Mariampol, Kalwarija, Władysławow, Wyłkowyszki ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Witam,
czy ksiag metrykalnych parafii rzymsko-katolickich wymienionych w tytule nalezy szukac w archiwach wilenskich czy moze takze w ktoryms z polskich archiwow?
Pozdrawiam - Mariusz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Mariampol, Kalwarija, Władysławow, Wyłkowyszki ?

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

kwroblewska pisze:Sprawdzałeś chociażby tutaj??
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
np. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Mariampol

___
Krystyna
To nie o ten Mariampol Mariuszowi chodzi. Ten jest na Ukrainie, a Mariusz szuka na Litwie.
Z tego co wiem to te parafie są w Wilnie.
A jakie lata Cię interesują??? I jakie nazwisko. Mam spisy roczne metryk z Władysławowa, mogę sprawdzić czy sa tam Twoi.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ludwih

Sympatyk

Post autor: ludwih »

Mariampol to może jeszcze być częścią miasta Żyrardów
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Może być, ale jeśli u Mariusza występuje w "zestawie" Mariampol, Kalwarija, Władysławow, Wyłkowyszki, i na dodatek pyta o Wilno, to raczej chodzi mu o ten Mariampol litewski. Prawda Mariuszu!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
solec1

Sympatyk

Tak, tak - chodzi o litewski Mariampol a w ogólności o tę część Suwalszczyzny, która teraz leży na Litwie.
Szukam wiadomości o rodzinie RYCHTERÓW (niekiedy chyba pisanych też jako Richter), zwłaszcza aktu urodzenia RYCHTER LEONTYNY ANTONINY, córki Jana Rychtera i Anny z Abolinów.
Urodziła się ok.1870-1871 w "SUWALSKIM" - to jest informacja z ksiąg meldunkowych Wilna z tamtejszego Archiwum XX-lecia Międzywojennego. Ok.1904 Leontyna wyszła za mąż za Jana Bukowskiego, w latach 1907-1915 urodziła w Drawczach 6 dzieci (chrzczone w Kiernowie) a zmarła w Wilnie w 1925.
W rodzinnej pamięci jest zapamiętana jako "córka Niemca, pułkownika wojsk rosyjskich". Wydaje mi się i mam ku temu przesłanki, że mogła być nie córką a wnuczką pułkownika wojsk rosyjskich (Leonarda Rychtera) ale niewykluczone, że jej ojciec Jan Rychter też był wojskowym i ok.1870 roku miał przydział gdzieś w Suwalskim i tam się Leontyna urodziła.
Wstępnie "rozejrzałem" się po polskiej części Suwalszczyzny ale tam nazwisko Rychter raczej nie występuje.
Stąd teraz moje zainteresowanie terenami jak w temacie posta: Mariampol, Kalwarija, Władysławów, Wyłkowyszki...
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Z Władysławowa są w Archiwum tylko lata ( z tych, które Cię interesują bliskich urodzenia Leontyny) 1872, 1874, 1876 i nie znalazłam tam Rychterów.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ludwih

Sympatyk

Post autor: ludwih »

1825 № 53 Anna Elżbieta Gebauer Krystian Rozalia Rychter Wiskitki [Miejscowość: Benenard ]
[Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Warszawie oddział w Grodzisk Mazowieckim Adres: 05-825 Grodzisk Mazowiecki, ul. Poniatowskiego 14]
[Indeks dodał Misiewicz_Elżbieta]
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 452&y=1142

Wydaje się, Mariampol, Zyrardow Rejonowy Evangelist Parish Business Cards

Szukam wszelkich informacji o Libelt,Kuhnd,Link,Rangenau,Rozner,Bulman,Witt,Rahn,Jetterman-Zyrardow,Wiskitki,Mariampol,Teklin
solec1

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Z Władysławowa są w Archiwum tylko lata ( z tych, które Cię interesują bliskich urodzenia Leontyny) 1872, 1874, 1876 i nie znalazłam tam Rychterów.
Dziękuję. Wydaje mi się, że Leontyna mogła urodzić się w jakimś mieście, gdzie był garnizon rosyjski. A w innym wątku widzę, że we Władysławowie akurat garnizonu nie było...
ludwih pisze:1825 № 53 Anna Elżbieta Gebauer Krystian Rozalia Rychter Wiskitki (...)
Wydaje się, Mariampol, Zyrardow Rejonowy Evangelist Parish
Dziękuję! Wydaje mi się jednak, że "moi" Rychterowie byli katolikami, jakkolwiek to niemiecka rodzina i w dodatku część mężczyzn w rosyjskiej armii (choć potem z tej rodziny wywodzili się też i "Andersowcy"...)
Co prawda pewność w aktach co do wyznania mam tylko co do zgonu Leontyny w 1925 ("opatrzona Sakramentami") i do chrztu jej dzieci.

Jest w Genetece zindeksowany ciekawy moim zdaniem akt chrztu w 1833 u św.Jana w Wilnie:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
sam akt:
http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... _S_30557_9

To chrzest Jana Rychtera, syna Leonarda - "pułkownika wojsk rosyjskich".
TEORETYCZNIE jest możliwe, że ten Jan to ojciec Leontyny, ale póki co w żaden sposób nie udaje mi się potwierdzić ani zaprzeczyć...

Będę wdzięczny za wszelkie poszukiwawcze wskazówki...

Pozdrawiam z Gdańska - Mariusz
solec1

Sympatyk

Małgorzata_Kulwieć pisze:Z Władysławowa są w Archiwum tylko lata ( z tych, które Cię interesują bliskich urodzenia Leontyny) 1872, 1874, 1876 i nie znalazłam tam Rychterów.
Witam,
a te ksiegi sa w Archiwum w Wilnie?
AP Suwałki zasugerowało, ze miejsce urodzenia Leontyny to niekoniecznie "nasze" Suwałki a moze wies lub folwark o tej nazwie - tylko, ze sa az 3 takie! (pisze z pamieci, wiec moge sie mylic, ale chodzi o powiaty: Kalwaryjski, Mariampolski i Wyłkowyski). Zreszta, nawet na wspołczesnej mapie Litwy mozna znalezc jedna wies o nazwie Suwałki i jedna o nazwie bardzo zblizonej (to chyba sa 2 z tych Suwałk, o ktorych pisało AP Suwałki).
Tylko, ze jest jakas dziwna sprawa z ksiegami z tej czesci Suwalszczyzny, ktora po 1945 roku znalazła sie na Litwie - nic prawie z XIX wieku nie ma. Mozliwe, ze uległy zniszczeniu, ale skoro jednak ktos wymienia jakies roczniki np. z Władysławowa, to moze jednak jest jakas szansa np. na Kalwarije czy Wyłkowyszki???
solec1

Sympatyk

A czy ktos kiedykolwiek widział z tego okresu - II poł. XIX wieku - ksiegi parafii rzymsko-katolickiej z Wyłkowyszek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”