Górka Kościelnicka parafia Wszystkich Świętych ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

solec1

Sympatyk

Górka Kościelnicka parafia Wszystkich Świętych ?

Post autor: solec1 »

Witam,
szukam informacji o księgach z parafii Wszystkich Świętych w Górkach Kościelniskich, zwłaszcza sprzed 1810 roku.
Obecnie to chyba administracyjnie jest już Kraków.
Wysłałem już zapytanie do Archiwum Krakowskiej Kurii Metropolitarnej.
Może jednak ktoś z Forumowiczów prowadzi(ł) poszukiwania w tej parafii?

Pozdrawiam - Mariusz
Multan_Grzegorz

Sympatyk

parafia Wszystkich Świętych w Górkach Kościelniskich ?

Post autor: Multan_Grzegorz »

Dzień dobry,
w Archiwum Krakowskiej Kurii Metropolitarnej są księgi z parafii w Górce Kościelnickiej. Z informacji, które kiedyś otrzymałem zakres dat to ok. 1817-1890.
Księgi są też w samej parafii i nawet istnieje możliwość umówienia się na ich przeglądanie.
A jaka miejscowość i jakie nazwiska Cię interesują?
solec1

Sympatyk

parafia Wszystkich Świętych w Górkach Kościelniskich ?

Co prawda na razie mam jedynie pewne poszlaki...
Interesujace mnie nazwisko to ŚCISŁOWSKI.
Prawdopodobnie ok.1804 roku urodził sie w Wegrzynowicach (sadze, ze w tych nalezacych do tej własnie parafii) ŚCISŁOWSKI ANDRZEJ, syn Tomasza i Reginy.
Powyzsza infomacja pochodzi z aktu jego 2go slubu w parafii Bobin (miejscowosc Czajeczyce) w roku 1874 - był wowczas 68-letnim wdowcem i poslubił 23-letnia Małgorzate Marzec (ten akt jest nawet zindeksowany w Genetece).
No ale dla Gorki na www nie ma zupełnie nic...
solec1

Sympatyk

Re: parafia Wszystkich Świętych w Górkach Kościelniskich ?

Multan_Grzegorz pisze: w Archiwum Krakowskiej Kurii Metropolitarnej są księgi z parafii w Górce Kościelnickiej. Z informacji, które kiedyś otrzymałem zakres dat to ok. 1817-1890.
Własnie przed chwila Archiwum potwierdziło, ze maja: U1817-1891, M1817-1889, Z1817-1888. Czyli dokładnie, jak Pan podał.
Zatem pozostaje skontaktowac sie z parafia i zapytac, czy maja tez i starsze...
Pozdrawiam - Mariusz
solec1

Sympatyk

Rozmawiałem wczoraj z Ks.Proboszczem (tak przynajmniej sadze).
Rzeczywiscie, zaprasza do odwiedzin, po wczesniejszym umowieneniu sie.
Jakkolwiek na cos wczesniejszego, sprzed 1817 roku, trudno raczej liczyc.
Ponoc tylko jakies fragmenty starszych zbiorow...
Multan_Grzegorz

Sympatyk

Zmobilizowałeś mnie trochę do przyspieszonych odwiedzin parafii w Górce ;). Twoje poszlaki okazały się uprawnione. Nazwisko wprawdzie występuje w nieco zmienionej formie (Scisło i Wścisło), ale raczej nie ma wątpliwości, że o tę samą rodzinę chodzi. To co udało mi się przy okazji swoich poszukiwań ustalić:
- Andrzej Scisło urodził się w Węgrzynowicach, 18/11/1806 r., jako syn Tomasza Scisło i Reginy (co do nazwiska panieńskiego jest wątpliwość - wpisywane są różne warianty jej nazwiska w kolejnych metrykach jej dzieci, wyraźnie tylko w metryce Wincentego jako Mazur)
- rodzeństwo Andrzeja, które udało się ustalić to: Marianna (ur. 1794), Szymon (07/10/1799), Wincenty Ferreriusz (04/04/1801), Walenty (14/02/1804). Na pewno jednak było ich więcej, ale nie wszystkie księgi i dokumenty zachowały się w całośc.i
- ojciec Andrzeja, Tomasz, zmarł w 1813 r. w wieku 53 lat
- Andrzej Scisło ożenił się 29/10/1828 z Reginą Matczykówną (panna, 28 lat) w Węgrzynowicach
- Marianna wzięła ślub 17/01/1814 z Marcinem Kiestojem (kawaler, 26 lat) w Węgrzynowicach
- Wincenty Ferreriusz ożenił się 18/01/1825 z Zofią Wójcik (panna, 23 lata) w Węgrzynowicach

Z pewnością z ksiąg archiwum parafialnego da się jeszcze coś wyciągnąć. Tamtejszy proboszcz jest wspaniałym człowiekiem. Polecam kontakt. Mnie niestety nie starczyło czasu na więcej.
solec1

Sympatyk

Witam!
wow! powoli "układanka" nabiera sensu.
Punkt wyjścia jest taki:
w 1878 w Czajęczycach w parafii Bobin urodził się pradziadek mojej żony, ŚCISŁOWSKI KAROL, syn Andrzeja i Małgorzaty.
Wiadomo to ze wspomnień rodzinnych i aktu zgonu (w 1948 w Grodkowie na Opolszczyźnie).
Za kilka dni wystąpię do AN Kraków o akt jego urodzin.
W Genetece jest natomiast w tej miejscowości w X 1874 ślub ŚCISŁOWSKIEGO ANDRZEJA z MAŁGORZATĄ MARZEC (jest nawet indeks):

