Osiek Mały - Dzieje Gminy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam.
Książkę tę, pod redakcją Krzysztofa Witkowskiego, mam na półce. Sporo informacji od "dziejów najdawniejszych" do "dziejów najnowszych". Wykazy właścicieli gospodarstw wg tabel likwidacyjnych i nadawczych.
Służę pomocą.
Pozdrawiam
Anna
Książkę tę, pod redakcją Krzysztofa Witkowskiego, mam na półce. Sporo informacji od "dziejów najdawniejszych" do "dziejów najnowszych". Wykazy właścicieli gospodarstw wg tabel likwidacyjnych i nadawczych.
Służę pomocą.
Pozdrawiam
Anna
Witaj Aniu
Pytanko czy są wyszczególnione miejscowości i nazwiska ,interesuje mnie nazwisko Kowalski i Kościelak ,Sikorski i Bandyszewski
Z pozdrowieniami Urszula
Pytanko czy są wyszczególnione miejscowości i nazwiska ,interesuje mnie nazwisko Kowalski i Kościelak ,Sikorski i Bandyszewski
Z pozdrowieniami Urszula
Witam interesuje mnie nazwisko Musiał w Osieku Wielkim oraz Błaszczak i Piekarski z Osieka Małego i Dębów Szlacheckich. Czy można nabyć jeszcze tę książkę ?
Witam
Czy można prosić o sprawdzenie nazwisk:
Kaczmarek Stanisław, Jadwiga, Ewa - wieś Dęby Królewskie (lata 1780 - ?)
Włosiński Kazimierz - wieś Lichenek par. Dęby Szlacheckie (lata 1780 - 1840)
Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku 2016
Danuta
Czy można prosić o sprawdzenie nazwisk:
Kaczmarek Stanisław, Jadwiga, Ewa - wieś Dęby Królewskie (lata 1780 - ?)
Włosiński Kazimierz - wieś Lichenek par. Dęby Szlacheckie (lata 1780 - 1840)
Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku 2016
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
-
Ewa_Brzezińska

Witam. Dziękuję za życzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku również wszystkim życzę.
Urszula i Jarek - wiadomość na PW.
Książka została wydana w 2014 roku na zlecenie gminy. Do mnie trafiła przypadkiem, a właściwie sama ją wyłudziłam od osoby, której nie była potrzebna
. Nie wiem, czy można ją gdzieś jeszcze kupić.
Nazwiska Nowowiejski, Kaczmarek, Włosiński, Bromiński, Herman i pochodne nie występują.
Nazwisko Jan Szuman wspomniane jest jako jedno z nazwisk mieszkańców, którzy zginęli w latach 1939-1945, wymienionych na tablicy pamiątkowej umieszczonej na ścianie Urzędu Gminy Osiek Mały, odsłoniętej w 1995 roku.
Pozdrawiam
Anna
Urszula i Jarek - wiadomość na PW.
Książka została wydana w 2014 roku na zlecenie gminy. Do mnie trafiła przypadkiem, a właściwie sama ją wyłudziłam od osoby, której nie była potrzebna
Nazwiska Nowowiejski, Kaczmarek, Włosiński, Bromiński, Herman i pochodne nie występują.
Nazwisko Jan Szuman wspomniane jest jako jedno z nazwisk mieszkańców, którzy zginęli w latach 1939-1945, wymienionych na tablicy pamiątkowej umieszczonej na ścianie Urzędu Gminy Osiek Mały, odsłoniętej w 1995 roku.
Pozdrawiam
Anna
-
magdalena72

-
Ewa_Brzezińska

Gospodarstwa objęte ukazem z 1864 r.majkuss pisze:Witam,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Nawrocki, Pinkowski, Radke, Krzyżanowski, Witkowski i Albertyński.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Smólniki (Osieckie) – Józef Nawrocki – 26 mórg 260 prętów
Maciejewo – Ignacy Witkowski – 3 morgi 20 prętów
Józef Nawrocki był członkiem dozoru kościelnego parafii przed 1857 rokiem, zanim został przesiedlony do innego powiatu.
Pozostałe nazwiska nie występują
Część "dzieje najdawniejsze" obejmuje czasy do 1795 roku.magdalena72 pisze:Co to znaczy "dzieje najdawniejsze "? Jaki zakres lat?
Proszę o sprawdzenie nazwiska Spławski i Wytlib
Pozdrawiam noworocznie
Magdalena
Spławscy są wspomniani jako jedni z właścicieli wsi Drzewce po 1489 roku, ale dokładniej nic nie zostało sprecyzowane. Jako źródło tej informacji autor podaje Kartotekę PAN.
Nazwisko Wytlib w publikacji nie występuje.
Pozdrawiam
Anna
-
Nejman_Andrzej

Witam,
Gospodarstwo – Młynek – Romuald Kozłowski – 6 mórg i 176 prętów
Felicjanna Dąbrowska ok. 1830 r. wyszła za Edmunda Apolinarego Przyłubskiego, dziedzica dóbr Osiek Wielki i Dęby Szlacheckie. Jakby co, to o tej rodzinie jest trochę więcej.
Ks. Aleksander Dąbrowski był Proboszczem parafii Dęby Szlacheckie w latach 1895-1896. W latach 1817-1826 był nim ks. Bartłomiej Kozłowski, a 1907-1918 – ks. Mikołaj Kozłowski.
Stanisław Dąbrowski był członkiem zarządu organizowanej w 1946 roku Ochotniczej Straży Pożarnej w Lipinach.
Wojciech Kozłowski wymieniony został na tablicy pamiątkowej o której piszę w poście z godz. 15.41.
Pozostałe nazwiska nie występują.
Pozdrawiam
Anna
Gospodarstwo – Młynek – Romuald Kozłowski – 6 mórg i 176 prętów
Felicjanna Dąbrowska ok. 1830 r. wyszła za Edmunda Apolinarego Przyłubskiego, dziedzica dóbr Osiek Wielki i Dęby Szlacheckie. Jakby co, to o tej rodzinie jest trochę więcej.
Ks. Aleksander Dąbrowski był Proboszczem parafii Dęby Szlacheckie w latach 1895-1896. W latach 1817-1826 był nim ks. Bartłomiej Kozłowski, a 1907-1918 – ks. Mikołaj Kozłowski.
Stanisław Dąbrowski był członkiem zarządu organizowanej w 1946 roku Ochotniczej Straży Pożarnej w Lipinach.
Wojciech Kozłowski wymieniony został na tablicy pamiątkowej o której piszę w poście z godz. 15.41.
Pozostałe nazwiska nie występują.
Pozdrawiam
Anna