Archiwum Państwowe w Poznaniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Archiwum Państwowe w Poznaniu

Post autor: cyryll »

Witam poszukuje kogoś kto często przeszukuje AP w Poznaniu.
Potrzebuje się dowiedzieć kilku informacji
Mam numery ksiąg ale najlepsze były by skan dokumentów.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!!
Mariusz C.
zetka

Sympatyk
Adept

Poszukuję pomocy w AP Poznań

Post autor: zetka »

Wystarczy że napiszesz do AP w Poznaniu i na pewno uzyskasz skany interesujących dokumentów za niewielką opłata
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: TomekD »

Ja dopiszę że w lipcu w APP przerwa wakacyjna, co do sierpnia słyszałem jakieś plotki o remoncie.
Bardziej opłaca się zamówić nie skany a zdjęcia cyfowe (2 zł za zdjęcie), jakość jest bardzo przyzwoita.
Jak znasz numery aktów masz szansę nie załapać się na płacenie za kwerendę (będzie +/- 50zł).
Na miejscu w APP jednorazowo można zamówić 5 j.a. , zamówienia są realizowane w zasadzie 2 x dziennie więc najczęściej dość trudno jest pomóc 'przy okazji' :-(

pozdrawiam,
Tomek
AGJ1971

Sympatyk

Post autor: AGJ1971 »

Przy zamawianiu konkretnych aktów stanu cywilnego proponuję obok roku i numeru aktu podawać także numer sygnatury ksiegi, ponieważ ostatnio dowiedziałam się, że nie podanie tego numeru bedzie traktowane tak jakby archiwum samo przeprowadziło kwerendę i wówczas doliczny jest czas poszukiwań do kosztów wykonania skanów.

pozdrawiam Agnieszka
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

AP Poznań, AP Łowicz...

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Czy ktoś poszukuję w tych archiwach?
Potrzebuję pomocy
Wzamian mogę pomóc w AP Łódź...
Początkowo w tytule był Konin, ale to pomyłka;)
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

AP Poznań, AP Łowicz...

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Chodzi mi o pomoc w odszukaniu pewnych aktów z ksiąg metrykalnych parafii w Kłodawie i Bełchowie...
Jofon

Sympatyk

Post autor: Jofon »

Witam!
Mogę podpowiedzieć jak odszukać nr. sygnatury. W bazie PRADZIAD trzeba wpisać nazwę parafii „Tłokinia”. Po naciśnięciu „szukaj” przy wykazie zawierającym urodzenia nacisnąć „więcej”.Teraz zapamiętaj nr.zespołu (w tym wypadku 3720 ). Co prawda jest 3720/0, ale cyfry po ukośniku pomijamy. Teraz w bazie SEZAM wybrać trzeba archiwum ( w tym wypadku w Poznaniu) i w okienku nr.zespołu wpisać 3720. Ukaże się wykaz poszczególnych ksiąg. Na str.drugiej znajdziesz księgi z roku 1871 i nr.sygnatury. Z ciągu liczb ważna jest tylko ta po ostatnim ukośniku , w tym konkretnym przypadku będzie to 70.
Jeżeli podasz „Parafia rz.kat.Tłokinia” i „nr.sygn.70”oprócz danych które już podałeś, jestem pewna, że znajdzie się ktoś kto będzie Ci mógł pomóc.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań!
Jolanta
maliszewo

Sympatyk

AP w Poznaniu

Post autor: maliszewo »

Czy orientuje się ktoś z jakich lat posiada AP w Poznaniu spisy ludności? Chodzi mi o okres przedwojenny. W akcie zgonu prababci jako osoba zgłaszajaca zgon w 1938 roku widnieje Marian Kołakowski - kierownik firmy. Był bratem dziadka. I to jest jedyna informacja jaką o nim mamy. Może spisy ludności ustaliłyby nam jego rodzinę?
Awatar użytkownika
mac

Sympatyk
Kontakt:

AP w Poznaniu

Post autor: mac »

Dla Poznania w zespole Akta Miasta Poznania zachowała się kartoteka meldunkowa, a właściwie Kartoteka Ewidencji Ludności m. Poznania z lat 1870-1932. Założona i prowadzona była przez urzędników pruskich. Każdy mieszkaniec miasta miał własną kartę, w której figurowały daty urodzin jego i jego rodziny (żony, dzieci), miejsce urodzenia, adresy zamieszkania, informacje skąd i kiedy przybył do Poznania, data i miejsce ślubu, zawód, a niekiedy nawet imiona i nazwiska rodziców. Jeśli Marian Kołakowski był kierownikiem firmy w 1938, to jest spora szansa, że już wcześniej mieszkał i pracował w Poznaniu, a więc być może kartoteka go objęła. Jeśli urodził się w Poznaniu, to sprawa jest prawie pewna.

