Pochodzenie nazwisk (cz.2) [*]

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Zofio :D

Łukomski 1391 – od nazwy miejscowej Łukom (konińskie, gmina Zagórów).

Umiński 1673 - od nazwy miejscowej Umienno (płockie, gmina Bielsk).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
rosiaczek

pochodzenie nazwiska Rosiak i Lech

Post autor: rosiaczek »

od dawna próbuję odnaleźć ską wywodzi się nazwisko Rosiak i jaki jest jego herb jak równiez nazwisko Lech. wiem że nazwiska były tworzone od różnych rzeczy np. od nazw miejscowośći, od zawodów i mają różne końcówki ale nie znalazłam żadnej wzmianki o nazwiskach zakończonych na -ak.Jedyne informacje jakie udało mis ię znleźć to że na Białorusi jest rzeka Rosia i że jest jeszce miejscowość we Toskanii o nazwie Rosia ale żadnegoz wiązku jakan razie nie znalzłam. prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Służę etymologią nazwisk:

Lech 1498 – od imion złożonych typu Lścimir, możliwe też od Lach ‘Polak’, wtórnie ‘katolik’.

Rosiak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od rosa.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
persona_sonia

Post autor: persona_sonia »

Witam Pani Ewo
Mam problem ze znalezieniem dalszych rodziny.
Poszukuje pochodzenia nazwiska Persona, Dzwonkowska/ski, Opałka i Miszczuk
Czy może mi Pani pomóc?
Dziękuje z góry
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Soniu :D

Dzwonkowski (bez daty źródłowej) – od nazwy miejscowej Dzwonek (ostrołęckie, gmina Czerwin).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Miszczuk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Mi-, typu Mikołaj, Michał, Miłosław.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Soni:

Opałka 1574 – od opałka ‘naczynie, w którym opala się, oczyszcza zboże; koszyk, kobiałka’.

Persona (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od persona ‘osoba, człowiek’.

mundek1

Post autor: mundek1 »

[quote="Ewa_Szczodruch"]ciąg dalszy dla Soni:

Opałka 1574 – od opałka ‘naczynie, w którym opala się, oczyszcza zboże; koszyk, kobiałka’.

Persona (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od persona ‘osoba, człowiek’.

Źródło: Kazimierz Rymut, Serdecznie witam p.Ewo.Poszukuję pochodzenia nazwiska Przybył i Strumiłło. Z góry serdecznie dziękuje Edmund
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Edmundzie :D

Przybył 1787
– od przybyły ‘przybysz, ten, co przybył’.

Strumiłło
(bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od litewskiej nazwy osobowej Stromila, która do języka litewskiego przeszła z języków wschodniosłowiańskich, w których pochodzi od podstawy strom- (od stromy ‘pochyły’, strom ‘zbocze’).

Awatar użytkownika
Sylwia_B

Post autor: Sylwia_B »

Dziękuję, bardzo mi pani pomogła!
Jeśli znalazłaby jeszcze pani odrobinę wolnego czasu, to czy mogłaby pani sprawdzic nazwska takie jak: Mamczur i Kośnieżewski/a?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Sylwio :D

Kośnieżewski – nie znalazłam; rdzeń może pochodzić od gwarowego kośny ‘krzywy, nierówny’.

Zerknij na rozmieszczenie nazwiska:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... ewski.html

Mamczur (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od mama ‘matka’, mamić ‘oszukiwać, zwodzić’.

Awatar użytkownika
Sylwia_B

Post autor: Sylwia_B »

Bardzo pani dziękuję.
Co do nazwiska Kośnieżewski/a sprawdzałam właśnie na moikrewni i cóż...zdziwiłam się, bo wyskakuje tylko moja rodzina....11 mężczyzn i 13 kobiet.
R_PIOTR

Sympatyk

POCHODZENIE NAZWISKA

Post autor: R_PIOTR »

Prosze o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska PIOTR,CIEŚLAK ,SZUKAŁA,JURGIEL
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Cieślak 1646 - w grupie nazwisk pochodzących od cieśla.

Jurgiel (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgios ‘rolnik’, przejmowane było przez języki słowiańskie w kilku postaciach. W staropolszczyźnie znane były formy Jerzy, Jura, Jurg (za pośrednictwem języka niemieckiego), na Kresach Wschodnich Jurij.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla R_PIOTR:

Piotr (bez daty źródłowej) –od imienia Piotr .Imię pochodzenia greckiego, od petra ‘skała, opoka’, notowane było w Polsce od XII wieku.

Szukała 1655 - w grupie nazwisk pochodzących od szukać.

R_PIOTR

Sympatyk

Post autor: R_PIOTR »

Pani Ewo prosze w imieniu koleżanki o sprawdzenie pochodzenia nazwiska KOPROWSKA z góry dziękuje . :lol:
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”