Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Drogi Ludwiku, odpisałem Ci prywatnie i posłałem dwa skany z tym Tomaszem Sawickim, przeczytałem tez to po rosyjsku pisane pismo od Ciebie i to jet ten sam Tomasz burgrabia. Ale nic mi Ludwiku nie odpisałeś czy otrzymałeś ode mnie te skany. Zawsze staram się pomagać i dzielić tym co mam już od znajomych podarowane, pamiętam też jak mi przysłałeś swoją pracę, z metryk to było o Sawickich.
Moim zdaniem, to wszystko co tu piszemy, aby tylko z głową pisać i nie ma potrzeby ukrywać o osobach tych, co już ich nie ma wśród nas.
Mam tu taką ciekawostkę i prawdziwą historie, jak to w zaborach zanikało nazwisko rodowe, ale ksiądz to odkrył jako człowiek piśmienny i mający dostęp do metryk, przywrócił dla rodziny rodowe nazwisko ; Sawicki.
Mam nawet tych samych Sawickich z Doliny i Rożniatowa w obwodzie Stanisławów na Podolu, dwa wywody szlacheckie z 1783 roku z rysowanym przez nich osobiście drzewkiem genealogicznym, pozdrawiam - Julian ;
----------------------
Pierwszy mąż mojej żony Rafal Karatnicki, sekretarz Wydziału Krajowego, syn księdza ruskiego starał się o uzyskanie straconego szlachectwa i dziwnym trafem szukał paranteli w Rodzine Sawickich. Ciekawy ten dokument oddałem bratankowi jego posłowi Karatnickiemu, zostawilem sobie tylko notatke krótką znacząca jak się tworzyły nowe nazwiska.

" Z dokumentów, które z aktów Przemyskich i Żydzewskich (Żydaszewskich) powyjmowałem, pisze Jerzy Sawicki, rektor seminarjum przemyskiego, przekonałem się, że od antenatow naszych najdawniejszych prawdziwie pochodzimy z krwi i urodzenia szlacheckiego herbu Lubicz zwanego.

Prapradziad nasz nazywał się Samuel Sawicki, w ziemi przemyskiej we wsi Lubieniu zwanej miał swoją cześć dziedzictwa. Ten spłodził dwóch synów Martyna i Jana. Jan bedąc jeneralnym ekonomem kaluskiego starostwa, miał od króla przywilej na osadzenie we wsi Kropiwniki i Kamień Sołtysów.

Ale po śmierci jego, gdy przywilej ten podany do oblaty przez subalfirmów książęcych zabrano sołtysów nowe prawo wyrobione.

Ów Jan przezwany Sawickim, prapradziad nasz spłodził syna Teodora - dziada naszego , dla mężności i wielkiej swej siły koniem przezwanego, który miał żonę szlacheckiego urodzenia z Kazimierza Michałowskiego.
Po zubożeniu na Sołtystwie w Kropiwnikach mieszkającego został księdzem w Kamieniu.

Ten Teodor, dziad nasz, spłodził Sabke i Michała, rodzicow naszych, a że jego nazywano koniem, rodziców naszych przezwano koniewiczami, którzy nie będąc edukowanymi, zapomnieli o nazwisku swojem Sawickich, ale przydomkiem Koniewiczem nazywali się.

Gdy jednak starszy brat Grzegorza oddany na naukę między szlachtą, znając z imienia naszych Sawickich się nazywac kazał, w czym szczególnej opatrznosci boskiej dał wynalazek i niedopuscił pokoleniu naszemu zaginąc i pójśc w chłopstwo.

Gdy wiec kochani bracia tak rodzeni jak stryjeczni wielkim moim trudem i ekspensem ten klejnot który przodkowie nasi w wojsku przelewali krew co tylko nie zatracili - wynalazłem.

Dom nasz w instalacyi zapisany pod N811 libro majest. Tam 17 pagina 294. Nie dajcie go zgubić swemi postępkami. Miejcie szlachecki punkt honoru i umysł. Nic to nie szkodzi ze jesteście ubodzy.

