Dwa akty - dwie różne daty urodzenia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzień dobry,
Próbując ustalić właściwą datę urodzenia jednego z moich przodków trafiłem na dwa akty urodzenia - z księgi polskiej i łacińskiej. Jak się okazało daty podane w tych dokumentach różnią się od siebie...
W akcie spisanym w języku polskim podano datę urodzenia 28.05.1811 (godz. 17:00), a w akcie spisanym po łacinie podano 31.05.1811 (godz. 20:00).
Czy istnieją jakieś przesłanki sugerujące, który z nich jest ważniejszy? Czy informacje spisane w akcie sporządzonym wcześniej traktować jako ważniejsze i przyjąć podaną tam datę urodzenia za właściwą? Nie miałem wcześniej podobnych dylematów dlatego postanowiłem zapytać na forum.
Link do aktów:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/df638f9c28acd3ff
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Seweryn
Próbując ustalić właściwą datę urodzenia jednego z moich przodków trafiłem na dwa akty urodzenia - z księgi polskiej i łacińskiej. Jak się okazało daty podane w tych dokumentach różnią się od siebie...
W akcie spisanym w języku polskim podano datę urodzenia 28.05.1811 (godz. 17:00), a w akcie spisanym po łacinie podano 31.05.1811 (godz. 20:00).
Czy istnieją jakieś przesłanki sugerujące, który z nich jest ważniejszy? Czy informacje spisane w akcie sporządzonym wcześniej traktować jako ważniejsze i przyjąć podaną tam datę urodzenia za właściwą? Nie miałem wcześniej podobnych dylematów dlatego postanowiłem zapytać na forum.
Link do aktów:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/df638f9c28acd3ff
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Seweryn
Ostatnio zmieniony ndz 03 sty 2016, 11:21 przez Severin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwa akty urodzenia tej samej osoby - dwie różne daty
A czy ten akt po łacinie nie mówi o chrzcie, a nie o narodzinach?
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Jeśli dobrze interpretuje zapis z aktu łacińskiego, to jest napisane, że 2.6.1811 ochrzczone zostało dziecko dwóch imion Bazyli Antoni urodzone (natum) 31.05.1811 - co nie odpowiada zapisom z aktu polskiego w którym podano dzień urodzenia 28.05.1811. Ale może źle to odczytuję?
Seweryn
Seweryn
-
Sawicki_Julian

Witam Seweryn, ja tu widzę tak ; metryka po polsku pisana w ten dzień co był chrzest ( 29 maj ), czyli syn Marcina ur. się dnia 28 maja o godzinie 5 po południu, druga metryka po łacinie jest skreślona, jest to chyba pierwopis i z pamięci napisany, a pisana dnia 2 czerwca, ze syn Marcina ur. się 31 maja o godzinie 8 wieczorem. Czyli ta metryka pisana po polsku jako data wcześniejsza i dokładna jest prawdziwa, bo odczytana w obecności stawających, pozdrawiam - Julian
Bardzo dziękuję Julianie. Istotnie może być tak jak napisałeś... w akcie spisanym po polsku brak jednak wzmianki o chrzcie dziecka, rodzicach chrzestnych (to akt urodzenia i są podani tylko świadkowie). Choć Paweł Krysiak świadek później w akcie chrztu występuje również jako chrzestny...
-
Sawicki_Julian

No tak nie doczytałem do końca, to jest akt urodzenia ten po polsku, a ten z 2 czerwca, będzie akt chrztu, ale urodzenie raczej prawdziwe jest z polskiego aktu, chyba musiały podawać księdzu te dane dwie inne osoby i może dwóch księży było, choć zapis wskazuje ze był ten sam ksiądz, Adalbertus = Wojciech Stuldżyński i tak wyszło - Julian
I tak chyba to potraktuję... przyjmę jako datę urodzenia wcześniejszą z aktu polskiego
Dziękuję
Seweryn
Dziękuję
Seweryn
- Krzysztof_Wasyluk

W 1811 akty pisane po polsku były aktami cywilnymi i dlatego nie pojawia się tam informacja o chrzcie. Ale praktyka lat późniejszych pokazuje, że przy różnych datach aktu i urodzenia, data aktu jest datą chrztu.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk