Dyplom czeladniczy w XX w.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kubusia210

Członek PTG

Dyplom czeladniczy w XX w.

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Mam pytanie do Genealogów odnośnie uzyskania dyplomu czeladniczego krawca. Po otrzymaniu skanu aktu zgonu mojej Cioci z Auschwitz, przeczytałem, że z zawodu była krawcową, i mam pytanie czy byłaby możliwość odnalezienia takiego dyplomu? Czy są one przechowywane w jakimś urzędzie, archiwum? Dopowie, że Ciocia urodziła się w 1920 r. w Nawsiu Kołaczyckim, powiat Jasło, obecnie woj. Podkarpackie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jakub Józef Musiał
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Witam,
jeśli zachowały się akta, to możliwość uzyskania kopii dyplomu istnieje.
Musisz się zorientować, gdzie w tamtym czasie była najbliższa siedziba cechu krawców, dla Twojej cioci zapewne będzie to Jasło lub Rzeszów i sprawdzić w AP czy mają Księgę wpisu uczniów i wyzwolin na czeladników rzemiosła krawieckiego.
Tam będą zapisane informacje na temat przyjęcia i nauki, dane osobowe, opłaty, data ukończenia nauki i wydania dyplomu.
Później należy sprawdzić księgę protokołów egzaminu czeladniczego.
Jeśli w AP nie ma ksiąg protokołów egzaminów, musisz podzwonić po najbliższych Izbach Rzemieślniczych i pytać o świadectwa ukończenia nauki np. z roku 1935.

Osobiście szukałam tarnowskich ksiąg cechu szewców (mój pradziadek) i cechu metalowców (mój dziadek), księgi były w AP Kraków oddział w Tarnowie. Dzięki tym księgom poznałam daty ukończenia przez nich nauki i egzaminu czeladniczego. Mając te informacje napisałam do Izby Rzemieślniczej w Krakowie i dostałam kopie dyplomów (bezpłatnie) po ok. miesiącu czekania. Czyli uczyli się w Tarnowie, ale egzamin czeladniczy i później mistrzowski zdawali w Krakowie.

Musisz wziąć też pod uwagę, że ciocia mogła wykonywać ten zawód nie mając dyplomu czeladniczego. Moja prababka była krawcową, lecz informacji o jej nauce nie znalazłam w księgach (za to wpis dotyczący jej brata się tam znajdował).

Pozdrawiam,
Paulina
Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Serdecznie dziękuję ;)
Pozdrawiam,
Jakub Józef Musiał
Jakub Józef Musiał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”