Bóg pobłogosławil dziecię które nabywszy edukacje będzie mogło się promować
Jaskier81

Sympatyk

Post autor: Jaskier81 »

Witam, przeglądając księgi metrykalne Piekoszowa widziałem nazwisko Sawicki (dotyczyło Jakuba Sawickiego ślub etc.) Jaskier
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i dziękuje ( podaj Jaskier jak Ci na imię ), przejrzałem ten Piekoszów tą najstarszą księgę z przed 1780 roku, jakoś nie natrafiłem na Jakuba Sawickiego. A znam tam w kieleckim dwóch Jakubów z tego okresu to ;
1 - Jakub ur. w 1734 r. syn Wojciecha i Barbary z Bieleckich ( wdowa po Charężawiczu ze młyna Baranek ) małżonków Sawickich ze Starochęcin. Wojciech i Barbara maja 12 dzieci, a z drugą żoną ; Wojciech i Marianna z Dębickich z Chęcin, maja dwóch synów, z kolei jeden z synów Wojciecha - Jan, miał 4 żony i chyba ośmioro dzieci, o nich napisałem co nieco na poprzednich stronach.
2 - Jakub, wypada mi ze syn Jana i brat mego pra...dziadka Walentego Jana, obaj brali ślub w 1762 roku, Jakub z Morawicy, ślub w Daleszycach z wdową Cedro i maja dwóch synów ; Piotr i Jan. A brat Walenty ( ukryte imię Jan ) zapis ze to bracia w 1788 r. w Sądzie wójtowskim w Chęcinach, sprawa o oddanie ogrodu chyba Metryckiemu. Brał ślub Walenty z Jadwigą Hreczka, panna, a Walenty wdowiec, ale o tym w metryce ślubu, ani mru mru.
-----------------
Ponieważ znowu koniec roku i moje podsumowanie co wiem o Sawickich na podstawie różnych dokumentów, szczególnie po łacinie i moje tłumaczenie tak w skrócie do każdej pozycji, które mam ksero lub skan. I najnowsze moje drzewko Sawickich ułożone z tych dokumentów historycznych po prawie 10 lat szukania, ale jeśli ktoś wie lepiej lub ma jakiś dokument - metrykę to mile widziany tu, lub na mój adres, jest powyżej na stronach na pewno, ( trochę ukrywam przed spamem ), pozdrawiam - Julian ;
----------------
1 ; A - Występują -1681 rok ; Jan Sawicki z Czarnych Łozów, syn zm. Wojciecha i Joanny Biskupskiej
B - 1665 r. Andrzej Sawicki Łowczy Mielnicki ze Szczepiatynia, syn zm. Mikołaja i Zofii Lipskiej
C - 1646 r. - Alexandr Sawicki z Łopiennicy i Katarzyna Kruszyńska ; córka z ojcem , zapis sobie
D - 1643 r. Jan syn zm. Piotra i Stanisław syn zm. Macieja - Sawiccy, z Sawic Broniszy i ich córki.
----------------------
2 - Polepszenie postępowania do działań prawnych ; szl. Marian i Stanisław Kłobukowscy bracia rodzeni, Honesti Jan Sawicki, Stanisław Wojciechowski, Wojciech Stawicki ( albo Szawicki ? ), Andrzej Jędrzejek, skierowali po informacji rodziców, umowę konsultowaną w Urzędzie Starosty na zamku w Sandomierzu 1665r., by ponownie rozpatrzono ją w wyższym urzędzie w Warszawie i tu występują ; Stefan ojciec i syn Jan ; Zagórskie - 1666 r.
3 - Mikołaj Sawicki ( syn Wojciecha i Dłuskiej ? ) 1666 r. w sprawie ogra, Sebastian Swarczewski chirurg ze Lwowa
4 - Andrzej Sawicki ( syn Mikołaja ze Szczepiatynia ) łowczy mielnicki - 1666 r. ; trybunał w Lublinie ( był tez senatorem )
5 - 1666 r. Warszawa, roszczenia kredytowe Szl. Paweł Sawicki z Dóbr Łosie

