Nazwisko: Tworkowki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9196&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
ElzbietaBura
Ferdynand Tworkowski zam. Tworki był ojcem m.innymi Piotra i Ignacego Tworkowskich, którzy równiez zamieszkiwali w tej wsi. Ignacy Tworkowski miał 5 dzieci: Zygmunt, Stanisław, Jadwiga, Regina, Bernardeta. Piotr miał( musze to sprawdzić) ale na pewno:Edward, Zofia, Helena...
We wsi mieszkał jeszcze Aleksander Tworkowski ale wg relacji rodziny nie był on ich krewnym. Jezeli chodzi o jakieś dokładniejsze dane...moge je sprawdzic, ale prosze o konkretne wątki. Jestem córka Stanisłąwa Tworkowskiego. Współczesna gałaź rodu jest mi wiec znana. Pozdrawiam Elzbieta Bura
We wsi mieszkał jeszcze Aleksander Tworkowski ale wg relacji rodziny nie był on ich krewnym. Jezeli chodzi o jakieś dokładniejsze dane...moge je sprawdzic, ale prosze o konkretne wątki. Jestem córka Stanisłąwa Tworkowskiego. Współczesna gałaź rodu jest mi wiec znana. Pozdrawiam Elzbieta Bura
-
Tworkowska_Emilia
-
jamiolkowski_jerzy

Sokoły to od zawsze parafia moich przodków stąd grzechem byłoby nie wiedzieć.
Historia Tworkowskich w parafii sokołowskiej jest w miarę świeża. W 1838 roku 28 letni szlachetny wdowiec Jan Tworkowski, urodzony w Stawirejach Michałowietach parafii dabrowczyńskiej (Dąbrówka Kościelna) syn Wiktora i Maryanny z Moczydłowskich bierze ślub z 19 letnia szlachetną Marcyanna Sokołowską urodzona w Biszewie Bujnach córką niegdy Piotra i żyjącej Apolonii z Płońskich.
Dalsza historia przynajmniej w XIX wieku jest związana z Bujnami Biszewem, Tyle w postaci startowej wędki.
Dzieci zdaje się rodziły jak to wtedy licznie.
Osobiście radziłbym jednak szukać klasycznie czyli poczynając od dziadków potem pradziadków i tak dalej wstecz . Chociaż akurat z Tworkowskimi mozna odejśc od standardu. Była to zdaje się tylko jedna rodzina o tym nazwisku w parafii zatem łatwa do wyławiania
Powodzenia w ich wyławianiu
Historia Tworkowskich w parafii sokołowskiej jest w miarę świeża. W 1838 roku 28 letni szlachetny wdowiec Jan Tworkowski, urodzony w Stawirejach Michałowietach parafii dabrowczyńskiej (Dąbrówka Kościelna) syn Wiktora i Maryanny z Moczydłowskich bierze ślub z 19 letnia szlachetną Marcyanna Sokołowską urodzona w Biszewie Bujnach córką niegdy Piotra i żyjącej Apolonii z Płońskich.
Dalsza historia przynajmniej w XIX wieku jest związana z Bujnami Biszewem, Tyle w postaci startowej wędki.
Dzieci zdaje się rodziły jak to wtedy licznie.
Osobiście radziłbym jednak szukać klasycznie czyli poczynając od dziadków potem pradziadków i tak dalej wstecz . Chociaż akurat z Tworkowskimi mozna odejśc od standardu. Była to zdaje się tylko jedna rodzina o tym nazwisku w parafii zatem łatwa do wyławiania
Powodzenia w ich wyławianiu
-
jamiolkowski_jerzy

Odwiedzenie Drohiczyna polecam, piękna miejscowość. Niemniej w tym przypadku genealogicznie poradzić sobie można bez wyjazdu. Księgi parafii Wyszki są zmikrofilmowane (lata 1779 - 1870). Mikrofilmy mają mormoni (family search) a kopie są w AP w Białymstoku. Z AP w Białymstoku można je wypozyczyc do dowolnego archiwum państwowego w Polsce.
Może 3xpradziadek Pana Tomasz to ten, z wyszukiwarki Geneszukacz.pl urodzony w 1823 r. we wsi Wyszki syn Jana Tworkowskiego i Marianny Bagińskiej. Ślub Tegoż Tomasza prawdopodobnie był w parafii, z której pochodziła Anna Hankiewicz, bo o Hankiewiczach w parafii Wyszki nic mi nie wiadomo. Po ślubie mogli zamieszkać w Wyszkach i tu zapewne urodził się Pana 2xpradziadek Antoni. Żona Jana Tworkowskiego Marianna Bagińska prawdopodobnie pochodziła z parafii Topczewo i ich ślub prawdopodobnie był w kościele w
Topczewie i metryki ich ślubu może należy szukać w księdze metrykalnej małżeństw parafii Topczewo.
Topczewie i metryki ich ślubu może należy szukać w księdze metrykalnej małżeństw parafii Topczewo.
-
jamiolkowski_jerzy

