Konsens od Sądu Pokoju

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Konsens od Sądu Pokoju

Post autor: Steamroller_Fly »

Witajcie,

Mam kolejną zagwozdkę z przodkami - znalazłem akt ślubu mojego przodka z roku 1810 w parafii Woźniki pow. płocki. Nie ma w nim niestety podanych rodziców pana młodego, ale jest taki zapis "[...]Stawił się uczciwy Jan Lawendowski młodzian lat 20 mający z Gallicyi pochodzący w Łoniewie zamieszkały w przytomności uproszonych przyjaciół uczciwych [...] otrzymawszy Konsens od Sądu Pokoju Powiatu i Departamentu Płockiego dnia 29 miesiąca października roku bieżącego stosownie do Aktu znania uczyniony.[...]
Czy ten Konsens to jakiś dokument, który powinien się zachować w Księgach Sądu Pokoju ? Czy możliwe, że byłyby w nim wymienieni jego rodzice lub miejsce i data urodzenia ?
Radek
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Konsens od Sądu Pokoju

Post autor: kulik_agnieszka »

Wydaje się, że chodzi o zgodę na ślub od Sądu Pokoju stosownie do aktu znania wydanego przez tenże.
W akcie znania powinny być te informacje a akt znania w aneksach o ile się zachowały.
Agnieszka
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

A sprawdzałeś dokumenty załączone do aktu małżeństwa? Trzeba sprawdzić alegata.
Piotr
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Nie sprawdzałem, faktycznie trzeba będzie do AP napisać, bo alegaty powinny być (wg. Pradziada). Dzięki za naprowadzenie na trop.
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”