6 - Raport Sprawy, przepisano szlach. Wojciecha Sawickiego w 1679 r. ( z Opatowa, syn Jana ? wnuk Andrzeja, prawnuk Mikołaja syna Wojciechowego ). Zatwierdzenie nagrody ogólnie jego, który jest związany poręczeniem ( zastawem ) następującym, także poza tym z Urzędu Zamku Sandomierskiego, za walki spędzone przez Szlachetnego Wojciecha Sawickiego ; sukces, klucz ( stanowisko ) u Ossolińskiego – jako Notariusz Przysięgły. Raport od Cassandra, do Akt w zamku sandomierskim, aktualnie ( jest ) środa, dzień przed świętem świętego Łukasza Ewangelisty ( od ) około roku jak składane, w 1679 roku wpisane, następnie zatwierdzone w lipcu przez tego samego autora Wielmożnego Cassandra adwokata ? przed Aktami ( petycja przed ustawą ) w zamku Warszawskim w poniedziałek przed świętem Szymona i Judy - Apostołów, najbliższe nadchodzące, bieżące uznanie aplikacji - wykonano.
-----------------
A według spisu treści ( całej nie mam ) z książki dr Marka Minakowskiego,
pt. Elita Sandomierska i tam występuje nazwisko Sawicki na stronach ;
1 - strona 58 i 59, dotyczy to rodu Dembowskich, kasztelan Czechowski
2 - str. 334,to Jan Karwicki, poseł sandomierski, ci są w Kłucku koło Chęcin, w parafii Świętomarz w 1809 r. i jeszcze w innych wsiach
3 - str. 413, Jan Małachowski poseł sandomierski, a Małachowski Jacek był tez właścicielem Bogusławic koło Opatowa, potem Drucki-Lubecki, kolejni właściciele Bogusławic ( 252 ha ziemi i 458 ha lasu ) po 1910 r. to Sawiccy
4 - str. 613 i 657, to ród Józefa Sołtyka, kasztelan zawichowski, miedzy innymi właściciel Kurozwęk, po nim był tam Popiel, tu też ma występować nazwisko Sawicki, to by się zgadzało, bo to okolice Staszowa gdzie Sawiccy tam mieszkali od 1817 roku w Wolicy, par. Szczyglice, w Ujazdku od 1823 r.
-----------------
Prawdopodobnie jak wskazują dokumenty to ; Bronisz syn Wszebora jest ze z Ślepowronów od Wawrzęty i Doroty z 1224 roku i ich potomni w 1400 r. to ; syn Bronisza - Grzegorz ; wnuk – Tomasz, wójt dziedziczny w Narwi. Syn Tomasza między innymi - Adam, a synowie Adama i Katarzyny z Narwi - Jani i Maciej - pisarz Radziwiłłów i królewski, kasztelan podlaski. Macieja i Anny z Brzezicz synowie ; Jan, Stanisław na ojcowiźnie w Sawicach Broniszach, Mikołaj ksiądz, Wojciech, starosta mielnicki, ma po ojcu Macieju, dwór Czarne Łozy, Łopiennice. Synowie Wojciecha z pierwszej żony Dłuskiej to ; Krzysztof mieszkał w Iłowcu, Jan w zakonie i Mikołaj w Szczepiatyniu, Mikołaja syn Michał i Andrzej. Z drugą żoną Wojciecha i Katarzyny Pukszta Klauzgiewicz synowie ; Melchior Stanisław i Jan. Melchiora i Anny Piekarskiej synowie ; Donminik i Krzysztof, Antoni i Karol w zakonie, Jan ksiądz misjonarz. Dominika i żony Wiktorii Sadowskiej syn ; Jan Antoni. Antoniego i żony Chreptowicz synowie ; Jakub, Alexander i Marcin. Jan Antoni, podczaszy brzeski i druga żona ?? Katarzyna Komajewska, synowie ich Józef major JKM, Antoni, Jakub Stanisław i Michał Alojzy. Michała Alojzego żona Zuzanna Woyno i synowie ; Wawrzyniec i Gabriel, Piotr, skarbnik piński, Jan chorąży Piatynogórski ( petyhorski ), syn Jana ( ale chorążego ) prawdopodobnie - Walenty Jan ? h. Ślepowron i Nowina, herb Nowina był u Wojciecha, starosty Mielnika do 1611 roku.
-----------------
Ps. - dziękuje za metrykę, tam pisze ; pracowity Jakub Sawicki wdowiec ze Zgórska, czyli wieś przy szosie od Chęcin w stronę Kielc i może to być syn Wojciecha, bo Jakub syn Jana w Daleszycach zm. w ok. 1780 r.
Ostatnio zmieniony ndz 20 gru 2015, 22:36 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaskier81

Sympatyk

Post autor: Jaskier81 »

Witam Julianie, podaje link akt nr 39
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,33884,23
Jaskier
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, dostałem w prezencie książkę o Sawickich z Huty Stepańskiej, nawet ciekawa ( wydana w 2000 r. to chyba można ją tu czytać ), pozdrawiam - Julian ; Sawicki_Skąd_Nasz_Ród.zip (81528375)

Ps.- chyba jednak ten link co podałem się nie otworzy, ale kto chce, może się zgłosić do mnie na prywatą pocztę i podam tą książkę w ten sposób.

I tak w skrócie jej streszczenie ;
Po roku 1772, czyli po pierwszym rozbiorze Polski, Jakub Sawicki herbu Nowina z pięcioma synami to ; Adam, Tomasz, Józef, Piotr i Paweł, opuścili swoje gospodarstwa blisko wsi Włodarka koło miasta Skwiry na Ukrainie.
Nie chcąc żyć w niewoli rosyjskiej, powędrowali na północ na Wołyń, karczując kawał lasu gdzie powstała wieś ; Majdan i inne koło Huty Stefańskiej. Dalej opisane są ich dalsze losy w czasie powstań i w I wojnie, a potem los okrutny w czasie II wojny i ich przeżycia.
Ostatnio zmieniony pn 11 sty 2016, 08:50 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieplech

Sympatyk

Post autor: Nieplech »

