Robotnicy przymusowi
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Re: Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy
Dziekuje za informacje
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
Witam,
Dziadek Jan Gąsior ur 24.12.1909 r. razem ze swoim szwagrem przebywali w latach 1944-1945 na robotach przymusowych w Wildeshausen Oldenburg.
W "stratach" nie znalazłam dziadka,natomiast są dane Jego szwagra(który już nie żyje).Mój dziadek zmarł 1979 roku.Gdzie jeszcze mogę szukać informacji o Nim?
Pozdrawiam
Agnieszka
Dziadek Jan Gąsior ur 24.12.1909 r. razem ze swoim szwagrem przebywali w latach 1944-1945 na robotach przymusowych w Wildeshausen Oldenburg.
W "stratach" nie znalazłam dziadka,natomiast są dane Jego szwagra(który już nie żyje).Mój dziadek zmarł 1979 roku.Gdzie jeszcze mogę szukać informacji o Nim?
Pozdrawiam
Agnieszka
-
Węgrzyn_Ania

Witaj Agnieszko
Ja miałam podobną sytuację, z tym że mój dziadek nie wrócił, był zaginiony. Sama umieściłam go na forum straty, a po jakimś czasie /może z 1 - 1,5 roku/ znalazłam tam szczegółowe informacje dotyczące czasu i miejsca zgonu. Do tej pory jednak nigdzie nie ma informacji gdzie on był na robotach i dlaczego zmarł w więzieniu karnym - nie w obozie. Mam nadzieję, że dojdę i do tego czego i tobie życzę.
Ja miałam podobną sytuację, z tym że mój dziadek nie wrócił, był zaginiony. Sama umieściłam go na forum straty, a po jakimś czasie /może z 1 - 1,5 roku/ znalazłam tam szczegółowe informacje dotyczące czasu i miejsca zgonu. Do tej pory jednak nigdzie nie ma informacji gdzie on był na robotach i dlaczego zmarł w więzieniu karnym - nie w obozie. Mam nadzieję, że dojdę i do tego czego i tobie życzę.
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Dziekuję Aniu i życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
-
Grellmann_Robert

Karty meldunkowe; Praca przymusowa
"KARTY MELDUNKOWE ; PRACA PRZYMUSOWA"
Hallo
https://portal.ehri-project.eu/units/de ... esc&page=1
pozdrawiam Robert
Hallo
https://portal.ehri-project.eu/units/de ... esc&page=1
pozdrawiam Robert
KARTY MELDUNKOWE ; PRACA PRZYMUSOWA
Nie znam niemieckiego i nie wiem jak z tego skorzystać. Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech w 1944-45.
A chciałabym się dowiedzieć gdzie ?!
pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
Basia
-
Pajak_Barbara

KARTY MELDUNKOWE ; PRACA PRZYMUSOWA
Basiu, może na początek spróbuj wyszukiwarki na straty.pl, mają sporą bazę osób, jeśli znasz nazwisko dziadka, masz szanse dowiedzieć się czegoś po polsku.
A ja znam niemiecki o tyle-o ile i też nie bardzo rozumiem tę stronę. Czy można prosić kogoś bieglejszego o wyjaśnienie, co na niej jest i jak szukać?
A ja znam niemiecki o tyle-o ile i też nie bardzo rozumiem tę stronę. Czy można prosić kogoś bieglejszego o wyjaśnienie, co na niej jest i jak szukać?
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
- Jacek_Mruk

Re: KARTY MELDUNKOWE ; PRACA PRZYMUSOWA
=========Bibi pisze:Nie znam niemieckiego i nie wiem jak z tego skorzystać. Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech w 1944-45.
pozdrawiam
Basia
Basiu polecam ten adres
ofiary(at)ipn.gov.pl *
W IPN powinno być wszystko co dotyczy wojny.
Ja pisałem w sprawie ojca i dostałem informacje przesłane pocztą.
Pozdrawiam Jacek
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać jawnie e-mail w wątkach na Forum – > Regulamin
-
Grellmann_Robert

Hallo
Na dole mozesz zmieniac na polskiego , nie wszystko , potem mozesz w pole szukaj pisac na przyklad miejscowosc gdzie szukas
to sa miejscowosci gdzie byly obozy albo miejsce prace przymusowy i jakie akty albo karty meldunkowie
jeszcie istnieje , nie chodzi tylko o ludzie polskie
pozdrawiam Robert
Na dole mozesz zmieniac na polskiego , nie wszystko , potem mozesz w pole szukaj pisac na przyklad miejscowosc gdzie szukas
to sa miejscowosci gdzie byly obozy albo miejsce prace przymusowy i jakie akty albo karty meldunkowie
jeszcie istnieje , nie chodzi tylko o ludzie polskie
pozdrawiam Robert
- Jacek_Mruk

