopywać, może doradzicie.
Otóż małżeństwo, którego szukam, miało co najmniej trójkę dzieci:
Jan - U 370/1884, Bałuty (klik)
Andrzej - U 993/1886, Bałuty (klik)
Wacław - U 914/1891 w Bałutach (klik)
Czyli pobrali się na pewno przed narodzinami Jana w 1884. Ale w parafii Łódź NMP brak ich aktu ślubu w latach 1867-1884. Te przeglądałam ze względu na prawdopodobną datę urodzin Marianny - około 1851 roku.
W akcie chrztu Andrzeja pojawia się niejaki Franciszek Kuźnikowski, żonaty z Anną z domu Gałecką, która była kumą przy chrzcie Jana. Matką chrzestną Andrzeja jest z kolei pewna wdowa - domo Gałecka, siostra Anny. W tej samej wsi bierze ślub też starszy brat sióstr - Franciszek Gałecki (123/1863). Nie ma oczywiście dowodów, że Marianna jest ich siostrą, ale - primo - w parafii w tym okresie brak innych Gałeckich, secundo - ich rodzice mają w 1851 roku córkę Zofię Mariannę. Przyjmuję robocze założenie, że może to być "moja" zguba.
Teraz szukam aktu małżeństwa, przeglądam skany po indeksach małżeństw i urodzeń (ew. rodzeństwo, inni krewni) - ale, jak wspomniałam:
- w Łodzi NMP 1867-1884 - nie widzę.
- w Zgierzu (miejsce urodzenia Andrzeja i Józefy Gałeckich: klik!) - nie widzę.
Przez jakiś czas Gałeccy mieszkali też w par. Dobra, ale Marianna urodziła się w Łagiewnikach par. Zgierz.
Gdzie szukać???
Poszukiwany akt ślubu - Łódź?? Radzikowski - Gałecka
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Pajak_Barbara

Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
-
Pajak_Barbara

Po dłuższym czasie, mam pewne nowe dane, które ułatwią poszukiwanie aktu ślubu, na który wciąż poluję. Otóż Walenty Radzikowski urodził się jako Wilhelm, ewangelik, co poszerza pole poszukiwania o parafie protestanckie. Pierwszy ślub wziął z Dorotą Brodek w 1864 w Zgierzu (ewang.):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1510&y=690
Jednakże matka pana młodego mieszka w Białymstoku! Czyli możliwe, że znalazła mu żonę na drugim końcu Polski?
I ta Dorota urodziła mu 2 córki w Stępowiźnie, par. Zgierz, w 1866 i 1868 roku. Czyli zmarła na pewno po 1868.
Zatem akt ślubu może być między 1868 a 1884 rokiem gdzieś w okolicach Zgierza, ale niekoniecznie, w parafii zarówno ewangelickiej, jak i katolickiej.
Do tego mam takie skany z łódzkich KLSów, nie mogę jednakże odcyfrować daty śmierci Doroty Radzikowskiej z Brodków (pozycja druga, śmierć czerwonym długopisem w ostatniej rubryce? Pomoże ktoś?) Temat z linkiem: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 180#302180
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1510&y=690
Jednakże matka pana młodego mieszka w Białymstoku! Czyli możliwe, że znalazła mu żonę na drugim końcu Polski?
I ta Dorota urodziła mu 2 córki w Stępowiźnie, par. Zgierz, w 1866 i 1868 roku. Czyli zmarła na pewno po 1868.
Zatem akt ślubu może być między 1868 a 1884 rokiem gdzieś w okolicach Zgierza, ale niekoniecznie, w parafii zarówno ewangelickiej, jak i katolickiej.
Do tego mam takie skany z łódzkich KLSów, nie mogę jednakże odcyfrować daty śmierci Doroty Radzikowskiej z Brodków (pozycja druga, śmierć czerwonym długopisem w ostatniej rubryce? Pomoże ktoś?) Temat z linkiem: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 180#302180
Szukam!