Witaj Julianie,
Przeglądając księgę ziemska drohicką 8 (str.542v) z Mińska znalazłem notatkę z 1554 roku, w której Andrzej dziedzic na Sawiczach syn Wenczesława udziela pełnomocnictw swemu ojcu do wszystkich spraw.
Pozdrawiam
Lech
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Leszku i Dziękuje za wpis z notatki, mam nawet podobne z 1569 r. w starej łacinie pisane, tylko mi wychodzi że nie Wenczesław, tylko Wincenty był, podam to poniżej to moje niezgrabne jeszcze tłumaczenie i pozdrawiam - Julian ;
------------------------------
Tłumaczenie z Aktu z 1569 roku po łacinie ;
Uwolniony Sawiczki ;
W taki sposób Szlachetny Albert Sawiczki stawający by w terminie obecnym ogólnie odpowiadał oznaczonym przepisom prawa i właściwego gospodarowania panującemu.
Do wyznaczenia terminu prawnego dzisiejszego Orzeczenia udzielonego w mocy podtrzymuje, od Wielmożnego Szlachetnego który nazywał się Sawicki niegdyś żyjący Wincenty, miejsce zamieszkania ; Sawice Ruskie, rządca z pochodzenia szlachcic.
Albert - Wojciech niegdyś żyjącego Pawła z Sawic Broniszy, stawający wzywa dziedzica w grodzie sławnego Mikołaja Kiszkę tegoż z Ciechanowic, Wojewody Podlaskiego Grodu, starosta Drohiczyna, Bielsczeński strażnik królewskiej szkatuły, dowódca i według przepisów daje urząd dla ciebie, szlachetnemu Albertowi niegdyś żyjącego Pawła dziedzica brata i miejsce zamieszkałego w Sawiczach Broniszach Mokrych, daje mu ( Albertowi ) osobiście szlachecki swój urząd Starosty w zamku Drohickim. W orzeczeniu skłonni do narzekań bracia po święcie Świętego Leonarda ustalono komu się daje ( urząd ) po ojcu profesorze i ceremonia przygotowana na Horodniczego Szlachetnemu Andrzejowi niegdyś żyjącego Wincentego, dziedzica w Sawicach Ruskich.
Ponieważ tu pomoc chętnych do rozstrzygnięcia i miejsca uwolnienia młodzieńca ( żołnierza z niewoli ) gdy uwolnił się za poręczeniem, sam jeden wybrany w zgromadzeniu familii i wobec tego tułania się po morzu, modlący się w zamku katalońskim najwyższego rangą legionu centurion ; taką nosi ( rangę) w siódmym legionie zwanym siódmym wschodnim. Tu wolny od winy z prawem udzielenia pomocy gdy dane świadectwo świadków od których i do których odwołanie dotąd jednak podtrzymują, tą adnotację do akt na termin umówiony i porównanie na nowo przez tych wszystkich sędziów i solidarnie to jest przejrzane. To jest zgodnie zapisane z prawem, za zgodność końcową podpisują ; Dane w zamku Drohiczyn - Sabba z synem Szymonem ( może świadkowie Sawiccy ? ) i Sędziowie potwierdzają to ( akt nadania ) od nadchodzącego roku 1569. Ta która Zarządcy będzie kobietę drugą - pani Ullra Jnez ?, piękna, która należała do Jaśnie Pana urzędnika ziemskiego, notariusza Jakuba Wilkowskiego, pisarza prawa. My Jaśnie Panowie i my tu Jaśnie Panowie byli bardzo mało dające tu staranie ; Piotr grający na instrumencie strunowym, wykonawca ( grajek ) na pogrzebach. Sędziowie sami we własnej osobie o opinii Zarządcy ; Exelencja Antoni samodzielny Sędzia i Exelencja samodzielny Sędzia oświadczenia końcowego prawomocnego aktu dla braci , Exelencja Sędzia zamku Drohickiego w zatwierdzonym Akcie w tym Majestacie Prawa bez którego Pana stawiającego się Zarządcy nie byłby w Orzeczeniu sprawy sądowej wpisanej w księdze i świadectwa - Aktu jednogłośnie i uwierzytelniająco zatwierdzonego, zawiera też znajomość rzeczy.

Ps. czyli niegdyś żyjący Wincenty w Sawicach Ruskich i Paweł w Sawicach Broniszach.
Starostą został Albert -Wojciech od Pawła z Sawic Broniszy, a Horodniczym został Andrzej z Sawic Ruskich od Wincentego. Co znaczyło uwolniony, był z niewoli uwolniony, ale Mikołaj syn Stanisława na wojnie z Tatarami w 1482 roku pod Kijowem i wrócił za wykupem z Hiszpanii po 12 latach, tam go sprzedali Tatarzy, a oni na ziemie Polsko - litewskie napadali aż 170 razy, licząc tylko większe ich wypady przez wieki od 1237 roku do 1795 roku, kiedy to Carowa Katarzyna II rozsiedliła to gniazdo - os z Krymu po całej Rosji
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj Julianie.

