Rodzinna tajemnica
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
poldecorwin

Rodzinna tajemnica
Witam, po śmierci Babci odnalazłem zapiski mówiące , że moja praprababka Zofia Lipska zd. Pecko ochrzczona w Prawosławnej Cerkwi Zaśnięcia NMP w Warszawie była córką Katarzyny i n.n. Nie stanowiłoby to szoku gdyby się nie informacja , że owa Katarzyna porzuca swoje dziecko i emigruje do USA. Tam wyszła za mąż za niejakiego Mironowicza i zaczyna się detektywistyczna praca. Może ktoś mi pomoże odnaleść tropy do uzyskania podstawowych informacji o Katarzynie Pecko, kiedy wyjechała do USA przypuszczam że były to lata 1886/1890? Oraz może uda się odnaleść akt ślubu jej i tego Mironowicza , wiem , że mieszkała w Nowym Yorku i tam mogła się pobrać z nim. Najprawdopodobniej z tego aktu dowiedziałbym sie o miejscu jej urodzenia i zakończył bym rodzinne spory czy była rosjanką czy ukrainką....
Katarzyna byla córką Michała miała brata Iwana który w 1902 wyjechał do USA wtedy już była po ślubie.
Może komuś nasunie się coś co pomogłoby mi w poszukiwanich
Dzięki
Katarzyna byla córką Michała miała brata Iwana który w 1902 wyjechał do USA wtedy już była po ślubie.
Może komuś nasunie się coś co pomogłoby mi w poszukiwanich
Dzięki
Osoby emigrujące do Stanów musiały chyba przejść kontrolę na wyspie Ellis.
Może warto poszukać baz danych tych ludzi. Proszę wygooglować "Ellis Island passengers records" i próbować szczęścia.
Pozdrawiam,
Paweł
Może warto poszukać baz danych tych ludzi. Proszę wygooglować "Ellis Island passengers records" i próbować szczęścia.
Pozdrawiam,
Paweł
Ostatnio zmieniony śr 23 gru 2015, 21:07 przez Hermanos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Paweł
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
-edit- pomyłka
Ostatnio zmieniony śr 23 gru 2015, 21:10 przez Hermanos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
poldecorwin

Dzięki za pomoc. Sądzę , że kluczem bedzie do rozwiązania tej zagadki odnalezienie aktu małżeństwa Jekateriny Pecko i owego Mironowicza. Co do Ivana to mało co wiem. Jekaterina powróciła do Polski ale około 1916 ? tak przypuszczam....i słuch o niej zaginął.
Chciałbym dowiedzieć się w końcu skąd pochodziła aby móc dalej szperać...i czy była rosjanką czy ukrainką ?! Wiem , że była prawosławna. Myslałem aby poszukać w spisach mieszkańców Warszawy za 1883 rok jeżeli taki jest...
może jeszcze komuś coś się nasunie.
Pozdrawiam
Chciałbym dowiedzieć się w końcu skąd pochodziła aby móc dalej szperać...i czy była rosjanką czy ukrainką ?! Wiem , że była prawosławna. Myslałem aby poszukać w spisach mieszkańców Warszawy za 1883 rok jeżeli taki jest...
może jeszcze komuś coś się nasunie.
Pozdrawiam