========================Jacek_Mruk pisze:=========Bibi pisze:Nie znam niemieckiego i nie wiem jak z tego skorzystać. Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech w 1944-45.
pozdrawiam
Basia
Basiu polecam ten adres
ofiary(at)ipn.gov.pl *
W IPN powinno być wszystko co dotyczy wojny.
Ja pisałem w sprawie ojca i dostałem informacje przesłane pocztą.
Pozdrawiam Jacek
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać jawnie e-mail w wątkach na Forum – > Regulamin
Adres dotyczy instytucji Państwowej , więc regulamin jest błędny w tym punkcie.
Pozdrawiam
Jacek
-
Grellmann_Robert

dziękuję za linki
W straty.pl nie ma, ale wysłałam zapytanie do IPN
Basia
W straty.pl nie ma, ale wysłałam zapytanie do IPN
Basia
Witajcie,
W wynikach wyszukiwania na straty.pl dotyczących mojego przodka widnieje informacja o "pracodawcy" u którego pracował. Mój przodek był u niego zatrudniony w rolnictwie, a tym "pracodawcą" był Karl Kothe a miejscowość to Hagen (Celle). Czy może podczas Waszych poszukiwań na straty.pl wystąpiła taka osoba ? Mój dziadek go chwalił, że na szczęście nie mieli u niego źle.
Pozdrawiam
Wiktor
W wynikach wyszukiwania na straty.pl dotyczących mojego przodka widnieje informacja o "pracodawcy" u którego pracował. Mój przodek był u niego zatrudniony w rolnictwie, a tym "pracodawcą" był Karl Kothe a miejscowość to Hagen (Celle). Czy może podczas Waszych poszukiwań na straty.pl wystąpiła taka osoba ? Mój dziadek go chwalił, że na szczęście nie mieli u niego źle.
Pozdrawiam
Wiktor
-
marcinzabo

- Kontakt:
Witajcie,
poszukuję informacji o Eugeniuszu Zaboklickim z Zalesia gm. Korytnica pow. Węgrów. Urodził się w 1905-03-06 z Konstantego i Katarzyny z d. Soszyńskiej. Podczas IIWŚ służył prawdopodobnie w Modlinie. Potem był na robotach przymusowych prawdopodobnie w Prusach Wschodnich. Podobno u rolnika.
Około 1943 roku został zwolniony do domu, w tym samym roku zmarła jego żona i wziął drugi raz ślub. Według historii rodziny w zamian za niego poszedł przesiedleniec z Kresów, który u niego mieszkał. Tak brzmi rodzinna historia. Ale niestety po wojnie druga żona spaliła wszystkie dokumenty związane z jego pobytem. Dziadek zmarł w 1981-08-28 w Zalesiu. Gdzie mógłbym otrzymać informację na temat miejsca w jakim pracował dziadek? Straty.pl nic nie pokazują. A czy są jakieś księgi meldunkowe z lat wojennych gdzie byłby zapis odnośnie tego kresowiaka? Na jakiej zasadzie kogoś dopisywano do gospodarstwa?
EDIT: Wystąpiłem do Bad Arolsen. Ciekawe czy coś znajdą
poszukuję informacji o Eugeniuszu Zaboklickim z Zalesia gm. Korytnica pow. Węgrów. Urodził się w 1905-03-06 z Konstantego i Katarzyny z d. Soszyńskiej. Podczas IIWŚ służył prawdopodobnie w Modlinie. Potem był na robotach przymusowych prawdopodobnie w Prusach Wschodnich. Podobno u rolnika.
Około 1943 roku został zwolniony do domu, w tym samym roku zmarła jego żona i wziął drugi raz ślub. Według historii rodziny w zamian za niego poszedł przesiedleniec z Kresów, który u niego mieszkał. Tak brzmi rodzinna historia. Ale niestety po wojnie druga żona spaliła wszystkie dokumenty związane z jego pobytem. Dziadek zmarł w 1981-08-28 w Zalesiu. Gdzie mógłbym otrzymać informację na temat miejsca w jakim pracował dziadek? Straty.pl nic nie pokazują. A czy są jakieś księgi meldunkowe z lat wojennych gdzie byłby zapis odnośnie tego kresowiaka? Na jakiej zasadzie kogoś dopisywano do gospodarstwa?
EDIT: Wystąpiłem do Bad Arolsen. Ciekawe czy coś znajdą
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
- Joanna_Krzemińska

Poszukuje listy osób wywiezionych na roboty do Rzeszy w 1939
Witam wszystkich,
Około 1939 został wywieziony z łapanki do Rzeszy na roboty mój dziadek Eugeniusz Kęska. Pracował u gospodarza rolnego (bauera), który prawdopodobnie był Generałem. Gospodarstwem zajmowała się jego matka.
Próbuje się dowiedzieć gdzie dokładnie był, jak się nazywał Niemiec, u którego pracował?
Miał wtedy tylko 17 lat po powrocie wstąpił do wojska i został wysłany do walk z bandami UPA.
Pozdrawiam
Około 1939 został wywieziony z łapanki do Rzeszy na roboty mój dziadek Eugeniusz Kęska. Pracował u gospodarza rolnego (bauera), który prawdopodobnie był Generałem. Gospodarstwem zajmowała się jego matka.
Próbuje się dowiedzieć gdzie dokładnie był, jak się nazywał Niemiec, u którego pracował?
Miał wtedy tylko 17 lat po powrocie wstąpił do wojska i został wysłany do walk z bandami UPA.
Pozdrawiam