Nie wiem czy znasz poniżej zamieszczone informacje? Jeżeli je znasz, to trudno, może przydadzą się innym?
Informacja ta pojawiła się na stronie ( forum )Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej dość dawno ( 2013 rok ), w wątku noszącym tytuł „Szlachta okolic Częstochowy ( XVI-XVIII w. )”, informację zamieścił Tomasz Krzywański:
„W Starokrzepicach i Krzepicach natrafiłem na dwa rody Sawickich. Z jednym jest podobnie, jak w Liber Chamorum tzn. rodzina nazywa się Kłopocik/Kłopot, następnie Sowicki, by ostatecznie przyjąć nazwisko Sawicki. W obu miastach pojawiają się też Sawiccy zapisani jako "generosus". Trudno powiedzieć czy to ta sama rodzina czy zbieżność miejsca i nazwiska.(…)”.

Link do informacji, zgodnie z Twoją prośbą:
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/ku ... chowy#5432

Pozdrawiam – Roman.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Roman i także Ci Dziękuję za podany link, tego jak raz nie czytałem, ale od Tomasza mam tych Sawickich ze Starokrzepic kilka metryk, nawet z tych jeden Generos na starość był żebrakiem. Czy są to moi Sawiccy, na razie tego nie wiem, choć metryki są z połowy lat 1700, mam już nauczkę ze niewolno nic odrzucać, wszystko o Sawickich składać. Ale niektóre metryki dopiero po kilku latach szperania dają się powiązać i teraz to wiem, choć za późno o 20 lat, bo wtedy żyli jeszcze dziadkowie i stryjkowie. To samo było u mnie 10 lat temu, czyli początek na dobre zajęcie się genealogią mojej rodziny i pokrewnych, już czasowy na emeryturze i tu mój błąd, ze o Sawickich na Ukrainie nawet nie chciałem słuchać, myślałem ze droga jest prosta, tylko na Podlasie, Ale to tam na Podolu, teraz Ukraina, zatrzymałem się już przez kilka lat z braku metryki ur. się 4 x pradziadka Walentego Jana, syna Jana i co dalej. Według tego samego herbu Ślepowron, to tylko taki herb w latach po 1700, miał jeden Sawicki, to Michał Alojzy pisarz ziemski wileński i poseł na sejm w 1724 roku. Na temat dwu rodów podstawowych na Podlasiu z tym nazwiskiem Sawicki jest opisane od roku 1438. Ale by połączyz z nimi metrykalnie, musi być dwa twarde dowody, ( np. metryka lub testament ), by uznać że Walenty jest wnukiem Michała Alojzego i tyle, pozdrawiam i nadziei nie tracę na taki dowód ; Julian
ROMAN_B

Sympatyk

Michał Sawicki

Witaj ponownie.

Julianie, przeglądając rosyjskie strony znalazłem bardzo ciekawy artykuł poświęcony generałowi carskiej armii Michałowi Sawickiemu, który nosi tytuł: Генерал от инфантерии Михаил Савицкий. Autorem tego tekstu jest Александр Севенко. Muszę przyznać, że po przeczytaniu tego artykułu, Michał Sawicki zrobił niebywała karierę w armii carskiej.
Tu jest link do artykułu: https://www.proza.ru/2009/12/09/1243
Michał Aleksandrowicz Sawicki urodził się 8 listopada 1838 roku w szlacheckiej rodzinie, która nosiła herb Nowina. Zmarł 7 grudnia 1908 roku w Grodnie gdzie został pochowany na miejscowym cmentarzu. W artykule tym wymienieni są jego przodkowie oraz żona ( Elżbieta ) i 3 synowie: Aleksandra, Włodzimierza i Mikołaja. Michał Sawicki był odznaczony najwyższymi orderami carskiej Rosji oraz innych państw. Był geodetą, uczonym. Dosłużył się najwyższego stopnia generalskiego w piechocie.
W przedmiotowym artykule autor napisał, że herb Michała Sawickiego znajduje się w 12-й части „Общего гербовника дворянских родов российской империи” na stronie 128.
Tu jest link do herbarza i herbu ( wraz z opisem ) rodziny Sawickich: http://gerbovnik.ru/arms/2089.html gdzie znajdziesz trochę informacji o rodzie Michała Sawickiego.

