Jaki to język

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chris19Pl

Sympatyk

Jaki to język

Post autor: Chris19Pl »

Witam mam prośbę o odczytanie mi tego tekstu. Nie wiem w jakim języku jest napisany dlatego zamieszczam ten post tutaj.
A oto link do tekstu:
https://dysk.onet.pl/link/7j0jD
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Re: Jaki to język

Post autor: Radosław.Konca »

Chris19Pl pisze:Witam mam prośbę o odczytanie mi tego tekstu. Nie wiem w jakim języku jest napisany dlatego zamieszczam ten post tutaj.
A oto link do tekstu:
https://dysk.onet.pl/link/7j0jD
Tekst niewątpliwie jest napisany po niemiecku, ale krojem niewspółczesnym. A brzmi (piszę "ue" zamiast "u umlaut"):
Dein jungen Paar
Glueck u.(nd) i Segen

czyli w swobodnym przekładzie:

Waszej młodej parze
szczęścia i błogosławieństwa

pzdr,
Radek Konca
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

to chyba będzie raczej:

Dem jungen Paar, (nie Dein)

a na końcu:

die Gefolgschaft

die Firma & ?????

Krzysztof

PS. Jesli ostatnie słowo czyta się Bissel, to życzenia pochodziłyby od pracowników firmy Bissel, czynnej od pięciu pokoleń:

BISSELL ist ein Familienunternehmen, das seit mehr als fünf Generationen führend im Bereich Haushaltsreinigung ist.
Eine Geschichte des geschäftlichen Erfolges seit 1876 - es begann mit verschüttetem Sägemehl.
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze:to chyba będzie raczej:

Dem jungen Paar, (nie Dein)

a na końcu:

die Gefolgschaft

die Firma & ?????

Krzysztof
Faktycznie, na powiększeniu to coś nad 3 laseczką od końca w pierwszym słowie nie wygląda na kropkę, a zresztą teraz ma sens. Co do dalszej części,której w ogóle nie zauważyłem, to ten ostatni rzeczownik to najprawdopodobniej Niss? (ostatnia litera nie przypomina niczego poza małym "l") albo jeszcze ewentualnie S?iss? (wówczas po dużym "S" następowałby jakiś nieznany znak).
RK
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Przy zajęciach takich jak odczytywanie pisma przodków, człowiek zaczyna się zastanawiać, czy istotnie byli oni geniuszami w porównaniu do nas. Na tym forum co krok spotykamy prosby o odczytanie ich pisma, a czasem trzeba zespołu konsultantów, aby uzgodnić treść. Tymczasem dla naszych przodków był to chleb powszedni - tylko gazety i ksiązki były drukowane. Jak oni to robili??

Krzysztof
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moim zdaniem nazwisko bedzie : E. Nissel

czyli: Firma E. Nissel

Jakie imie? - moze: Emil, Ernst, Erich, ........
np. Ernst ur. 1813 w Kanth/Katy Wroclawskie.
Ksiazki adresowe wykazuja sporo osob o tym nazwisku na Slasku
ale nie tylko.

Grazyna
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Wojciechowicz_Krzysztof pisze:Przy zajęciach takich jak odczytywanie pisma przodków, człowiek zaczyna się zastanawiać, czy istotnie byli oni geniuszami w porównaniu do nas. Na tym forum co krok spotykamy prosby o odczytanie ich pisma, a czasem trzeba zespołu konsultantów, aby uzgodnić treść. Tymczasem dla naszych przodków był to chleb powszedni - tylko gazety i ksiązki były drukowane. Jak oni to robili??

Krzysztof
Pismo odręczne też ewoluuje. Ja z doświadczenia mogę odgadnąć wiek danej próbki z dokładnością +/- 20 lat.
Największe kłopoty są dla naszego, polskiego oka z pismem ręcznym obszaru niemieckojęzycznego (zwane potocznie gotykiem), gdyż ich pisownia liter znacznie różniła się od naszej. Już swego czasu zamieszczałem odpowiednie tabele odpowiedników. Np. taką.
Obrazek
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

:D Przy okazji gif wylądował w moim podręcznym magazynku :)
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Bardzo przydatny wzór, ale w praktyce charakter pisma i łączenie liter zniekształca kaligrafię. Konia z rzędem, kto potrafi odcyfrować ten fragment listu mojego 3xpradziadka, Antoniego Madalińskiego. Trochę przesadzam z tym koniem, ale mogę oferować wyrazy podziwu i uznania.

Obrazek

Krzysztof
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Przede wszystkim wklejona próbka to wzór pisma "wzorcowego" dla szkół neimieckich z lat 1920-tych. W porównaniu z pismem XIX-wiecznym jest bardzo rozwlekłe, dlatego do odczytywania dokumentów z XIX wieku, co nam się przytrafia najczęściej, warto się zaopatrzyć w jakiś wzorzec bardziej adekwatny do tego okresu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”