Prababka podobno twierdziła, że pochodzi ze szlachty. Wszystko codo tej pory znalazłam o jej pochodzeniu nic takiego nie potwierdzało. Ostatnio zostały dodane nowe wpisy dotyczące moich przodków i pojawiło się słowo nobilis. Czy mógłby ktoś spojrzeć na to chłodnym wzrokiem, nazwisko to występuje tylko u osób z jednej rodziny. Najbardziej zastanawia mnie Magdalena Skowrońska która występuje tylko raz a potem już zmienia się jej nazwisko, ale obstawiam, że to ta sama osoba. Nie udało mi się dotrzeć do wszystkich aktów, niestety na razie trochę za daleko by jechać osobiście i za drogo by zamówić. Czy to co mam pozwala stwierdzić kogoś ze szlacheckim pochodzeniem?
1790 Nieborów – ślub Jan Parchowski i Magdalena Skowrońska (nie mam metryki)
1791 Nieborów – urodzenie Domicella Parchowska (nie mam metryki)
1792 Nieborów – Salomea Franciszka Parchowska córka Jana i Magdaleny Loręcz nobilis (nie mam metryki)
1794 Nieborów Piaski – urodzenie Łukasz Parchowski syn Jana i Magdaleny nobilis (nie mam metryki)
1796 Nieborów – zgon Parchowski bez imienia (nie mam metryki)
1798 Nieborów Piaski – urodzenie Piotr Parchowski syn Jana i Magdaleny (nie mam metryki)
1800 Nieborów Piaski – urodzenie Jan Parchowski syn Jana i Heleny Lorens labor. (nie mam metryki)
1802 Bolimów – urodzenie Piotr Parchowski (nie mam metryki)
1806 Bolimów – urodzenie Paweł Parchowski (nie mam metryki)
1807 Bolimów – urodzenie Marianna Parchowska (nie mam metryki)
1808 Bolimów Budy Grabie – zgon Marianna Parchowska 10 tygodni córka Jana i Magdaleny rodzice szanowani (nie mam metryki)
1815 Bolimów – ślub Salomea Parchowska córka Jana w Grabie karczmarza i Magdaleny Laudenców
1816 Bolimów Budy Grabie – zgon Jan Parchowski pozostawił żonę Magdalenę Laurensów umarł w karczmie były gajowy akt 3: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=0&y=787
1819 Wisikitki – ślub Piotr Parchowski syn Jana nieżyjącego i Magdaleny zamieszkała Budy Grabskie parafia Bolimów
Pozdrawiam
Anna
Czy to wszystko składa się w całość?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sawicki_Julian

Czy to wszystko składa się w całość?
Witam Anno, tu dzisiaj w tematach o szlachcie podałem linki, ale samo nazwisko i ze szlachectwem połączenie to nic pewnego, musi być przed nazwiskiem np. w metrykach łacińskich dopisek ; Generosus, lub Nobilis. By tak było, do tego dochodzi majątek ( dwór i jego dziedzic ), lub kilka majątków, jakiś urząd w czasach królewskich i w zaborach. Jak pisali po polsku szlachcie to np. Wielmożny, albo Urodzony, po rosyjsku ; Ziemledec Imienia, oprócz metryk są wywody szlacheckie i królewskie przywileje, np. w Metryce Koronnej, są akta sądowe i notarialne ( testamenty ) w hipotekach w AP i w Księgach Wieczystych, pozdrawiam - Julian
Wiem o wszystkim, nie jestem z tych na siłę szukających szlachectwa. Ale osoba która to indeksowała dopisała przy dwóch urodzeniach nobilis, więc jest przypuszczenie o szlachectwie. Samo nazwisko też nie jest pospolite. Jan Parchowski urodził się około 1766 roku, muszę dotrzeć do jego aktu ślubu i wtedy mam nadzieję, że coś się wyjaśni. W indeksach znalazłam sporo osób o tym nazwisku w pomorskim i mam nadzieję, że uda mi się coś powiązać bo on jest jedyną osobą z tym nazwiskiem na tamtym terenie poszukiwań.
Ale najbardziej zastanawia mnie nazwisko Magdaleny - Skowrońska, Loręcz, Lorens, Laudenc, Laurens... czy jeszcze inaczej?
Pozdrawiam
Anna
Ale najbardziej zastanawia mnie nazwisko Magdaleny - Skowrońska, Loręcz, Lorens, Laudenc, Laurens... czy jeszcze inaczej?
Pozdrawiam
Anna
-
Sawicki_Julian

Ten dopisek też widziałam, wszystko się wyjaśni jak dotrę do metryk. Szkoda, że nie prędko się wybiorę do Łowicza, bo bardzo mnie to ciekawi. Nie natknęłam się też na akt zgonu Magdaleny, ich dzieci mocno się rozjechały i nadal szukam. Tak samo mój bezpośreni przodek Jan urodzony w 1800, wziął za żonę Jadwigę Mrówczyńską i tu również nie mogę odnaleźć ich aktu małżeństwa dzieci rodziły im się w 1833 Brwinowie (tam był karbowym), 1821 okupnik? 1825 gospodarz parafia Jeruzal jeszcze była co najmniej trójka ale nie wiem gdzie urodzona.
Anna
Anna