Skroczyńscy - poszukuję przodków, krewnych

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grendel

Sympatyk

Skroczyńscy - poszukuję przodków, krewnych

Post autor: Grendel »

Temat: "Rodzina Skroczyńskich"*

Witam wszsytkich forumowiczów i proszę o pomoc w znalezieniu przodków jak i krewnych powiązanych z nazwiskiem Skroczyński.
Najstarszą z rodu znaną mi osobą jest Franiczesk Łukasz Skroczyński, który w 1902 r. wziął ślub z Walerią Samsonowską w Wąchocku w par. Św. Floriana. Z danych uzyskanych mi.n. z tej strony wiem, że mieli 6 cioro dzieci Bronisława (ur. 1904-?), Anna (1906-?), Janina (1909-?) i Stanisław 1914-1991 to mój dziadek i losy jego rodziny (tj. dzieci i wnuków) znam, ale 3 sióstr już nie. Z metryk aktów zgonu natomiast wiem o śmierci Eugeniusza (?-1912) i Wiktorii (?-1917) także dzieci Franciszka i Walerii Skroczyńskich. Wszyscy oni (nie wiem jak Franciszek) pochodzą z Wąchocka. Ja też się tam urodziłem ale mieszkam już od 40 lat w woj. śląskim.
Za okazaną pomoc bardzo dziękuję. :)

Edycja własna.
Po przestudiowaniu cyrylicy z aktu małżeństwa Franciszka Łukasza wynika iż był on kawalerem z Zaklikowa a jego ojcem - czyli moim prapradziadkiem - był Franciszek Skroczyński z Zaklikowa a żona Teofilia (tutaj bardzo niewyraźne ) ale chyba z Chrząstowskich.
Trafiłem na jakiegoś Franiszka w Tabeli likwidacyjnej osady Zaklikowa 1869-1930 tyle, że nie mam pewności że to mój prapradziad. A jak zainteresowani wiedzą ksiag metrykalnych w parfii Zaklików brak bo uległy zniszczeniom wojennym. Zatem dalej proszę o pomoc w podpowiedzi choćby gdzie dalej szukać.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”