Nazwiska - P
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pieczyński
Witaj Grzegorzu
Pieczyński 1580 - od nazwy miejscowej Pieczyn (pilskie, gmina Złotów).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pieczyński 1580 - od nazwy miejscowej Pieczyn (pilskie, gmina Złotów).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

-
Stanisław_Sawkiewicz

- Ewa_Szczodruch

Pakielewicz
Witam. Czy mogłabym dowiedzieć się czegoś o nazwisku Pakielewicz? To moi przodkowie. Podobno przyjechali z Litwy.
Jola Kozak
Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Ewa_Szczodruch

Pakielewicz
Witaj Jolu
Pakielewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Pakosław.
Pakielewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Pakosław.
-
Prusak_Michal
- Ewa_Szczodruch

-
Pujer_Przemysław
pochodzenie nazwiska
Czy nazwisko Puir ma tą samą etymologię co Pujer? Bo w XIX wieku w nieznanych mi okolicznościach doszło do zmiany (pewnie spolszczenia) nazwiska Puir na Pujer. Pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

-
Wladyslaw_Moskal

Ewo, w 100 % zgadzam sie z Toba - ho, ho, ho ... to przyklad kobiecej intuicji !!Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Przemku![]()
Nazwiska Puir - brak w moich źródłach. Ma prawdopodobnie oryginalną pisownę. Nie sądzę też, by miało podobną etymologię.
Googlujac , znalazlem szkockie wytlumaczenie; puir = biedny;
http://en.wiktionary.org/wiki/puir
Teraz Przemek ma "orzech do zgryzienia", bo musi znalezc slownikowe powiazanie nazwiska z Polska.
Obecna pisownia, to rzecz wtorna, bo ma dokumenty wskazujace jak to sie stalo.
Podrzucam mozliwe wyjasnienie o Szkotach..
http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1358
Pozdrawiam,
Wladyslaw
-
Martucha304

Pochodzenie nazwiska
Witam, mnie interesuje skąd pochodzi nazwisko Parkitny i co ono oznacza.
Tworzę drzewo rodu Parkitnych i wiem, ze część z nich pochodzi z rejonu Częstochowy???
Za pomoc serdecznie dziękuję
Tworzę drzewo rodu Parkitnych i wiem, ze część z nich pochodzi z rejonu Częstochowy???
Za pomoc serdecznie dziękuję
- Ewa_Szczodruch

Witaj
dla Martucha304
Parkitny (bez daty źródłowej) - od parkiet ‘posadzka z klepek drewnianych; miejsce na sali przeznaczone do tańca’.
Odpowiedź zamieściłam też w wątku 'Pochodzenie nazwiska' o większej ilości postów.
dla Martucha304
Parkitny (bez daty źródłowej) - od parkiet ‘posadzka z klepek drewnianych; miejsce na sali przeznaczone do tańca’.
Odpowiedź zamieściłam też w wątku 'Pochodzenie nazwiska' o większej ilości postów.