Jaki to język
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jaki to język
Witam mam prośbę o odczytanie mi tego tekstu. Nie wiem w jakim języku jest napisany dlatego zamieszczam ten post tutaj.
A oto link do tekstu:
https://dysk.onet.pl/link/7j0jD
A oto link do tekstu:
-
Radosław.Konca

Re: Jaki to język
Tekst niewątpliwie jest napisany po niemiecku, ale krojem niewspółczesnym. A brzmi (piszę "ue" zamiast "u umlaut"):Chris19Pl pisze:Witam mam prośbę o odczytanie mi tego tekstu. Nie wiem w jakim języku jest napisany dlatego zamieszczam ten post tutaj.
A oto link do tekstu:
Dein jungen Paar
Glueck u.(nd) i Segen
czyli w swobodnym przekładzie:
Waszej młodej parze
szczęścia i błogosławieństwa
pzdr,
Radek Konca
-
Wojciechowicz_Krzysztof

to chyba będzie raczej:
Dem jungen Paar, (nie Dein)
a na końcu:
die Gefolgschaft
die Firma & ?????
Krzysztof
PS. Jesli ostatnie słowo czyta się Bissel, to życzenia pochodziłyby od pracowników firmy Bissel, czynnej od pięciu pokoleń:
BISSELL ist ein Familienunternehmen, das seit mehr als fünf Generationen führend im Bereich Haushaltsreinigung ist.
Eine Geschichte des geschäftlichen Erfolges seit 1876 - es begann mit verschüttetem Sägemehl.
a na końcu:
die Gefolgschaft
die Firma & ?????
Krzysztof
PS. Jesli ostatnie słowo czyta się Bissel, to życzenia pochodziłyby od pracowników firmy Bissel, czynnej od pięciu pokoleń:
BISSELL ist ein Familienunternehmen, das seit mehr als fünf Generationen führend im Bereich Haushaltsreinigung ist.
Eine Geschichte des geschäftlichen Erfolges seit 1876 - es begann mit verschüttetem Sägemehl.
-
Radosław.Konca

Faktycznie, na powiększeniu to coś nad 3 laseczką od końca w pierwszym słowie nie wygląda na kropkę, a zresztą teraz ma sens. Co do dalszej części,której w ogóle nie zauważyłem, to ten ostatni rzeczownik to najprawdopodobniej Niss? (ostatnia litera nie przypomina niczego poza małym "l") albo jeszcze ewentualnie S?iss? (wówczas po dużym "S" następowałby jakiś nieznany znak).Wojciechowicz_Krzysztof pisze:to chyba będzie raczej:
a na końcu:
die Gefolgschaft
die Firma & ?????
Krzysztof
RK
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Przy zajęciach takich jak odczytywanie pisma przodków, człowiek zaczyna się zastanawiać, czy istotnie byli oni geniuszami w porównaniu do nas. Na tym forum co krok spotykamy prosby o odczytanie ich pisma, a czasem trzeba zespołu konsultantów, aby uzgodnić treść. Tymczasem dla naszych przodków był to chleb powszedni - tylko gazety i ksiązki były drukowane. Jak oni to robili??
Krzysztof
Krzysztof
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Moim zdaniem nazwisko bedzie : E. Nissel
czyli: Firma E. Nissel
Jakie imie? - moze: Emil, Ernst, Erich, ........
np. Ernst ur. 1813 w Kanth/Katy Wroclawskie.
Ksiazki adresowe wykazuja sporo osob o tym nazwisku na Slasku
ale nie tylko.
Grazyna
czyli: Firma E. Nissel
Jakie imie? - moze: Emil, Ernst, Erich, ........
np. Ernst ur. 1813 w Kanth/Katy Wroclawskie.
Ksiazki adresowe wykazuja sporo osob o tym nazwisku na Slasku
ale nie tylko.
Grazyna
Pismo odręczne też ewoluuje. Ja z doświadczenia mogę odgadnąć wiek danej próbki z dokładnością +/- 20 lat.Wojciechowicz_Krzysztof pisze:Przy zajęciach takich jak odczytywanie pisma przodków, człowiek zaczyna się zastanawiać, czy istotnie byli oni geniuszami w porównaniu do nas. Na tym forum co krok spotykamy prosby o odczytanie ich pisma, a czasem trzeba zespołu konsultantów, aby uzgodnić treść. Tymczasem dla naszych przodków był to chleb powszedni - tylko gazety i ksiązki były drukowane. Jak oni to robili??
Krzysztof
Największe kłopoty są dla naszego, polskiego oka z pismem ręcznym obszaru niemieckojęzycznego (zwane potocznie gotykiem), gdyż ich pisownia liter znacznie różniła się od naszej. Już swego czasu zamieszczałem odpowiednie tabele odpowiedników. Np. taką.

-
Gawroński_Zbigniew

-
Wojciechowicz_Krzysztof

Bardzo przydatny wzór, ale w praktyce charakter pisma i łączenie liter zniekształca kaligrafię. Konia z rzędem, kto potrafi odcyfrować ten fragment listu mojego 3xpradziadka, Antoniego Madalińskiego. Trochę przesadzam z tym koniem, ale mogę oferować wyrazy podziwu i uznania.

Krzysztof

Krzysztof
Przede wszystkim wklejona próbka to wzór pisma "wzorcowego" dla szkół neimieckich z lat 1920-tych. W porównaniu z pismem XIX-wiecznym jest bardzo rozwlekłe, dlatego do odczytywania dokumentów z XIX wieku, co nam się przytrafia najczęściej, warto się zaopatrzyć w jakiś wzorzec bardziej adekwatny do tego okresu.