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =534&y=282

Niemal pewne, że to ślub rodziców Karola. Tylko, że o ile panna młoda ma 23-lata i od kilku tygodni jest sierotą (we wrześniu zmarła jej matka, ojciec wcześniej), to pan młody, Andrzej Ścisłowski, jest 68-letnim wdowcem.
Wedle aktu ślubu urodzony w Węgorzewicach, jako syn Tomasza i Reginy Kłymczyńskiej.
W 1873 zmarła w Czajęczycach jego pierwsza żona, Regina z Małczyków (może Matczyków).
Z tą 1szą żoną miał przynajmniej 2 synów: Józefa ok.1831-1887 Bobin, Jana ok.1834 Szarbia-1871 Bobin (jak podaję "ok." przed datą, to nie mam aktów a orientacyjną datę podaję z innych, tu slubów bądź zgonów; jak podaję rok, tzn. mam akt) .
Wydaje się więc, że z Górek Andrzej wyniósł się po 1szym ślubie, chyba do Szarbii (to chyba parafia Igołomia) a potem do Bobina i Czajęczyc, przy okazji "ewoluując" ze Ścisło na Ścisłowski).
Na pewno się jeszcze odezwę. Póki co muszę mieś 100% że urodzony 1878 Karol to syn "tego" właśnie Andrzeja - wszak Andrzej zostałby ojcem jako 72-latek. To dlatego założyłem niedawno wątek o 70-letnich ojcach.
Pozdrawiam - Mariusz
PS. Proboszcz z Górek podczas rozmowy zrobił na mnie wrażenie - akurat siedział nad księgami!
Trochę trudno wybrać mi się do Górek, bo mieszkam w Gdańsku i częściowo tuż za Odrą. No ale bywałem w przeszłości wielokrotnie w Krakowie-Nowej Hucie (jednym z moich ulubionych miejsc jest opactwo cystersów w Mogile), więc może kiedyś trafi się jakaś sposobnoć...
solec1

Sympatyk

Istotnie, wcześniejsza forma nazwiska to Ścisło, poniżej slub córki Andrzeja z 1go małżeństwa:

http://szukajwarchiwach.pl/29/352/0/-/7 ... -acZcKUaNQ
solec1

Sympatyk

Multan_Grzegorz pisze:Zmobilizowałeś mnie trochę do przyspieszonych odwiedzin parafii w Górce ;)...
Rozumiem, ze robiłes notatki na plebanii?
Czy dobrze rozumiem, ze gdybym chciałbym miec wymienione akta (lub przynajmniej najwazniejsze z nich), mam osobiscie udac sie na plebanie w Gorkach, po uprzednim umowieniu sie z Proboszczem?

Lada dzien dostane z Archiwum Narodowego w Krakowie akt urodzin Karola Scisłowskiego z 1878 roku (juz znalezli, czekam jedynie na przesłanie skanu). Jesli potwierdzi sie, ze jego ojciec Andrzej miał wowczas 72 LATA - bede mogl spokojnie dopisac do drzewa wyniki Twoich poszukiwan!

Pozdrawiam - Mariusz
Multan_Grzegorz

Sympatyk

Tak, zrobiłem też kilka zdjęć (proboszcz pozwala pod warunkiem, że są to zdjęcia wyłącznie na użytek prywatny). Te informacje, o których Ci pisałem również mam na zdjęciach. Mogę przesłać na priv.

Pozdrawiam,
Grzegorz
solec1

Sympatyk

Byłbym bardzo bardzo wdzieczny. Za chwile podam na priv swoj e-mail.
Pozdrawiam,
Mariusz
Multan_Grzegorz

Sympatyk

Wysłałem :)
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Jak chodzi o wcześniejsze księgi z Górki Kościelnickiej, to są, a jakże, na starej plebani przy kościele w Górce, tam gdzie mieszka poprzedni proboszcz. Dostęp do tychże ksiąg jest delikatnie mówiąc utrudniony... Nowsze księgi jak najbardziej dostępne dzięki uprzejmości obecnego proboszcza. Możliwa nawet dłuższa kwerenda po uprzednim umówieniu.
solec1

Sympatyk

Multan_Grzegorz pisze:Wysłałem :)
Serdecznie dziekuje :D :) :D
solec1

Sympatyk

Multan_Grzegorz pisze: - rodzeństwo Andrzeja, które udało się ustalić to: Marianna (ur. 1794), Szymon (07/10/1799), Wincenty Ferreriusz (04/04/1801), Walenty (14/02/1804). Na pewno jednak było ich więcej, ale nie wszystkie księgi i dokumenty zachowały się w całośc.i
Odkryłem przed chwila "Ameryke" i dziwie sie, jak to wczesniej przegapiłem!
Na szukajwarchiwach w spisie ludnosci woj.krakowskiego z 1791 roku jest 14 stron dla parafii w Gorce - spis mieszkancow (przynajmniej dla niektorych wsi w parafii, nie wiem, czy dla wszystkich) oraz spis aktow UMZ za 1791.
Tu sie zaczyna:
http://www.szukajwarchiwach.pl/29/30/0/ ... PcGcxc0xrg

Ze swoich spraw znalazłem tam:
- akt urodzenia 1791 Franciszka Scisło (brata Andrzeja i ww wymienionych,
zapis był widoczny na jednym ze zdjec, ktore mi przysłałes, ale nie widac było imienia, gdyz kartka z ksiegi była akurat w tym miejscu urwana);
- 3-osobowy wykaz domostwa: Tomasz Mscisło 27 lat, jego zona 20 lat (to zgrubsza odpowiada Tomaszowi 1762-1813 i jego zonie Reginie ur.1813, z zagadkowa 12-letnia corka (czyja?) Teresa...

Moze i Ty cos znajdziesz ze swoich przodkow?

Pozdrawiam - Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”