Chorzów, stare akta

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Chorzów, stare akta

Post autor: Bialas_Malgorzata »

"stare akta z Chorzowa"

Witam,

Czy akta z Chorzowa z lat 1760-1800 nie zachowały się, czy też miejscowość podlegała wtedy pod inną parafię? :?:

pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

stare akta z Chorzowa

Post autor: Majewska_Renata »

Dobry wieczór!
W tych latach nie było samodzielnej parafii w Chorzowie. Z tego co wiem mieszkańcy uczęszczali do okolicznych kościołów. Na pewno korzystali z kościoła w Piekarach Śląskich. Niestety nie wiem gdzie jeszcze w tym czasie były kościoły w okolicy. Dysponuję książką o historii Chorzowa (reprint wydania z 1927 roku). Jest tam sporo informacji i nazwisk. Jeśli będzie Pani chciała mogę poszukać w niej potrzebnych informacji.
Pozdrawiam z Chorzowa
Renata
ina

Sympatyk
Nowicjusz

stare akta z Chorzowa

Post autor: ina »

Dzień dobry.
AP Katowice - zespół 674/0 Sąd Obwodowy w Bytomiu - akta z najstarszej parafii w Chorzowie Starym św. Marii Magdaleny, ale tylko 1800r małżeństwa, z poszukiwanego zakresu lat.
"Księgi stanu cywilnego: duplikaty kościelnych ksiąg stanu cywilnego katolickich i ewangelickich oraz gminy żydowskiej w Bytomiu, Chorzowie, Hajdukach, Królewskiej Hucie, Łagiewnikach, Miechowicach, Mikulczycach, Kamieniu, Piekarach Śląskich, Wieszowej i Zbrosławicach z lat 1800-1885".
A może chodzi o Górne i Dolne Hajduki (część dzisiejszego Chorzowa), które w XVII w. należały do państwa stanowego Bytom.
Pozdrawiam, Ina
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

stare akta z Chorzowa

Do Renaty
Gdyby można było w tej książce sprawdzić czy występuje tam Franz Bardtke (mógłby być mydlarzem jak syn). Interesują mnie też inni Bardtke.
Do Iny
Chodzi mi o sam Chorzów, ponieważ w aktach dzieci jest adnotacja, że ojciec pochodził z Chorzowa - określiłam sobie rok ur. na 1766.
bardzo dziękuję
Małgorzata
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Re: stare akta z Chorzowa

Post autor: Majewska_Renata »

Bialas_Malgorzata pisze:Do Renaty
Gdyby można było w tej książce sprawdzić czy występuje tam Franz Bardtke (mógłby być mydlarzem jak syn). Interesują mnie też inni Bardtke.
Do Iny
Chodzi mi o sam Chorzów, ponieważ w aktach dzieci jest adnotacja, że ojciec pochodził z Chorzowa - określiłam sobie rok ur. na 1766.
bardzo dziękuję
Małgorzata
Przejrzałam posiadaną książkę i nie znalazłam w wykazach osoby o nazwisku Bardtke. Po świętach przeczytam ją jeszcze raz dokładnie i jeśli znajdę coś interesującego to Ci napiszę na pw.
Pozdrawiam,
Renata
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Renatko,
piękne dzięki
Małgorzata:)
mmitrenga

Post autor: mmitrenga »

Szanowne Panie,

Parafia św. Marii Magdaleny w Chorzowie powstała w 1257 r. Księgi chrztów zachowały się od 1749, ślubów i zgonów od 1766 - są dostępne poprzez zamówienie płatnej kwerendy w Archiwum Archidiecezjalnym w Katowicach. W najbliższych dniach na stronie www.siliusradicum.pl wrzucimy skany duplikatów ksiąg z Chorzowa z lat 1800-1874. Na stronie mamy wiele innych górnośląskich parafii, z czasem będzie ich jeszcze więcej.

Chyba że chodzi o Królewską Hutę, to trochę inna historia, ale to XIX wiek - ona w głównej mierze wywodzi się z parafii Wniebowzięcia NMP w Bytomiu.

pozdrawiam
Mirosław Mitrenga, GTG "Silius Radicum"
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
zgodnie z treścią książki – Księgi metrykalne w Archiwum Archidiecezjalnym w Katowicach – Przewodnik po zespole.
Jest podane Chorzów dawniej podlegał Chorzów Stary -Kościół/-oły/parafialne
Parafia Św.Marii Magdaleny
Chrzty - od 1749 do 1943
Śluby - od 1766 do 1959
Pogrzeby - od 1766 do 1959

nie obejmuje
Chorzów – Parafia Św.Barbary
Chorzów – Parafia Św.Jadwigi
Chorzów Batory – Parafia Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
Chorzów Batory – Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

dziękuję bardzo za odpowiedzi
sprawdziłam już, że w aktach katolickich nie ma wpisów (Archiwum Archidiecezjalne)
pewnie byłyby w księgach ewangelickich 1770-1815 z Chorzowa, ale te akta się chyba nie zachowały

pozdrawiam
Małgorzata:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”