Mniszew (Kozienice)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Mniszew (Kozienice)

Post autor: Chabrzyk_Piotr »

Czy dostępne są online księgi metrykane parafii Mniszew (Kozienice), za okres około 1800-1810?
Pozdrawiam
Piotr
Jaskier81

Sympatyk

Mniszew (Kozienice)

Post autor: Jaskier81 »

Witam, księgi Mniszewa https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440 pozdrawiam Jaskier
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Mniszew (Kozienice)

Dziękuję :) tyle, że chodzi mi o akty urodzenia z tego okresu - moja nieścisłość:) Nie wiem, czy one nie dotrwały, czy też może są niezdigitalizowane? Gotów jestem obejrzeć je naocznie w archiwum, byle miec pewność, że fizycznie istnieją:)
Jaskier81

Sympatyk

Mniszew (Kozienice)

Post autor: Jaskier81 »

Skoro nie ma ich na Family to może powinieneś zadzwonić do kancelarii parafialnej i zapytać czy księgi z interesujących Cię lat nie znajdują się w parafialnym archiwum. Księża nie zawsze oddają księgi metrykalne do odpowiedniego dla swojego terenu Archiwum Diecezjalnego.
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Mniszew (Kozienice)

Odświeżam temat i proszę o pomoc - w parafii mniszewskiej znajdują się księgi od 1810 roku. Gdzie szukać wcześniejszych, skoro w Archiwum Państwowym w Radomiu są także tylko od tego roku?
klaudia3013

Sympatyk

Mniszew (Kozienice)

Post autor: klaudia3013 »

Witam,
Panie Piotrze, dwa miesiące temu miałam "wątpliwą przyjemność" rozmawiać telefonicznie z proboszczem parafii św. Rocha w Mniszewie. Z rozmowy wywnioskowałam, że księgi metrykalne posiada (które lata niestety nie wiem), ale zupełnie nie przejawiał chęci pomocy w poszukiwaniach przodków. Tłumaczył, że spotkał się z nieuczciwymi zachowaniami ze strony genealogów.
Może niewłaściwie rozmawiałam, proponuje zatem skontaktować się z nim osobiście (choć to było trudne, rzadko odbiera telefony!).

Pozdrawiam,
Katarzyna Chajęcka

Ps. Poszukuję w Mniszewie nazwiska Chajęcki.
piottrek

Sympatyk

Mniszew (Kozienice)

Post autor: piottrek »

Ja osobiście kilka razy spotkałem się z sytuacją gdzie ksiądz na wstępie wspominał o ludziach wydzierających karty z ksiąg itp. Jednak podczas przeglądania ksiąg nie widziałem braków.
Jeżeli chodzi o Mniszew to jest jedna parafia a w niej dwa kościoły. Jeden kościół jest nowy przy wyjeździe w stronę Kozienic i starszy przy wyjeździe w stronę Warszawy. Nie wiem w którym miejsciu pierwotnie był najstarszy kościół. Może powinieneś zadzwonić do obu parafii.

Piotrek
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Mniszew (Kozienice)

To dziwna sprawa, bo dla mnie sam przejrzał te księgi i poinformował, że sprzed 1810 jest tylko niewielka liczba luźnych kart :) Może mam podejście do księży?;) wątpliwa to jednak zaleta ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”