Mistrz cechu goldiarskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mistrz cechu goldiarskiego
Witam w Nowym Roku!
Czy mistrz cechu goldiarskiego to inaczej złotnik, czy też może zajmował się czymś zupełnie innym?
Jeśli czymś innym, to czy mógłbym prosić o nakierowanie na jakieś informacje, bo o dziwo w google nie potrafię nic znaleźć.
Pozdrawiam
Michał Konkel
Czy mistrz cechu goldiarskiego to inaczej złotnik, czy też może zajmował się czymś zupełnie innym?
Jeśli czymś innym, to czy mógłbym prosić o nakierowanie na jakieś informacje, bo o dziwo w google nie potrafię nic znaleźć.
Pozdrawiam
Michał Konkel
Mistrz cechu goldiarskiego.
Witaj Michale.
Zadałeś pytanie: „Czy mistrz cechu goldiarskiego to inaczej złotnik, czy też może zajmował się czymś zupełnie innym?” Faktycznie trudno coś znaleźć w sieci na temat cechu goldiarskiego. Szkoda, że nie podałeś w jakim regionie Polski i w jakim czasie występowała nazwa „cech goldiarski”.
Na Pomorzu występowało nazwisko Gollnik, Golnik, Golnick. Na południu Kaszub nazwisko to występowało w śród chłopów i rzemieślników i było też zapisywane w formie Goldenik. Nazwiska te pochodzą od wyrazu ( rzeczownika ) pospolitego:
• „golnik” dawniej „goldnik” – złotnik;
„golnik” – fryzjer ( wyraz gwarowy, środowiskowy ).
Nazwisko też można wywodzić od gwarowego wyrazu „gołda”, który znaczy ruda żelaza. Te pochodzenie jest mało prawdopodobne ale trzeba też mieć to jego pochodzenie na uwadze.
Idąc tropem, przytoczonego powyżej nazwiska i jego etymologii, można postawić hipotezę, że mistrz cechu goldiarskiego, to:
• mistrz cechu złotniczego – złotnik,
• mistrz cechu fryzjerskiego – fryzjer.
Oczywiście jest to tylko moja hipoteza, raczej przypuszczenie oparte na zasadzie podobieństwa apelatywu „goldiarskiego” ( goldiarski ) do rzeczownika golnik i goldnik i jego znaczenia pojęciowego.
Może ktoś na forum zna znaczenie pojęciowe nazwy cechu goldiarskiego i go przytoczy?
Pozdrawiam – Roman.
Źródła:
Bereza E.: Wybrane nazwiska pomorskie.
Słownik języka polskiego.
Zadałeś pytanie: „Czy mistrz cechu goldiarskiego to inaczej złotnik, czy też może zajmował się czymś zupełnie innym?” Faktycznie trudno coś znaleźć w sieci na temat cechu goldiarskiego. Szkoda, że nie podałeś w jakim regionie Polski i w jakim czasie występowała nazwa „cech goldiarski”.
Na Pomorzu występowało nazwisko Gollnik, Golnik, Golnick. Na południu Kaszub nazwisko to występowało w śród chłopów i rzemieślników i było też zapisywane w formie Goldenik. Nazwiska te pochodzą od wyrazu ( rzeczownika ) pospolitego:
• „golnik” dawniej „goldnik” – złotnik;
„golnik” – fryzjer ( wyraz gwarowy, środowiskowy ).
Nazwisko też można wywodzić od gwarowego wyrazu „gołda”, który znaczy ruda żelaza. Te pochodzenie jest mało prawdopodobne ale trzeba też mieć to jego pochodzenie na uwadze.
Idąc tropem, przytoczonego powyżej nazwiska i jego etymologii, można postawić hipotezę, że mistrz cechu goldiarskiego, to:
• mistrz cechu złotniczego – złotnik,
• mistrz cechu fryzjerskiego – fryzjer.
Oczywiście jest to tylko moja hipoteza, raczej przypuszczenie oparte na zasadzie podobieństwa apelatywu „goldiarskiego” ( goldiarski ) do rzeczownika golnik i goldnik i jego znaczenia pojęciowego.
Może ktoś na forum zna znaczenie pojęciowe nazwy cechu goldiarskiego i go przytoczy?
Pozdrawiam – Roman.
Źródła:
Bereza E.: Wybrane nazwiska pomorskie.
Słownik języka polskiego.
-
Sawicki_Julian

Mistrz cechu goldiarskiego.
Witam, wpisać sobie po łacinie w translator ; gold, a wychodzi po polsku ; złotnik, czyli może gwarą było ; goldier, pozdrawiam - Julian
-
Warakomski

