Parafia Topola Królewska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Parafia Topola Królewska

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

W sieci na genpolu można znaleźć jedynie księgę zapowiedzi przedślubnych za 19 wiek - prawie cały. Mnie tymczasem interesuje księga zaślubionych za lata 1855/56.

Wszystkie znaki na niebie i Ziemi wskazują, że tam w tych latach ślub brać powinien mój prawdopodobny 4x pradziadek Kacper Gawroński - wdowiec z Katarzyną Jakubowską w tej parafii urodzoną w roku 35. Problem polega na tym, że z jakiegoś powodu nie ma ich zapowiedzi zapisanych w latach około 54/5/6. Mój pradziad ochrzcił pierwsze dziecko z drugiego małżeństwa, z linii którego i ja pochodzę już w roku 57. Ślub brać zatem musiał we wskazanych latach tj 55/56. Poszukując go od momentu pogrzebu pierwszej żony we wszystkich możliwych, znanych mi miejscach, gdzie przebywał nie mamy nic, żadnego śladu. Pozostała jedynie do sprawdzenia dokładnie parafia urodzenia jego żony.

"Pszyjaciółko pomusz!" :oops: :D :)
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Parafia Topola Królewska

Post autor: eliza1952 »

Witam
Księgi z Topoli są w Łowiczu ale widocznie ślub odbył się w innej parafii indeksy z tych lat są w genetece
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

W tym cały problem, że szukamy z krewnym, z którym "odnalazłem się" w 5 pokoleniu dzięki sieci i portalom genealogicznym nieco po omacku. Nasz pradziad był bardzo mobilny. Z aktu zgonu wiemy, że jego druga żona urodziła się opodal Topoli. Niestety w przewidywalnym czasie tj po roku 1854 a przed 57 (wtedy urodziło im się już pierwsze wspólne dziecko) nie potrafimy kompletnie namierzyć co robił ani jak poznał swą żonę.

Dziękuję za pomoc.

Khm. Łowicz też jest taki dziki jak Włocławek, że wszystko trzyma i nie da aż się nie pojedzie i nie poprosi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”