Na innej rosyjskiej stronie poświęconej rodzinom szlacheckim znajduje się opis herbu „rosyjskiego” rodu Sawickich herbu Nowina. Opis zawiera trochę historii o rodzie ( wymienia osoby ). Autor mówi, że jest to herb rodu Michała Sawickiego ( napisałem o tym herbie i rodzinie powyżej ). Tu jest link do strony: http://www.svrt.ru/geraldica/0069-savicky.htm

W 15 tomie, 15-й части „Общего гербовника дворянских родов российской империи” na stronie 11 wymieniony jest Andrzej Sawicki, herbu Holewa, który był synem generała Władysława Sawickiego. W opisie tego rodu wymienione są informacje o osobach i wpisie do księgi Mohylewskiej szlachty i historii tej rodziny. Tu jest link do strony: http://gerbovnik.ru/arms/2480.html

Julianie, wymienione powyżej informacje są napisane w języku rosyjskim. Jeżeli nie znasz tych informacji to proponuję zajrzeć pod wymienione powyżej linki.

Pozdrawiam – Roman.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Michał Sawicki

Witam Romanie, Bardzo Dziękuje Ci za poświęcony mi czas, a tym razem nowe i nie znane mi są wiadomości o Sawickich, szczególnie mi nowe te herby. Nawet o Romanie Sawickim mam to samo jego drzewko po rosyjsku, tylko bez dat i herbu i co ważniejsze sobie skopiowałem, a rosyjski język znam ; pozdrawiam - Julian

Ps.- Według tego co mi podałeś Romanie i z moich notatek to wyszło mi takie w opisie drzewko o Sawickich herbu Nowina, zastanawiam się tez nad imieniem Sabba, a czyta się Sawwa, czy to jest to imię od którego jak pisze np. Janusz Stankiewicz że w roku 1388 jest nazwisko Sawa vel Sawicki z herbem Cholewa.
---------------------
Historia ( tych powyżej ) z rodziny Sawickich herbu Nowina (z rosyjskiego tłumaczył translator ) ;
"Potomstwo Romana (1687 r.) Roman syn Sawwy wymieniony powyżej w roku 1569 r. Savitsky i jego wnuka Stepan Wasilewicz ( syn Bazylego ) Savitsky, Łubieńskiego pułkowego pisarza (1750 r. )." Możliwe ze krewnych z nazwiska Sawicki herbu Nowina mieszkał w Królestwie Polskim i jest określone w 1590 roku. Józef Sawicki syn Stefana wpisany herbu Nowina 1782 r. w metrykach Królestwa Galicji, Świętego Cesarstwa Rzymskiego. " Syn Józefa był Jan, a syn Jana - Aleksander, syn tego to Michał – Sawiccy. Michał Aleksandrowicz Sawicki urodził się 8 listopada 1838 roku w szlacheckiej rodzinie, która nosiła herb Nowina. Zmarł 7 grudnia 1908 roku w Grodnie, gdzie został pochowany na miejscowym cmentarzu. W artykule tym wymienieni są jego przodkowie, oraz żona Elżbieta i 3 synowie: Aleksander, Włodzimierz i Mikołaj. Michał Sawicki był odznaczony najwyższymi orderami carskiej Rosji oraz innych państw. Był geodetą, uczonym, dosłużył się najwyższego stopnia generalskiego w piechocie.
Ród Sawickich przez wieki służył Ojczyźnie w dziedzinie wojskowej. Historycy wojskowości znają nazwisko kapitana- lejtnanta Savitsky (Józef), który zmarł na cholerę 03 maja 1799, podczas kampanii eskadry śródziemnomorskiej Admirała Ushakova i został pochowany w wyzwoleniu rosyjskich żeglarzy w Korfu. Kapitan Ładogskiego Pułku Piechoty Iwan (Jan ) Savitsky, bohater wojny ojczyźnianej w 1812 roku. Podporucznik z Tuły Pułku Piechoty Savitsky, ranny w bitwie pod Połocka, 5 sierpnia 1812 roku, którego nazwisko zostało wpisane na kamieniach na10 ścianie katedry Chrystusa Zbawiciela w Moskwie.
Płk Sztabu Generalnego Ivana Fiodorowicza ( Jana syna Józefa ) Savitskego, adiutanta księcia ( carewicza) Aleksandra Nikołajewicza II, to przyszły cesarz rosyjski Alexander II
« Oswobodziciela" i innych. Tak więc, Michael był spadkobiercą bogatych tradycji wojskowych swoich przodków, podczas gdy w tym samym czasie, marzył o gwiazdach i poznania tajemnic Ziemi, co doprowadziło go do geodezyjnego działu Nicholas Akademii Sztabu Generalnego i praktycznego kursu Obserwatorium Pułkowe. Służba Ojczyźnie zaczął w przyszłości generał Savitsky 2 listopada 1853 roku, na kilka dni przed jego piętnaste urodziny, kiedy Michael wszedł do Szkoły topografii Wojskowej Składnicy topograficznej.
Praca ojca w Geodezji Urzędu w Grodnie kontynuował syn kapitan Vladimir Savitsky, który w 1908 roku doprowadził jeden z departamentów rządu.
Ostatnio zmieniony czw 14 sty 2016, 13:45 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
ROMAN_B

Sympatyk

Informacje o osobach o nazwisku Sawicki na rosyjskich str.

