Skany aktów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TomczykFamily

Sympatyk

Skany aktów

Post autor: TomczykFamily »

Witam,
Przeszukujac www.genetyka.genealodzy.pl zauważyłem ze sa osoby ale bez imion i nazwisk rodzicow i nie ma skanów aktu. I moje pytanie jest następujące, czemu nie ma skanów aktu, a drugie jeżeli nie ma aktu na to wskazującego to skąd taka informacja ze taka osoba istniała?

Jestem laikiem w takich sprawach, więc proszę o wyrozumiałość,
Pozdrawiam,
Karol
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Skany aktów

Post autor: MonikaNJ »

Witaj Karolu,
baza geneteka zaczęła powstawać gdy jeszcze nikt nie marzył o dostępie do metryk on-line. Twoje pytanie dotyczy pewnie tych najstarszych indeksów tworzonych przez naszych kolegów z forum na podstawie fotografii spisów rocznych z archiwów lub bezpośrednio z parafii ; robionych przez nich osobiście. Jeśli metryki tej parafii nie pojawiły się on-line to nie ma jak zastąpić tych starych ,nowymi bardziej szczegółowymi indeksami. Należy szukać metryk w archiwum lub je zamówić.
Geneteka z założenia miała jedynie pomagać w odnalezieniu przodków a nie podać wszystko na tacy :wink:

pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Skany aktów

Post autor: Markowski_Maciej »

Dobry wieczór,
może przeczytanie o historii Geneteki coś rozjaśni.
Opis Jacka Młochowskiego - twórcy http://geneteka.genealodzy.pl/ogenetece.php
oraz
mój z perspektywy użytkownika na blogu Kim oni byli

Pozdrawiam
Maciej
Sawicki_Julian

Sympatyk

Skany aktów

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Karol, żeby tam coś umieścić o danej osobie, trzeba być osobiście w archiwum, nieraz prawie codziennie i tak przez kilka lat, trzeba zrobić każdej strony w księgach z metrykami zdjęcia. Najczęściej inni chętni te zdjęcia metryk nie zawsze czytelnych, po łacinie, po rosyjsku, lub nabazgrane po polsku, odczytują to i podają zgodnie z prawdą co tam pisze, wpisują w tabeliki. To jest indeksacja umieszczona za darmo czyjaś praca w genetyce, jak nie odczytał ktoś np. imienia, to go nie wymyśli. A skany są w metrykach, lub w Gen-bazie też za darmo, można też samemu indeksować swoich przodków parafie, do młodzieży, świat należy, pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Skany aktów

Post autor: kwroblewska »

TomczykFamily pisze:Witam,
Przeszukujac www.genetyka.genealodzy.pl zauważyłem ze sa osoby ale bez imion i nazwisk rodzicow i nie ma skanów aktu. I moje pytanie jest następujące, czemu nie ma skanów aktu, a drugie jeżeli nie ma aktu na to wskazującego to skąd taka informacja ze taka osoba istniała?

Jestem laikiem w takich sprawach, więc proszę o wyrozumiałość,
Pozdrawiam,
Karol
"Dawno temu" zanim można było robić zdjęcia w archiwach, byli tacy co to brali do archiwum kartkę, pózniej laptop i spisywali, spisywali akty urodzin, ślubów i zgonów danej parafii z ekranu czytnika mikrofilmów lub z niezmikrofilmowanych ksiąg. Pózniej wpisywali poszczególne lata danej parafii w tabele excel i wysyłali do Geneteki. Spisywali z reguły, ze względu na czasochłonnośc tej pracy, tylko podstawowe dane imię i nazwisko.
Dane z geneteki można zawsze sprawdzić, trzeba tylko wybrać się do odpowiedniego archiwum.
____
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”