Podanie do USC - jaki okres oczekiwania?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jardul

Sympatyk

Podanie do USC - jaki okres oczekiwania?

Post autor: jardul »

Dzień dobry,

Wysłałem w zeszłym tygodniu maila z podaniem o fotokopię/skany aktu urodzenia mojego dziadka i aktu ślubu mojego pradziadka do USC. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnej odpowiedzi... zastanawiam się jaki jest średni czas oczekiwania w urzędach stanu cywilnego w takich sprawach. Czy jest to urzędowe 30 dni, czy powinieniem już tam dzwonić i przypominać o sobie? :)

Pozdrawiam
Jarek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

RE: Podanie do USC - jaki okres oczekiwania?

Post autor: Marynicz_Marcin »

Jarku,

kilka dni oczekiwania to nie jest dużo, więc odpowiedź mogła nie nadejść zwyczajnie ze względu na nawał pracy w USC. Telefonicznie najpewniej od razu będziesz wiedział, jak sytuacja wygląda :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

RE: Podanie do USC - jaki okres oczekiwania?

Post autor: magda_lena »

Jarku, ostatnio potrzebowałam własnego aktu ślubu. Okazało się, że w moim mieście, w dużym USC, na swój własny akt będę czekać 3 tygodnie.
Jak napisał Marcin - kilka dni to nie jest dużo. Na ksera i fotokopie czekałam zwykle około 2 tygodni, do miesiąca, zależy jaką drogą - mailem krócej, pocztą dłużej. Na stronie USC powinna być informacja, w jakim czasie takie sprawy są załatwiane. Nie denerwuj się, czekaj cierpliwie ;)
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Aby zapytanie czy prośba zostały załatwione przez organ administracji publicznej, musi spełniać niezbędne przesłanki (dane osoby proszącej, adres korespondencyjny, interes prawny).
Kodeks Postepowania Administracyjnego określa że, tak złożone pismo (w tym przesłane drogą tradycyjną, faxem, pocztą elektroniczną), organ ma obowiązek rozpoznać bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w ciągu miesiąca.
Brak podania podstawowych danych skutkuje pozostawieniem pisma bez rozpoznania (art. 64 § 1 K.p.a.).

Pozdrawiam,
Waldemar
jardul

Sympatyk

Post autor: jardul »

Dziękuję za odpowiedzi, poczekam cierpliwie do przyszłego tygodnia, a potem zacznę się przypominać telefonicznie :)

Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”