Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

JarekK pisze:Did you clear your web browser cache?
Kasowanie cache nie pomaga. Ja już wiem, że na moim smartfonie strona chodzi po połączeniu komórkowym, a nie chodzi pod WiFi dommowym (kiedy smartfon korzysta z tego samego nru IP co komputer domowy, na ktorym strona nie chodzi). Więc albo blokowany jest mój IP albo coś szwankuje w komunikacji na odcinku mój operator - serwer GwA.

Co do jakości połączenia - transfer w obie strony mam bez zarzutu.

Łukasz
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

żeby wykluczyć blokadę na konkretny IP i jak IP jest przydzielane dynamicznie to można :
sprawdzić na http://whatismyipaddress.com/ jakie mamy IP
wyłączyć router (jeśli jest z modemem lub modem jeśli mamy osobny) i trochę poczekać
włączyć go i sprawdzić czy przydzieliło nowe, inne IP
sprawdzić czy genealogiawarchiwach działa
Ostatnio zmieniony śr 16 gru 2015, 20:18 przez JarekK, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Jarek
bielecki

Sympatyk

JarekK pisze:żeby wykluczyć blokadę na konkretny IP i jak IP jest przydzielane dynamicznie to można :
sprawdzić na http://whatismyipaddress.com/ jakie mamy IP
wyłączyć router (jeśli jest z modemem lub modem jeśli mamy osobny) i trochę poczekać
włączyć go i sprawdzić czy przydzieliło nowe, inne IP
sprawdzić czy genealogiawarchiwach działa
Tak, teoretycznie - ale u mojego operatora po wyłączeniu i tak stacja loguje mi się pod tym samym IP. Podobno nie ma na to rady.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

możesz też zainstalować na chwilę dodatek do chrome lub mozilli - ZenMate Security, Privacy & Unblock VPN
ukrywa Twoje IP - odstaniesz IP z Niemcy lub Rumunia lub też chyba USA
Wtedy będziesz wiedział czy winne jest Twoje IP
Pozdrawiam
Jarek
bielecki

Sympatyk

Rzeczywiście, jak ten Zenmate pod Chrome uruchomiłem, to wszedłem na GwA. Ciekawe, czy jak wygaśnie Premium za tydzień, to nadal będzie chodziło :)

Dzięki za ten pomysł. Tym niemniej kontaktowałem się z adminem GwA i twierdził, że żadnej blokady na mój adres nie ma. To o co może chodzić...?
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

bez premium masz tylko 3 lokalizacje do wybrania.
Może są problem z dns-em - spróbuj w ten sposób się połączyć z gwa - https://89.191.150.172/ (zenmate oczywiście wyłaczony)
Pozdrawiam
Jarek
bielecki

Sympatyk

Wyłaczam Zenmate i przez podany przez Ciebie adres nie mogę się połączyć z GwA.
OliverS

Sympatyk

Post autor: OliverS »

JarekK pisze:Did you clear your web browser cache? You should do this after every update .
Yes / tak
JarekK pisze:sprawdzić na http://whatismyipaddress.com/ jakie mamy IP wyłączyć router (jeśli jest z modemem lub modem jeśli mamy osobny) i trochę poczekać włączyć go i sprawdzić czy przydzieliło nowe, inne IP sprawdzić czy genealogiawarchiwach działa
We did that already // Mamy już

We tried with IP, Java, JavaScript, IPv6 stopped, new settings in the router, the problem is still there - AND it´s at different equipment.
I tried with WindowsPhone via WLan, WIN 10 Computer via LAN, Samsumg Tablet via Wlan, nothing will start the website.

It worked before, but now, nothing. And other member of the forum also have problems to reach it.

How long does it take, do you think, to get an answere of the webmaster of GWA? Will they answere english requests?
I will go on with indexing ;)
Oliver
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Na razie nic więcej mi nie przychodzi do głowy - może na coś wpadnę, ale teraz masz przynajmniej zenmate :-)
Pozdrawiam
Jarek
OliverS

Sympatyk

JarekK pisze:Did you clear your web browser cache? You should do this after every update .
Yes / tak
JarekK pisze:sprawdzić na http://whatismyipaddress.com/ jakie mamy IP wyłączyć router (jeśli jest z modemem lub modem jeśli mamy osobny) i trochę poczekać włączyć go i sprawdzić czy przydzieliło nowe, inne IP sprawdzić czy genealogiawarchiwach działa
We did that already // Mamy już

We tried with IP, Java, JavaScript, IPv6 stopped, new settings in the router, the problem is still there - AND it´s at different equipment.
I tried with WindowsPhone via WLan, WIN 10 Computer via LAN, Samsumg Tablet via Wlan, nothing will start the website.

Also we tried it with Firefox, Chrome, InternetExplorer..

It worked before, but now, nothing. And other member of the forum also have problems to reach it.

How long does it take, do you think, to get an answere of the webmaster of GWA? Will they answere english requests?
I will go on with indexing ;)

ADDENDUM: I tried it with ZENMATE - It works ! Can someone explane me why - what is happend?
Oliver
bielecki

Sympatyk

I think that for whatever reason, the GwA website does not accept traffic from our IP or provider, and the Zenmate plugin circumvents it by redirecting the traffic through another server which is not "banned" by GwA - I assume the "ban" is not even intended, just some category of users/providers/IP's do not cooperate with their server.
OliverS

Sympatyk

Thank you, i will contact GwA and my provider.
Oliver
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Można jeszcze sprawdzić to:

Windows 8

Gdy pulpit jest aktywny, naciśnij Klawisz Windows + X.
Wybierz Wiersz polecenia (Uruchom jako Administrator).
Wpisz ipconfig /flushdns w linii poleceń.
Zamknij wiersz poleceń i spróbuj ponownie nawiązać połączenie.

Windows Vista/7
Kliknij Start.
Wybierz Programy.
Wybierz Akcesoria i znajdź skrót Wiersz polecenia.
Prawym przyciskiem myszy kliknij skrót Wiersz polecenia i wybierz Uruchom jako administrator z rozwijanego menu.
Wpisz ipconfig /flushdns w linii poleceń.
Zamknij wiersz poleceń i spróbuj ponownie nawiązać połączenie.

Patrząc na całość problemu nie spodziewam się żeby to akurat pomogło Łukaszowi, ale spróbować ni zaszkodzi :-)
Ostatnio zmieniony czw 17 gru 2015, 11:05 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Miałem także problem z dostępem do portalu GWA ale na kompie stacjonarnym. Przyczyną była nowa wersja programu antywirusowego ESET w którym zastosowano filtrowanie protokołu SSL/TLS.
Może podobna sytuacja występuje w przypadku smartfonów? U mnie problem przestał istnieć po wyłączeniu filtrowania.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
bielecki

Sympatyk

To Olivier:

Finally, it looks like some IP addresses are indeed blocked - those that generated too much traffic and slowed down the server's capacity - and were suspected of using unwelcome (automated) methods of downloading. This is what I was eventually told by the helpdesk/admin. So my advice is - if anyone in Germany has similar problems, there is no other way than to write individually to hostmaster@genealogiawarchiwach.pl asking to lift the ban to your IP. I think English would be OK but probably not German.

Lukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”