Cena leczenia w Zakopanem rok 1910

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Brat mojej Babci, z zawodu zecer, pracujący w renomowanym wydawnictwie CZAS w Krakowie, zachorował zapewne na gruźlicę i zmarł w Zakopanem w kwietniu 1910 roku. Wg listy gości odwiedzających Zakopane w styczniu 1910 roku zameldował się w ówczesnym sanatorium HAGEA, nie cieszącym się dobrą opinią, aby w drugiej połowie lutego ponownie zawitać do Zakopanego, ale już nie do sanatorium, ale do pensjonatu, gdzie najprawdopodobniej zmarł.

I moje pytanie - leczenie w renomowanym sanatorium dr. Dłuskiego to około 11 do bodaj 18 koron na dzień. Z tego co znalazłam w necie wynika, że pensja NIEWYKWALIFIKOWANEGO robotnika wynosiła w granicach 10 koron, ale na tydzień. Czy brak środków płatniczych spowodował niemożność leczenia w sanatorium?

I kolejne pytanie - wsród liści gości zakopiańskich pensjonatów po 13 kwietnia 1910 roku (data zgonu Wuja) nie ma nikogo z Jego najbliższej Rodziny. Czy to może oznaczać, że nikt z najbliższych nie był na jego pogrzebie, bo np. nie stać ich było na dojazd z Krakowa do Zakopanego (podróż w jedną stronę to co najmniej 6 godzin)?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dorota,
Gdzie mozna zobaczyc te listy z Zakopanego i na jakie lata? Czy sa w sieci?
Ja tez mam bliskiego przodka, ktory zmarl na gruzlice w Zakopanem i tam zostal pochowany.
To byl rok 1902.
Czy mam jakas szanse odnalesc jego slad i slad osob obecnych przy jego zgonie?
Z gory dziekuje za informacje,
Bozenna
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Ja znalazłam taką stronkę

http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publica ... 8538&tab=3

gdzie są różne publikacje dotyczące Zakopanego. Trzeba by poszukać czy są jakieś gazety obejmujące rok 1902. W tych które ja przeglądałam (czyli lata 1910 - 1914) są pełne spisy gości. Jeżeli chodzi o ślad osób obecnych przy zgonie to raczej Archiwum.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Dorota,
Bozenna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Cena leczenia w Zakopanem rok 1910

Post autor: Bea »

dorocik133 pisze:(...) I kolejne pytanie - wsród liści gości zakopiańskich pensjonatów po 13 kwietnia 1910 roku (data zgonu Wuja) nie ma nikogo z Jego najbliższej Rodziny. Czy to może oznaczać, że nikt z najbliższych nie był na jego pogrzebie, bo np. nie stać ich było na dojazd z Krakowa do Zakopanego (podróż w jedną stronę to co najmniej 6 godzin)?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
A wiesz kiedy zmarł i kiedy był pogrzeb ? W sensie czy zdążyli zawiadomić rodzinę ?
Z drugiej strony - o ile na leczenie z pewnością miały wpływ kwestie finansowe - to na uczestnictwo w pogrzebie, nie jestem do końca przekonana. Oczywiście koszt był i to może nawet znaczny, jeśli doliczymy ewentualny nocleg - ale wydaje mi się, że nie koniecznie udział w pogrzebie najbliższej rodziny był czymś oczywistym tak jak to jest teraz. Często w aktach spotykam, że zgłaszającymi zgon są sąsiedzi, a nie krewni - np. synowie mieszkający w tej samej wsi. Może po prostu inaczej to funkcjonowało w umysłach naszych przodków niż u nas. Podobnie jak teraz matka nie wyobraża sobie, żeby nie być na chrzcie własnego dziecka...
Tak sobie myślę że to, że nikt z najbliższych nie został odnotowany na listach pensjonatów o niczym jeszcze nie świadczy. Może przyjechali i wyjechali tego samego dnia ? Tu: http://piramidy.republika.pl/sto_lat.html jest napisane, że jadąc końmi z Krakowa nocowało się Zaborni lub w Nowym Targu. Nie do końca rozumiem zapis odnośnie czasu przejazdu kolei (która już przecież w 1910 r. funkcjonowała) = 2:50 ? To nie wiele się zmieniło do początku lat 90-tych kiedy ostatnio nią jechałam.;-)
Nie wiem również czy pociągi kursowały w nocy - ale pewnie we wspomnianych przez Ciebie czasopismach jest rozkład jazdy tychże. A może nawet cena biletu ?
A, i jeszcze jedno - z własnego doświadczenia wiem, że trudno wyrwać się na pogrzeb do innego miasta osobie pracującej (chyba że odbywa się w sobotę). A ktoś mi mówił ostatnio że "urlopy" w Polsce jako takie, powstały dopiero w latach 20-tych. Być może brak możliwości puszczenia nawet jednego dnia w pracy, również nie jest bez znaczenia.
Tyle moje przemyślenia.

pozdrawiam cieplutko
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
msmkg

Sympatyk

Post autor: msmkg »

Prawdopodobnie przodkowie Doroty i Bożeny zostali pochowani na którymś ze starych zakopiańskich cmentarzy.

