Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Awatar użytkownika
mazdak

Sympatyk

Post autor: mazdak »

Dziękuję za informację.
Pozdrawiam Aneto.
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam,
No i oczywiście nie obejdzie się bez łyżki dziegciu w tej beczce miodu.
Jak to jest super i hiper bo zostały sfotografowane wszystkie dostępne księgi.
Tylko nachodzi mnie taka refleksja : po co ? Dla wygody archiwów ? Tychże skanów nie ma w metrykach , w poczekalni , w GenBazie . Są dostępne tylko w archiwach .
Możliwe są do opublikowania dopiero jak ktoś ewentualnie je zindeksuje. Na to ewentualnie możemy czekać lata!
W moim zainteresowaniu jest parafia Kije, tutaj ostatnio kilka razy wymieniana na forum. Jakieś moje wcześniejsze próby kontaktu z STG , nieśmiałe prośby poprzez forum , czy jakieś maile były kwitowane : weż się gościu za indeksowanie.
Doszło więc do takiej sytuacji :
moja matka to parafia Chełmo i Bęczkowice , czyli zakres działania AP
Łódz i Piotrków oraz domena P. Elizy , mój ojciec to parafia Kije i może jakieś parafie sąsiednie , czyli zakres działania AP Kielce oraz domena P. Korneli .
Z tego co udostępniono w wyniku pracy P. Elizy utworzyłem potężne drzewo , na które złożyła się prawie wyłącznie rodzina mojej matki , z rodziny mojego ojca ( czyli parafia Kije ) jest tylko on i dziadkowie , bo STG blokuje wszystko , warunkując udostępnienie indeksowaniem .
Moje rozgoryczenie co do takiej postawy jest tym większe , że sam indeksuję i z mojej pracy korzystają wszyscy, zapewne i też STG . Do indeksowania podchodzę poważnie, część indeksów zrobiłem na podstawie materiału z USC , część na bazie mormonów poprzez CHR , tak więc wykorzystałem materiał poza internetowy , kosztem własnego czasu i pieniędzy.
Wykonanie około 10.000 indeksów zajęło mi około 1,5 roku, oceniam ,że tyle samo czasu potrzebuję na skończenie indeksowanej parafii , bo robię ją kompleksowo i niestety sam !
Plany co do indeksowania mam ( tak to oceniam) na najbliższe 5 lat ,plany te wynikają z pewnych ustaleń z innymi indeksującymi osobami , jak i też innych zobowiązań ( bynajmniej nie finansowych), i z powyższych powodów nie mieści się w tych planach parafia Kije . Dalej w przyszłość nie planuję bo mi może życia nie wystarczyć.
Ostatnio podobną postawę przyjęła P. Eliza Parcheniak : fotografuje , ale udostępnia tylko dla indeksujących. Np. taki komunikat z GenBazy ( fragment) :
2015-06-14
Eliza sfotografowała w 2015 roku w AP Łódź następujące zespoły
i przesyła indeksującym
1435_Chełmo_1818-1873
Jak to jest złudne świadczy przykład parafii Chełmo , która jest w moich planach na przyszłość . Na FS jest tak dużo materiału z tej parafii ( głównie unikaty), że niepublikowanie zakresu lat 1818-1873( duplikaty) w Metrykach czy GenBazie jest po prostu bez sensu. Dla osoby chcącej indeksować tę parafię argument o udostępnieniu materiału w zamian za indeksację nie będzie zapewne wcale brany pod uwagę. Pewnie takich przykładów znalazłoby się więcej , a materiał przydałby się chociażby dla celów porównawczych.
pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

bogdan030 pisze:Witam,
No i oczywiście nie obejdzie się bez łyżki dziegciu w tej beczce miodu.
Jak to jest super i hiper bo zostały sfotografowane wszystkie dostępne księgi.
Tylko nachodzi mnie taka refleksja : po co ? Dla wygody archiwów ? Tychże skanów nie ma w metrykach , w poczekalni , w GenBazie . Są dostępne tylko w archiwach .
Możliwe są do opublikowania dopiero jak ktoś ewentualnie je zindeksuje. Na to ewentualnie możemy czekać lata!
W moim zainteresowaniu jest parafia Kije.....

pozdrawiam
Bogdan
-----
Bogdanie, w pełni zgadzam się z Twoimi uwagami i solidaryzuję się z Tobą.
Nie wiem i do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego pofotogafowane strony z ksiąg metrykalnych przed ich zindeksowaniem nie mogą być w pełni udostępnione w internecie.
Też mam, podobnie jak Ty dużo przodków w parafii Kije i bardzo chciałbym księgi z tej parafii zindeksować, ale przede mną jest jeszcze niedokończone zadanie: indeksowanie parafii Chmielnik, co zajmie mi jeszcze kilkanaście miesięcy. Chyba, że ktoś się do tego dzieła dołączy.
Pozdrawiam wszystkich „Indeksatorów”!

