Sarnówek

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Sarnówek

Post autor: grad »

Dzień dobry
Moja prababka Katarzyna Mańkowska urodziła się 27 XI 1884 roku w miejscowości Sarnówek (tak napisano w akcie zgonu). Przypuszczam, że chodzi o miejscowość położoną na wschód od Bądkowa. Problem w tym, że nie mogę zlokalizować aktu urodzenia. Sprawdziłem w SGKP, t. X, że wieś ta należała do parafii Lubanie. Niestety materiały z tej parafii nie zawierają poszukiwanego aktu. Co więcej takie nazwisko na przestrzeni kilku lat się nie pojawia się w tej parafii.Przejrzałem kilka okolicznych parafii, ale nic znalazłem. Lokalizacja którą ja tu sugeruję wynika z faktu, że jej mąż Jan Frątczak urodził się w 1885 roku w Sędzinie. A ludzi w tamtym czasie jakoś daleko się nie szukali ;-).

Ze wspomnień mojej babci (o ile pamiętam) mowa była o tym, że rodzina jej matki wywodziła się (albo mieszkała) z miejscowości Jeziora Wielkie.

Może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł co do możliwości zlokalizowania owej Sarnówki i czy raczej tego nie zignorować (co byłem zmuszony zrobić w przypadku jej męża)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Są jeszcze inne Sarnówki (jak mówi Wikipedia).
Jest Sarnówek w gm.Cekcyn pow.tucholski;w woj.łódzkim, pow. poddębicki, gm.Dalików;woj.warmińsko-mazurskie pow.Iława i gm.Iława.
Ja dodam, od siebie, Sarnówek koło Ostrowca Świętokrzyskiego,woj świętokrzyskie.
Może jeszcze ktoś coś doda.
Wcześniej czy później wyjdzie na wierzch ;)
Pozdrawiam
Dana
PS.Jeziora Wielkie to dzisiaj wieś gminna w pow.mogileńskim.
Czy znasz jej rodziców?
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Wiem o istnieniu innych Sarnówek. Jednak bardzo mało prawdopodobne, że to jedna z tych. Jedyne co może ewentualnie wchodzić w gę to Sarnówka w par. Chrostkowo. Sprawdziłem i nie ma tam tez tego aktu. Nie mam żadnych danych jej rodziców. Jedyne co mi przychodzi na myśl to sytuacja, że podano błędną lokalizację miejsca urodzin w akcie zgonu. Tak np. było w przypadku męża mojej prababki - Jana (tu udało mi się dotrzeć do archiwaliów). Albo istnieje druga możliwość. Część wsi należała do innej parafii, ale nie bardzo wiem w jakich mam sprawdzać. Może mi to ktoś podpowiedzieć. Nie znam tych terenów i układu sieci parafialnej.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

A co z ich ślubem?Dotarłeś? Sprawdź Jeziora Wielkie.
Dana
Awatar użytkownika
grad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Do aktu małżeństwa nie dotarłem. Udało mi się dotrzeć do aktu narodzin ich 2-go dziecka Adama (Zbrachlin 42/1909) Wiem, że pradziadek był w tej miejscowości kowalem. Następnie, kiedy w 1912 (rok Titanica) wyjechał do USA. Z rejestrów wyspy Ellis wynika, że jako miejsce zamieszkania podał miejscowość Bertowa (owo) - wioska obok Zbrachlina (pewno się tam w międzyczasie przeprowadził). Do aktu narodzin ich pierwszego dziecka Janiny nie udało mi się nadal dotrzeć. Może mi ktoś podpowiedzieć jakie okoliczne parafie sprawdzić. Dane ze SGKP nie są niestety precyzyjne (np. co do parafii) Samej miejscowości Bertowo w SGKP nie ma. A wioska obok ma wpis że to parafia Ostrowąs. Powiem szczerze, że mam wątpliwość czy przypisanie Sarnówki do parafii Lubanie jest słuszne. Może jakaś osoba znająca te tereny coś podpowie. Gdzie szukać?
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Może sprawdź miejscowość Sarnówek gm. Cekcyn pow.Tuchola. Napisz e-maila go gminy z prośbą o wydanie kserokopii niepotwierdzonej aktu podając datę urodzenia i dane które masz na akcie zgonu dotyczące rodziców. Poszukają i odpiszą. Piszesz o wsi Jeziora Wielkie to gdzieś w tym rejonie. Kowale też w tamtym czasie bardzo często się przemieszczali więc (Twój nawet wyemigrował) trzeba szukać.Każdy z nas to przechodzi.Co do Bertowa to znajduje się w gminie Waganiec a kościół i parafia jest w Zbrachlinie .Pisałeś o miejscowości Sarnówek jako wymienionej w akcie zgonu i nie zmieniaj tej nazwy. A możesz przesłać akt zgonu na forum ? A sprawdzałeś w księgach meldunkowych , które są na tym portalu.?Wejdż na meldunkowe albo poczekalnię.Może tam ?A czy babcia nazywała się Mańkowska z domu czy z męża ?Wrzuć może ten akt urodzin dziecka,zobaczymy co się da zrobić. Jeszcze poszukaj na portalu www.szpejenkowscy.eu Panowie mają spory zasób.
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”