Kolasa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Kolasa

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Temat: "nazwisko Kolasa"*

Mam problem z pochodzeniem (aktem ur.) mojego przodka o nazwisku Kolasa.
Wiem, że od 1782 r. mieszkał w Kępnie (wielkopolskie) jednak stamtąd nie pochodził. Według aktu zgonu ur. się w 1729 r., ale w spisie mieszkańców z 1791 r. ma 37 lat czyli ur. się w 1754 r.
Może ktoś się natknął na takie nazwisko w tych okolicach. Sprawdziłam w Geneszukaczu i w Poznań Projekt, ale najbliżej był Ostrzeszów, który już sprawdziłam.

pozdrawiam
Małgorzata :roll:

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Kolasa

Post autor: historyk1920 »

Witaj Małgorzato !
W moich poszukiwaniach natrafiłem na podobny problem. Poszukiwane nazwisko znikło - zapadło się! Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu pojawiło się nowe, a raczej przekształcone zostało w wyniku (jakiegoś nieznanego mi faktu , czynnika?) Wszystko wskazuje na podobną sytuację. Najlepiej zacząć od początku; Nazwisko Kolasa - Kolasiński odnotowane już w 1690 roku, można wywodzić od rzeczownika kolasa, czyli: 1. powóz ,2. wóz wiejski, bryka, 3. wózek dziecięcy lub od nazwy miejscowej Kolesińce, powiat lidzki, województwo wileńskie, podlaskie, powiat grodzieński, województwo trockie, zob. K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, Kraków 1999, t. I, s. 425, Jan Siwik, Encyklopedia nazwisk i przydomków szlacheckich, Warszawa 2010, s. 313, tzw. Słownik warszawski, t. II, s. 395.
To tyle co mówią księgi , ja sięgnął bym dalej mianowicie, czy Nazwisko Kolasa nie jest pochodną ? [ Powroc(z),Powoz,Powroźnik,Powsch*] = Kolasa :idea: Warto się zastanowić

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Kolasa

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Bardzo dziękuję Marku za podpowiedź

Małgorzata:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”