Aby ustalić, czy i jacy Kołakowscy mieszkali w Poznaniu możesz przejrzeć też księgi adresowe miasta, są w Wlkp. Bibl. Cyfr.: http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Li ... 20Poznania
(pewnie są już następne, ten spis ksiąg był robiony jakiś czas temu)
maliszewo

Sympatyk

A Państwowe Poznań, Poszukuję pomocy

Post autor: maliszewo »

Nie rodził się w Poznaniu, ale ok. 1902 roku więc mógł w 1932 mieszkać tam już z żoną i dziecmi. Dziękuje ci serdecznie.
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Znalazłem coś takiego:

Spis ksiąg meldunkowych z lat 1830-1931, tom VIa inwentarz dodatkowy ksiąg meldunkowych z lat 1830-1939 (1940)
zespół: 474 Akta miasta Poznania
sygnatura: 12001-14226, 11963-12000, 15754-16000
nr karty: -
liczba jednostek:2511

Jak odszukać konkretną osobę?
Odnalazłem w księgach adresowych informacje na temat interesującej mnie osoby: Wilhelm Labitzke

 1907 r. Bartholdshof 3, Hausälter (dozorca, gospodarz domu?) Zabudowania należały do Deutscher Beamten Wohnungbau. Verein (Spółdzielni Mieszkaniowej Urzędników Niemieckich).
 1908 r. Bartholdshof 3 (parter, oficyna)
 1910 r. Gneisenaustraβe 47, Arbeiter ( występuje bez imienia)
 1911 r. Kaiser Friedrich Straβe 31 (później ulica Piotra Wawrzyniaka), Arbeiter
 1913 r. Kaiser Friedrich Straβe 31, Arbeiter (robotnik, suterena)
 1914 r. Kaiser Friedrich Straβe 31, Militärarbeiter
 1916 r. Kaiser Friedrich Straβe 20, Arbeiter (Seitenhaus, I piętro)
 1917 r. Kaiser Friedrich Straβe 20, występuje Marie Labitzke jego żona, Arbeiterin

Jak szukać?
Czy księgi meldunkowe są ułożone mieszkańcami alfabetycznie?

Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Krzysztof
Wilk1

Sympatyk

Post autor: Wilk1 »

Witam, potrzebuję pomocy w AP Poznań. Chodzi tylko o jeden akt, znam dokładne dane. Proszę o kontakt na PM.
Z góry dziekuję.
Tomek
ElżbietaMarkiewicz

Sympatyk

Post autor: ElżbietaMarkiewicz »

Witam serdecznie.
Potrzebuję pomocy z AP w Poznaniu. Chodzi tylko o 1 metrykę mojego pradziadka. Zniszczona została tablica nagrobna i wykonaliśmy nową, ale okazuje się, że błędnie była podana w akcie zgonu jego data urodzenia, bo takiej nie ma w księdze. W porównaniu z tym co podane zostało w dniu ślubu pradziadka różnica wynosi aż 5 i chciałabym sprawdzić czy jest to właściwa data jego urodzenia żeby móc w końcu zamieścić tablicę nagrobną. Wypożyczyłam mikrofilmy z parafii w Rychnowie, ale okazuje się, że oczywiście akurat ten potrzebny mi rok nie jest sfilmowany, ale jest w księgach.
Mój pradziadek - Ludomir Markiewicz urodził sie podobno w Rychnowie w 1864r. Był synem Józefa i Elżbiety z d. Terpiłowskiej. Będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie tych danych, bo nie możemy zawiesić tablicy na grobie pradziadków. Jeśli te dane sie potwierdzą, to napisze do AP z prośbą o skan lub ew. zdjęcie, ale to zapewne trochę potrwa, a zależy nam na czasie i stąd ta moja prośba o pomoc w sprawdzeniu tej daty. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Elżbieta.
karybut

Post autor: karybut »

Witam. Jestem z Białorusi. Czy może ktoś znajść akt urodzenia Lucjana, syna Edwarda Karwackiego. Urodzony w 1893 roku, podobno w parafji Brudzewa Kolskiego (stąd jego rodzina). Również mog być urodzony w Koła (tam zmarł jego ojciec) czyli Kalisz (tam był szewcem). Chciałeśmy znać imię i nazwisko jego matki.
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Witam
Mam pytanie- Czy AP w Poznaniu odpowiada na wnioski o poszukiwania wysłane e-mailem? Miesiąc temu wysłałam e-mailem prośbę o poszukiwania- powinnam cierpliwie czekać, czy wysłać ponowny wniosek tradycyjnym listem?

Pozdrawiam
Bogda
Bogusława Marczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”