Stary cmentarz na Pęksowym Brzyzku w Zakopanem
www.wiecznatulaczka.pl/peksowy-brzyzek/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nowy_Cmentarz_w_Zakopanem

Pozdrawiam,
Mirka
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam! roku.
Mój Wujo zmarły 13-04-1910 roku został pochowany na Nowym Cmentarzu, znam i opłacam to miesce, bo są tam też pochowane i inne osoby z naszej rodziny.

Kto zgłaszał zgon nie mam pojęcia. Rodzina jeszcze wtedy mieszkała w Krakowie, tzn. oboje rodzice oraz czworo rodzeństwa, w tym moja Babcia, a siostra zmarłego. Aktu zgonu nie mam i nawet w kancelarii cmentarnej chyba taki pochówek nie został odnotowany, podobniie jak i małej dziewczynki z rodziny, która zmarła w Zakopanem w 1941 roku.

Może faktycznie, jak rodzina mieszkała daleko, to niekoniecznie musiała być na pogrzebie. Ale zawiadomienie o zgonie musiało dotrzeć, bo w roku 1911 w renomowanej gazecie krakowskiej jest umieszczony nekrolog od kolegów z pracy (Wujo był zecerem).

Więcej już się chyba nie dowiem, bo niestety rodzina już nie żyje.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mirka,
Piekny i ciekawy cmentarz na Peksowym Brzyzku.
Dla mojego biedaka, ktory zmarl w Zakopaneme w wieku lat 25, tylko ten cmentarz jest mozliwy.
Nowy cmentarz w Zakopanem powstal pozniej.
A moze ktos wie czy zachowaly sie akty zgonow na rok 1902?
Data zgonu 10 marca 1902 roku.
http://images77.fotosik.pl/199/9ff37e0d4dbcf374med.jpg
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Bożenko!
Faktycznie Pęksowy Brzyzek to piękny cmentarz, teraz juz tylko zasłużonych. Nie wiem, czy zachowały się jakieś akta zgonów i gdzie ich ewentualnie szukać. MNie by interesował mojego Wuja.

Z tego, co poczytałam w necie leczenie i w ogóle pobyt w Zakopanem był raczej drogi w porównaniu do zarobków. Podejrzewam, że na leczenie mojego Wuja chyba musiała się złożyć rodzina. A zmarł też w kwiecie wieku bo mając lat 26.
Pozdrawiam

Dorota
msmkg

Sympatyk

Kochane Panie. Jesteście w dobrej sytuacji znacie daty zgonów swoich przodków. Można napisć do parafii może posiadają księgi kościelne z tego okresu. To jest adres do najstarszej zakopiańskiej świątyni

Parafia Rzymsko - Katolicka Najświętszej Rodziny w Zakopanem
34-500 Zakopane
ul. Krupówki 1a

Telefony:
kancelaria tel/fax:18 201 24 41
ks. proboszcz: 18 201 42 47
księża wikariusze: 18 201 26 54
kancelaria na cmentarzu: 18 201 26 65

E-maile:
kancelaria parafialna: parafianajswrodziny@o2.pl

Pozdrawiam,
Mirka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mirka,
Dziekuje bardzo, ale nie mam odwagi pisac do parafii.
Moj 10-letni staz w genealogii przypomina mi, ze ksieza nie odpowiadaja na e-mail'e i nie robia kopii aktow.
Gdybym byla w Zakopanem, to moglabym zlozyc wizyte ksiedzu i faktycznie miec nadzieje na zrobienie zdjecia aktu zgonu. Czasem ksieza sa przyjazni i pozwalaja.
Mialam nadzieje, ze ksiegi z tych lat moga juz byc w archiwum.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
msmkg

Sympatyk

Bożenko :D
Może tutaj coś podpowiedzą.
www.mtg-malopolska.org.pl/

Pozdrawiam,
Mirka
msmkg

Sympatyk

Podczas poszukiwań innych materiałów przypadkowo natrafiłam na żródła dotyczące sanatorium w Zakopanem 1896r,1902r. Ponieważ nie odnalazłam ich w linku podanym przez Dorotę dodaję je w tym wątku. Może kogoś zainteresują
http://www.wbc.poznan.pl/Content/235066/index.djvu
http://www.wbc.poznan.pl/Content/127620/index.djvu
http://www.wbc.poznan.pl/Content/270196/index.djvu

oraz wykaz osób pochowanych na najstarszym zakopiańskim cmentarzu na „ Pęksowym Brzysku”
https://archives.polishfamilytree.com/s ... &tngpage=3

na nowym cmentarzu,ale nie jest to pełna lista osób tutaj pochowanych
http://www.polskaniezwykla.pl/web/place ... ,2665.html

Archiwum Narodowe w Krakowie
http://www.ank.gov.pl/zasob-i-udostepni ... azy-danych

Pozdrawiam,
Mirka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”