Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Witam. Wracam do tematu mojego dalekiego przodka. Nazywał się Józef Dziedzicki. Odnalazłem ( na razie ) w portalach internetowych dane jego dzieci-sześcioro. Dane zmarłej przed nim żony, ale nie trafiłem aktu ślubu ani aktu jego zgonu. Dziwne, że nie ma aktu zgonu w parafii gdzie zmarła żona. Nie ożenił się drugi raz, ponieważ przy ślubie swojego syna jest wymieniany jako żyjący, a dwa lata potem przy ślubie córki już nie żyje.
Inna sprawa, to dziwne podawanie swojego wieku przy narodzinach dzieci i zgonie żony. Był piśmienny, był ekonomem, zastępcą wójta, pełnił funkcję rządcy dóbr różnych posiadłości, a potrafił podawać swój wiek myląc się nawet o 5 lat. W każdym dokumencie był wymieniany z przydomkiem "urodzony".
Czy mogę liczyć na kolejne sugestie, bo te wcześniejsze dużo mi pomogły, ale wiadomo, że badania genealogiczne to też swego rodzaju śledztwo.
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Zapisywanie wieku zglaszajacych (urodzenie albo zgnon) w przyblizeniu to byla bardzo czesta praktyka i dosc rzadko spotkalem sie z bardzo dokladnymi zapisami wieku w takich metrykach. Dokladne zapisy wieku zwylke pojawiaja sie tylko w aktach slubu, ale nawet tutaj zdarzaly sie wyjatki. Zapewne jakis wplyw na te niedokladosci wieku zglaszajacym mialy realia, w jakich te metryki byly sporzadzane: czesto zapisywano je po fakcie z notatek; moglo byc rowniez tak, ze osoba wystawiajaca akt wcale o wiek nie pytala, tylko zapisywala w przyblizeniu "na oko" - i nikt sie wcale tym nie przejmowal. Te praktyki odzwierciedlaly w jakims stopniu stosunek nazych przodkow do czasu, wieku etc. Robert.
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Odczytanie zawodu ojca

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,

Mam problem z odczytaniem zawodu ojca narodzonego dziecka. Może komuś uda się rozszyfrować.
Drugi akt od dołu po lewej stronie: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,221255,9#

Pozdrawiam
Marysia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chodzi o akt urodzenia z 27 lutego - tak?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 332&y=1358
mlim zdaniem "zawód" zajęcie nie jest podane
widnieje "mieszkaniec"
podobnie jak i w pierwszym z dnia 2 lutego i kilku losowo obejrzanych innych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Tak, Kazimierz Jankowicz. Dziękuję za pomoc.
mantua1

Sympatyk

Zawód Antoniego Skarbka-j.Polski.

Post autor: mantua1 »

Witam.
Akt chrztu nr 152-Mikołaj Skarbek syn Antoniego z Godowa.
Mimo że akt pisany po polsku to jednak nie jestem w stanie rozczytać czym parał się Antoni.Jest ktoś w stanie to przeczytać?

http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1659/ ... JpZ9TFhPAw

Pozdrawiam i z góry dziękuje
Marek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

zawód - stelmach
sjp.pl/stelmachprzestarzale: rzemieślnik zajmujący się wyrobem wozów oraz części do wozów
Pozdrawiam Alicja
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

Warto podkreślić, że chodzi o drewniane elementy wozów.
Pozdrawiam
Grzegorz
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Zawód Kramarz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Mój przodek Marcin Pilarski żyjący na przełomie XVII-XVIII wieku był kramarzem ze Skulska (woj Wielkopolskie), moim zdaniem trudnił się handlem, jednak czy kramarz znaczy to samo co sklepikarz, nie wiem czy miał sklep, czy stragan. Stragan kojarzy mi się z bazarem lub jarmarkiem. Ziemi raczej nie posiadał, było to więc chyba jego jedyne zajęcie. Czy ktoś z państwa wie coś na temat handlu w tamtym okresie, czy istniały jakieś bazary, czy może określenie kramarz znaczy coś zupełnie innego. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku.
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Zawód Kramarz

Post autor: michalina180 »

Witam
Ewo pod linkiem masz
Płockie targi i jarmarki w XVI-XVII wieku
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=plo ... i+jarmarki
Moze znajdziesz tam co dla siebie
W Wielkopolsce było pewnie podobnie .
Pozdrawiam
Michalina
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”

„Kramarstwo – dziedzina handlu detalicznego, charakteryzująca się sprzedażą dużego asortymentu towarów o niewielkiej cenie jednostkowej, zwanego kramarszczyzną lub towarem kramnym.

