Jako obszary współpracy zaproponowałem:
1. Ustalenie jednoznacznych zasad udostępniania przez Urzędy Stanu Cywilnego akt do badań genealogicznych.
2. Opracowanie trybu wydawania kopii (w postaci kserokopii lub zdjęć cyfrowych) akt stanu cywilnego.
3. Unormowanie przekazywania cyfrowych indeksów akt (pełniących w USC rolę pomocy kancelaryjnych) wraz z aktami do archiwów państwowych.
Ze strony PTG zaproponowałem udział swój i Andrzeja Nowika, który mocno angażuje się w sprawy naszej współpracy z AP i USC.
W odpowiedzi otrzymałem pismo z zaproszeniem na spotkanie robocze, które odbędzie się w dniu jutrzejszym.
DSO-WSC-0230-4/08
Pan
Jacek Młochowski
Prezes Zarządu
Polskiego Towarzystwa Genealogicznego
W nawiązaniu do Pana wystąpienia z dnia 23 czerwca 2009 r., w którym wyrażona została chęć Zarządu Polskiego Towarzystwa Genealogicznego do współpracy nad nową ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego w zakresie dotyczącym badań genealogicznych, uprzejmie zapraszam na spotkanie robocze z przedstawicielami Departamentu Spraw Obywatelskich MSWiA dnia 7 lipca 2009 r. o godz. 10.00. w budynku Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji przy ul. Pawińskiego 17/21, 02-106 Warszawa, sala nr 206. W celu potwierdzenia przybycia lub ewentualnej zmiany terminu spotkania, uprzejmie proszę o kontakt z Panią Mirosławą Hellich, Zastępcą Dyrektora Departamentu Spraw Obywatelskich, nr tel. (022) ...
Dyrektor
Departamentu Spraw Obywatelskich
MSWiA
/-/
Małgorzata Piotrak