Przekonanie że w Drohiczynie są oryginały ksiąg jest jak najbardziej słuszne !.
To co trafiało przez okres lat 1808 - 1834 to wtóropisy (z braku wtedy kserografów trudno nazywac je kopiami) przekazywane w ramach tzw Archidiakonatu Białostockiego do kurii biskupiej Metropolii Mohylowskiej a po reformie struktur kościelnych rozpędem przejęte przez Archidiecezje Wileńska stąd w Archiwum w Wilnie
Zainteresowało mnie nazwisko Hankiewicz . Tak jak pisze Jan Mamaj nie tutejsze, więcej - obce dla Podlasia .
Ciekawy trop zawiera poniższy watek z genealodzy
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Brześć to nie tak daleko od Wyszek, przynajmniej jeśli idzie o związki matrymonialne. W kwerendach przez mnie prowadzonych takie związki odnotowywałem. Księgi Brzęścia sa w Grodnie i u mormonów, może warto poszukac slubu.
Inna alternatywa jest raczej zawiła - w parafii Dobrzyniewo Koscielne żyli i chyba nadal zyją Hancewicze (przy ówczesnej metrykalnej skrupulatności zamiana nazwiska "dopuszczalna".
Warto byłoby wiedzieć więcej o statusie klasowym Pani przodków. Hankiewiczowie z Brześcia - wydaje się - mieli ten status znaczny. Ci z Dobrzyniewa raczej mizerny . To jest istotne zważywszy że obawa o mezalians miała wtedy znaczenie.
Pozdrawiam
To co trafiało przez okres lat 1808 - 1834 to wtóropisy (z braku wtedy kserografów trudno nazywac je kopiami) przekazywane w ramach tzw Archidiakonatu Białostockiego do kurii biskupiej Metropolii Mohylowskiej a po reformie struktur kościelnych rozpędem przejęte przez Archidiecezje Wileńska stąd w Archiwum w Wilnie
Zainteresowało mnie nazwisko Hankiewicz . Tak jak pisze Jan Mamaj nie tutejsze, więcej - obce dla Podlasia .
Ciekawy trop zawiera poniższy watek z genealodzy
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Brześć to nie tak daleko od Wyszek, przynajmniej jeśli idzie o związki matrymonialne. W kwerendach przez mnie prowadzonych takie związki odnotowywałem. Księgi Brzęścia sa w Grodnie i u mormonów, może warto poszukac slubu.
Inna alternatywa jest raczej zawiła - w parafii Dobrzyniewo Koscielne żyli i chyba nadal zyją Hancewicze (przy ówczesnej metrykalnej skrupulatności zamiana nazwiska "dopuszczalna".
Warto byłoby wiedzieć więcej o statusie klasowym Pani przodków. Hankiewiczowie z Brześcia - wydaje się - mieli ten status znaczny. Ci z Dobrzyniewa raczej mizerny . To jest istotne zważywszy że obawa o mezalians miała wtedy znaczenie.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że posługując się wyszukiwarką Geneszukacz.pl znalazłem, że Jan Tworkowski poślubił Mariannę Bagińską w kościele w Topczewie w 1809 r., a w Wyszkach urodzili się jeszcze jego synowie: Grzegorz w 1814 r. i Adam w 1816 r. Ich metryki są w Poczekalni i tam można je odszukać, przeczytać i wydrukować. Metryka chrztu Jana powinna być w księdze chrztów parafii Wyszki o ile urodził się po 1779 r. co jest mało prawdopodobne skoro poślubiając Mariannę 23 listopada 1809 r. był wdowcem. Jeżeli urodził się w Wyszkach przed 1779 r. to oznacza, że o jego przodkach już nic się Pan nie dowie, ponieważ w akcie małżeństwa z 1809 r. nie są podani jego rodzice, a księgi metrykalne parafii Wyszki z przed 1779 r. spłonęły podczas pożary plebanii w 1779 r. Jeżeli chce się Pan coś więcej dowiedzieć o historii parafii Wyszki to zapraszam do odwiedzenia strony Parafia Wyszki.
-
ElzbietaBura
Odświeżam temat. Pogrzebałem trochę w metrykach i wyszło mi tak. Tomasz Tworkowski urodzony 3 grudnia 1823 r w miejscowości Wyszki (skan http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 6_0336.jpg) zmarł 16 października 1897 r. w miejscowości Plewniak na Mazowszu (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=90&y=913). Ostatnia metryka podpisana przez Antoniego Tworkowskiego (często był taki zwyczaj?). Wcześniej pisałem, że pytając się w kancelarii w Olsztynie o rodziców Antoniego, dostałem informację (nie rzuciłem okiem w księgę), że jego matka to Anna Hankiewicz, z metryki wychodzi że była to Joanna Stankiewicz. No, prawie to samo. Zapewne osoba odczytująca, źle rozczytała dane. I dalej, pierwszą żoną Antoniego była Zofia Zdanowska. Zmarła w miejscowości Plewniak 03.11.1897 r. w wieku 33 lat (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =86&y=1094). Kilka miesięcy po niej zmarł ich czteromiesięczny syn Bronisław (skan http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=81&y=123).
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
W 1828 r. w kościele w Łubinie był ślub Jana Tworkowskiego - kawalera lat około 30 syna Wawrzyńca i Anieli po Rochu Kosińskiej.
Jan Tworkowski był wnukiem Kazimierza Tworkowskiego ze wsi Tworki, - z Marianną Olszewską panną lat 15 ze wsi Skrzypki Małe,
córką Walentego, wnuczką Stanisława i Zofii córki Jacentego z Trzeszczkowskich małżonków Olszewskich.
Jan Tworkowski był wnukiem Kazimierza Tworkowskiego ze wsi Tworki, - z Marianną Olszewską panną lat 15 ze wsi Skrzypki Małe,
córką Walentego, wnuczką Stanisława i Zofii córki Jacentego z Trzeszczkowskich małżonków Olszewskich.