We wczesnym średniowieczu kramarstwem trudniła się większość kupców działających na potrzeby rynku lokalnego.

W XV – XVI w. w rezultacie postępującej specjalizacji handlu, rozwoju miast i rynku wewnętrznego kramarstwo nabrało charakteru wyspecjalizowanej formy handlu, zaspakajającej potrzeby uboższych warstw społeczeństwa miast i wsi. Zajmowali się nim kramarze, przekupnie i domokrążcy, działając w ramach rynku miejskiego lub jako wędrowni handlarze. W XVI w. w zw. z rozwojem folwarku pańszczyźnianego i polityką szlachty zmierzającą do ograniczenia kontaktu chłopów z rynkiem miejskim powiększyło się znaczenie handlu obnośnego i domokrążnego.

W XVI - XVIII w. dużą rolę w kramarstwie odgrywali przekupnie żydowscy, szkoccy, a na terenach wschodnich ormiańscy, podporządkowani dużym hurtownikom handlującym towarem nabywanym na krajowych i zagranicznych jarmarkach. Jako czynnik osłabiający miejskie przywileje handlowe kramarstwo było w okresie nowożytnym zwalczane licznymi ustawami miejskimi i królewskimi, które jednak nie przynosiły rezultatów ze względu na protekcyjną politykę szlachty.”
Krzysztof
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję bardzo za informacje i pozdrawiam.
TomczykFamily

Sympatyk

Zawód przodka

Post autor: TomczykFamily »

Po przetłumaczeniu aktu
akt 103
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c72a2f94907c2cac

"103 Tychów Stanisław Sobczyk
Wydarzyło się we wsi Mirzec dziewiątego/dwudziestego drugiego czerwca 1904r o godzinie dziewiątej rano. Zjawili się: Jan Gizan? lat pięćdziesiąt i Andrzej Banio? lat sześćdziesiąt rolnicy zamieszkali we wsi Tychów i oświadczyli, że siódmego/dwudziestego czerwca bieżącego roku o godzinie szóstej rano zmarł we wsi Tychów Stanisław Sobczyk ………….( ale nie rolnik)urodzony i zamieszkały we wsi Tychów lat 73, syn Franca i jego żony Marianny z domu Pachniek? wdowiec po zmarłej żonie Katarzynie z domu Gralec. Po naocznym stwierdzeniu zgonu Stanisława Sobczyka akt ten został przeczytany obecnym niepiśmiennym, przez nas samych podpisany. Podpis nieczytelny. " ~ tłumaczenie Pana Waldemara

zaczęło mnie interesować zawód mojego przodka. Ponieważ moi przodkowie byli ze wsi i w innych aktach jest wymieniany zawód "rolnik".

Ktoś może doczyta o co chodzi?

Z góry dziękuję,
Karol
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Re: Zawód przodka

Post autor: Radosław.Konca »

To po prostu wyrobnik (поденщик), niewykluczone wcale, że rolny.

RK
TomczykFamily pisze:Po przetłumaczeniu aktu
akt 103
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c72a2f94907c2cac

"103 Tychów Stanisław Sobczyk
Wydarzyło się we wsi Mirzec dziewiątego/dwudziestego drugiego czerwca 1904r o godzinie dziewiątej rano. Zjawili się: Jan Gizan? lat pięćdziesiąt i Andrzej Banio? lat sześćdziesiąt rolnicy zamieszkali we wsi Tychów i oświadczyli, że siódmego/dwudziestego czerwca bieżącego roku o godzinie szóstej rano zmarł we wsi Tychów Stanisław Sobczyk ………….( ale nie rolnik)urodzony i zamieszkały we wsi Tychów lat 73, syn Franca i jego żony Marianny z domu Pachniek? wdowiec po zmarłej żonie Katarzynie z domu Gralec. Po naocznym stwierdzeniu zgonu Stanisława Sobczyka akt ten został przeczytany obecnym niepiśmiennym, przez nas samych podpisany. Podpis nieczytelny. " ~ tłumaczenie Pana Waldemara

zaczęło mnie interesować zawód mojego przodka. Ponieważ moi przodkowie byli ze wsi i w innych aktach jest wymieniany zawód "rolnik".

Ktoś może doczyta o co chodzi?

Z góry dziękuję,
Karol
TomczykFamily

Sympatyk

Re: Zawód przodka

Post autor: TomczykFamily »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”