Witaj ponownie.

Julianie, „idąc za ciosem”, na rosyjskich stronach Wikipedii znalazłem zbiorczą stronę, która poświęcona jest znanym osobom o nazwisku Sawicki / Савицкий. Strona ta jest zbiorem ( wykazem ) stron o osobach o nazwisku: Сави́цкий (Сави́цкая) [ белор. Савіцкі, польск. Sawicki, укр. Савицький ] – белорусская, польская, украинская и русская фамилия. Na przedmiotowej stronie wymienionych jest kilkadziesiąt osób, które posiadają swoje oddzielne strony w rosyjskiej wersji Wikipedii.
Julianie tu jest link do przedmiotowej strony: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%B8%D0%B9
Po otwarciu tej strony, ukarze Ci się lista osób ( bardzo krótkim biogramem ). Kliknięcie na każde nazwisko otwiera stronę z informacjami o tej osobie.
Mam nadzieję, że nie znasz tej strony? A Informacje znajdujące się tam zainteresują Ciebie.
Jeszcze, na koniec mojego postu, znalazłem dla Ciebie jedną rosyjską stronę, która poświęcona jest rosyjskim generałom armii carskiej. Na stronie tej stronie wymienionych jest 14 generałów o nazwisku Савицкий – Sawicki. Przy każdym z nazwisk wymienione są bardzo krótkie, wręcz lakoniczne informacje. Strona ta nosi nazwę Генералитет российской императорской армии и флота. Tu jest link do tej strony:
http://www.rusgeneral.ru/general_s.html
Mam też nadzieję, że nie znasz tej strony? Może informacje tam się znajdujące zainteresują Ciebie.

Pozdrawiam – Roman.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Roman i Dziękuje za kolejne wiadomości, czy to mnie, czy nie, to mało ważne, może się przyda innym Sawickim, bo ja powoli się wycofuje z poszukiwań. Choć nadal na powiązanie metrykalne pradziadka Walentego Jana z wcześniejszymi żyjącymi w poprzednich przed nim wiekach Sawickimi, mam nadal taką nadzieję. Bo poszukiwania np. na Ukrainie trwają, no i te księgi genealogii szlachty w kieleckim AP kiedyś wyjdą na jaw, tu w tym serwisie.
A teraz o tym powyżej, nie znam tego co mi podałeś po rosyjsku, ale jest o tyle dobrze, że od razu jest podane imię ojca, jako drugie imię, tylko to prawie wszystko dotyczy już Polski w zaborach, czyli lata od 1800 i młodsze. A mnie najbardzej zależy na latach z 1700 i starsze opisy o Sawickich, ale mimo wszystko Dziękuję Ci Roman za poświęcony mi czas i pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, przeglądałem stare swoje notatki ( jest tego ponad tysiąc stron ) z genealogii z przed kilku lat i natrafiłem na okładkę, chyba to z zeszytów historycznych, a pisze tak ;
Nobilitacja
Tomasza Jana Sawickiego
Wystawiona w Warszawie, 19 czerwca 1792 roku
( poniżej jest duży czarny kwadrat, zapewne był tu rysunek herbu )
Wydawnictwo ,, Herb ”
Jerzy Michta
Kielce 1994 rok
Zeszyt 14
Najprościej jest o tym zapytać u źródła, wpisałem dane w Gogle o Jerzym Michcie z Kielc i niestety znowu za późno, bo pan Jerzy Michta zmarł 15 grudnia 2015 roku.
Poszukałem takiego Tomasza Sawickiego w swoich zapiskach, są metryki urodzeń czterech synów Franciszka i Marianny Sawickich z Szydłowca ;
w 1721 roku urodził się syn Lucjan
1723 r. ur. się córka Marianna
1725 r. ur. się syn Bartłomiej
1727 r. ur. się syn Filip
1730 r. ur. się syn Tomasz
Skąd się wzięli w Szydłowcu Sawiccy, nie wiadomo, ale tu porównuje z historii z opowiadania pani Sawickiej z Opatowa, ze Sawickie są w Opatowie od 1550 roku i przybyli Łukowa. Tu ich łączę z Radziwiłłami, bo w ok..1548 roku Mikołaj Radziwiłł ożenił się z córką Szydłowieckiego, Elżbietą i miał w posagu za żona Opatów, Szydłowiec i coś tam jeszcze z majątków koło Ćmielowa, w tym i Bogusławice, gdzie mieszkali moi Sawiccy po 1910 roku.
Domyślam się ze te zeszyty pisane przez śp. Jerzego Michtę, są oparte na tych księgach genealogii szlachty które są fotografowane w AP w Kielcach. W związku z tym, tu moja prośba, czy ktoś ma takie zeszyty z nobilitacją, lub je czytał, mnie interesuje ten Tomasz Jan, lub jeszcze inni Sawiccy, jakiego byli herbu i czy jest coś o rodzicach. W każdym pokoleniu mam Jana Sawickiego i to imię jest jako pierwsze, lub drugie i to może z moimi powiązanie.