Jacek Stradowski
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Jacku, chętnie zajmę się indeksowaniem zgonów z parafii Chmielnik, jak skończę indeksować Srock- zostało mi już tylko 7 lat.

Też nie rozumiem o co chodzi z tymi sfotografowanymi księgami i czemu ma służyć ich ukrywanie.

pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

Brawo Basia "Bibi"!
A może ktoś jeszcze przyłączyłby się do indeksowania ksiąg z Chmielnika? - teksty są dobrze czytelne.
Służę pomocą.

Jacek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Łatwiej o indeksujących, kiedy pojawia się system "księgi za indeksy". W pełni popieram ten pomysł. Wiele indeksów zapewne nadal by nie powstało, bo każdy miałby dostęp do ksiąg, sprawdził swoje i na tym koniec.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Marcinie dokładnie się z Tobą zgadzam 17 milionów indeksów w genetece nie powstałoby gdyby nie to założenie "księgi za indeksy" zresztą takie założenie zostało przyjęte na starcie całego przedsięwzięcia (jeżeli chodzi o Świętogen) i nie widze powodów aby to zmieniać. Też mam przodków porozrzucanych po całej Polsce i co to zmienia ? To tylko kwestia czasu, chęci i priorytetów zanim do nich wszystkich dotrę ale nie uzależniam tego czy ktoś to zindeksuje czy inny ktoś zrobi kopie cyfrowe i czy kiedykolwiek interesujące mnie dokumenty znajdą się w internecie.
M.Terek
niedomnie

Sympatyk

Post autor: niedomnie »

Czy cos Panstwu wiadomo nt. dyspens szczegolnie z AD Kielce? Czy może ktoś wiec co jest?, ma plan bądź wykonał jakieś zdjęcia?

Artur
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Stradów kieleckie

Post autor: jkpsgenealogia »

W Genbazie są księgi parafii Stradów.
Z tego co porównałam, to jest to zasób z AP Kielce.
A jak się to ma do zasobu w samej parafii ?.
Pytam, gdyż w tym zindeksowanym zasobie, występują braki w księgach. Ponieważ aktualnie na parafii nie ma " na stałe" proboszcza, tylko dojeżdża z Kielc, telefon stacjonarny wyłączony, nie ma więc kogo zapytać o stan posiadania ksiąg parafialnych.

Ktoś ma lepsze informacje?
julia :(
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
SebastianNowak0501

parafia Sławno i Smardzewice

Post autor: SebastianNowak0501 »

Witam! Czy być może ktoś zfotografował lub indeksuje dane parafi Sławno lub Smardzewice pow. opoczyński, kiedyś kieleckie obecnie piotrkowskie?
TomaszWichary

Post autor: TomaszWichary »

Witam wszystkich.Interesuję się skanami z parafii Sobków.Podobno są sfotografowane.Część jest w genbazie.Są niekompletne brak lat 1870-1881 i kolejne.Pani Kornelia nie odpowiada na e-maile.Może ktoś to indeksuje.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

W Archiwum Państwowym w Kielcach Kornelia sfotografowała dopływy 1914r
Kielce Katedra
Kielce Prawosławne
Kielce Synagoga
Kielce Św. Wojciech
Kielce Św. Krzyż
Zagość
Pińczów
Pińczów Synagoga
Pińczów 1847r
Młodzawy urodzenia 1911-1914
Wolica Alegaty (1823, 1829, 1871, 1886, 1902, 1904)
i zaprasza chętnych do indeksacji tych ksiąg

pozdrowienia

Leszek
wld_lan

Sympatyk
Adept

Metryki

Post autor: wld_lan »

Witam
Mam pytanie czy ktoś obrabia/numeruje metryki do katalogu "Metryki" dla parafii woj.świętokrzyskiego bo od dawna słabo przybywa.
Jeżeli jest taka możliwość to mógłbym się włączyć do takiej pracy.
Oczywiście potrzebny byłby jakiś instruktaż.
Jeżeli tak to proszę o informację z kim się należy skontaktować w tej sprawie

Włodek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”