Prośba o pomoc w odczytaniu miejsca urodzenia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

murbanska

Sympatyk

Post autor: murbanska »

Mam problem z odczytaniem niektórych słów w akcie zgonu mojego przodka. Chodzi o jego miejsce urodzenia. Akt znajduje się tutaj: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2028&y=254 (akt nr 165 - Józef Rezler).

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,
Magda
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Odczytuję

... urodzony w Królestwie Czeskim w Seinau koło "Hejnszbach"...

Pozdrawiam,
Monika
murbanska

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz usiłuję zlokalizować te miejscowości. Czy może chodzić o Schonau (Velky Senov) i Hainspach (Lipova), obecnie w powiecie Decín, w kraju usteckim?

Pozdrawiam,
Magda
MonikaMaru

Sympatyk

Najprawdopodobniej to będzie Velky Senov. Tu są spisy alfabetyczne w obie strony czeskich i niemieckich nazw miejscowości kraju usteckiego. Stąd wchodzi się też do archiwum (Hledani).

http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... activ=UVOD

Pozdrawiam,
Monika
murbanska

Sympatyk

Dziękuję za wskazówkę. Przeglądam metryki z Schonau i Hainspach w poszukiwaniu moich przodków, ale jak dotąd bezskutecznie. Nazwisko Rossler pojawia się bardzo często, ale nie zgadza się imię. Zastanawiam się, czy to możliwe, że te osoby w późniejszym życiu posługiwały się tylko drugim imieniem. W aktach chrztu widzę, że często dzieciom nadawano dwa imiona, w przypadku chłopców zazwyczaj Johann dziewczynek - Maria. Bo to chyba raczej niemożliwe, żeby chodziło o inne miejscowości o podobnych nazwach?
MonikaMaru

Sympatyk

Magdo, miałam podobne problemy z moimi czeskimi przodkami. Nie dość, że co drugi nazywał się Bőhm, to miał żonę Marię Annę. Na szczęście w aktach podawane były numery domów i dzięki temu udało mi się poskładać tych Bőhmów. Rubryki w księgach przewidywały numer domu, więc powinny w Twoich też być.
Posługiwanie się drugim imieniem było wówczas bardzo powszechne.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”