O golarzach, tu warszawskich.
„Wiele lat upłynęło i nastąpiło wiele przemian w zawodzie który dziś nazywamy krótko "fryzjerstwem" a wykonującego go rzemieślnika "fryzjerem". Chcąc dowiedzieć się jak do tego doszło musimy sięgnąć do nazw dziś praktycznie nie używanych jak "cyrulik", "balwierz", "golarz" i czynności, które ci ludzie wykonywali....... Spadkobiercami części zawodu cyrulików (odpadło leczenie) i balwierzy, stali się w czasach ostatnich golarze, którzy w roku 1909 założyli swój Cech. Pierwszym starszym cechu był Seweryn Majewski. Według danych z roku 1916 zarząd cechu stanowili: S. Majewski - starszy, W. Machynia - Podstarszy, W. Godlewski - starszy czeladzi, Wincenty Wajss -podstarszy czeladzi. Cech liczył wówczas 119 majstrów, 153 czeladników i 200 uczniów.
Cech Golarzy istniał do roku 1922, w którym to roku za kadencji starszego Antoniego Jakubowskiego przyjął nazwę Cech Fryzjerów Męskich i wkrótce połączył się z Cechem Fryzjerów i Perukarzy, tworząc wspólny Cech Fryzjerów Damskich, Męskich i Perukarzy.”
http://www.cechfryzjerow.pl/sekcja/historia.html
Często istniały cechy zrzeszające wspólnie złotników, konwisarzy i rytowników.
Krzysztof
„Wiele lat upłynęło i nastąpiło wiele przemian w zawodzie który dziś nazywamy krótko "fryzjerstwem" a wykonującego go rzemieślnika "fryzjerem". Chcąc dowiedzieć się jak do tego doszło musimy sięgnąć do nazw dziś praktycznie nie używanych jak "cyrulik", "balwierz", "golarz" i czynności, które ci ludzie wykonywali....... Spadkobiercami części zawodu cyrulików (odpadło leczenie) i balwierzy, stali się w czasach ostatnich golarze, którzy w roku 1909 założyli swój Cech. Pierwszym starszym cechu był Seweryn Majewski. Według danych z roku 1916 zarząd cechu stanowili: S. Majewski - starszy, W. Machynia - Podstarszy, W. Godlewski - starszy czeladzi, Wincenty Wajss -podstarszy czeladzi. Cech liczył wówczas 119 majstrów, 153 czeladników i 200 uczniów.
Cech Golarzy istniał do roku 1922, w którym to roku za kadencji starszego Antoniego Jakubowskiego przyjął nazwę Cech Fryzjerów Męskich i wkrótce połączył się z Cechem Fryzjerów i Perukarzy, tworząc wspólny Cech Fryzjerów Damskich, Męskich i Perukarzy.”
http://www.cechfryzjerow.pl/sekcja/historia.html
Często istniały cechy zrzeszające wspólnie złotników, konwisarzy i rytowników.
Krzysztof
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie, moje pytanie było dość mało szczegółowe, a to z tego powodu, że zadziwił mnie sam brak jakiejkolwiek wzmianki na ten temat w internecie. Cała sytuacja miała miejsce w Siedlcach, w roku 1815, kiedy to Piotr Bychowski, wyżej wspomniany mistrz/majster zgłasza urodzenie swego syna Franciszka.
Poniżej podaję link do fragmentu tekstu, bo może ja coś źle odczytuję:
https://www.dropbox.com/s/tsjery1udhd6r ... e.jpg?dl=0
Pozdrawiam
Michał Konkel
Poniżej podaję link do fragmentu tekstu, bo może ja coś źle odczytuję:
https://www.dropbox.com/s/tsjery1udhd6r ... e.jpg?dl=0
Pozdrawiam
Michał Konkel
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Co do innych aktów, to niestety nie dotarłem, a w tym jako świadkowie występują dwaj Urodzeni utrzymujący się ze służby pisarskiej.
Możliwe, że to i goździarski, ale po szybkim sprawdzeniu, takiego cechu też nie widzę... Stoję zatem w tym samym miejscu, nie wiem czym się ten Piotr zajmował...
Pozdrawiam
Michał Konkel
Możliwe, że to i goździarski, ale po szybkim sprawdzeniu, takiego cechu też nie widzę... Stoję zatem w tym samym miejscu, nie wiem czym się ten Piotr zajmował...
Pozdrawiam
Michał Konkel
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Ja odczytuje - Gozdiarskiego lub Goźdiarskiego cechu, widac przeciete z wiec to bedzie ź.
1870 ksiazka adresowa W-wy - Bobrzynski Mikolaj - cz. (czeladnik) goźdiarski.
http://www.genealogyindexer.org/frame/d65/131/d
Grazyna
1870 ksiazka adresowa W-wy - Bobrzynski Mikolaj - cz. (czeladnik) goźdiarski.
http://www.genealogyindexer.org/frame/d65/131/d
Grazyna
-
Janina_Tomczyk

-
Grot_Witold