A teraz na temat czasów z II wojny, o ukrywaniu się dziecka, lat 11 z pochodzenia od Żydów z Bodzentyna. To książka do której podam link, jest to opis o ludziach z mojej dawnej parafii Świętomarz, jest tam nazwisko Surowiecki i też wdowa Sawiczka Maria z trzema córkami z Jadownik. Tych Sawickich tez znam co nieco, ten Sawicki ( chyba Paweł syn Teodora, lub na odwrót ) kowal, dostał ziemie z parcelacji dworu w Jadownikach w 1915 roku, jako że kowal dostał pole na rozstaju dróg. Według opowiadań w rodzinie, to ci Sawiccy z Jadownik Dolnych, kowale i ci moi z Jadownik, wtedy też kowale pochodzą od jednego przodka, czyli śluby w 1762 roku dwóch braci, to Jakub w Daleszycach i mój pra…dziad Walenty Jan w Brzezinach koło Chęcin, są synami Jana z okolic Białej Cerkwi ze wsi Żurawliwka, w powiecie Taraszcz, gubernia Kijów.
Co do nazwiska Surowiecki, w Swiętomarzy koło muru kościoła z południowej strony ( dlatego mieli pod szkłem sadzonki kwiatów i warzyw ), to wiem ze tam mieszkał Dachowski Wincenty, syn Antoniego ( kowal ) i Agnieszki z Tarnowskich urodzony ( tak jak mój pradziadek Wincenty Stanisław w Wolicy ) w 1853 roku w Opatowie. Ten Dachowski Wincenty ( ich ród pochodzi z Dachowa koło Kurnika ), był żonaty z Kwiatkowską Marianną, a potem jak żona mu zmarła, a dzieci już były duże, zostawił tą gospodarkę koło kościoła córce żonatej z Surowieckim, sam ożenił się z Wilczyńską Marianną i zamieszkał z drugiej strony kościoła i cmentarza, była tam w tym domu karczma, a w czasach PRLu był sklep ogólnospożywczy.
Syn tego Wincentego Dachowskiego herbu Korab, Józef też kowal po ojcu i dziadku, ożenił się z siostrą Heleną Zofią, córka Wincentego Stanisława i Zofii z Narkiewiczów z Kleczanowa, moich pradziadków Sawickich. A zarazem mojego dziadka Leona i też kowal po 5 letnim terminie u Zarodzińskiego Stanisława w Kleczanowie, to szwagier dla ojca Leona ,Wincentego Stanisława Sawickiego, bo obaj ( Sawicki i Zarodziński ze Staszowa), mieli siostry Narkiewiczówki córki Gabriela i Ludwiki z Winnickich, wtedy z Kleczanowa koło Sandomierza, a Helena Sawicka z Jadownik, siostra mojego dziadka Leona za Józefem Dachowskim w Swiętomarzy, gdzie mieszkają tam do dzisiaj ich potomni.
Podaje link do ciekawej i zarazem smutnej książki o II wojnie, liczę też na odpowiedź w sprawie nobilitacji Tomasza Sawickiego, lub innych Sawickich tam w kieleckim, a dawniej w Sandomierskim województwie zamieszkałych, pozdrawiam - Julian ;
http://witrynawiejska.org.pl/data/Z%20B ... chwitz.pdf
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dzień dobry,
przeglądałam mikrofilm z parafii Baranów lata 1801-1840. Przy okazji zanotowałam kilka aktów, może komuś się przyda:
1) 1827-5-18 Nr domu 10 Józef f. Andrzej Sawicki agricola i Teresa f. Wawrzyńca Bodnara
2) 1805-8-11 Marianna f. Bazyli (Basilius) Sawicki i Agnieszka c. Bazylego Ryszkowski
3) 1805-7-15 Nr domu 17 Marianna f. Michał Sawicki i Petronella c. Michała Madej
4) 1808-4-3 Nr domu 17 Katarzyna f. Michał Sawicki i Petronella c. Michała Madej

Pozdrawiam,
Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”