Potrzebuję pomocy - Metryka z 1749 - Rozogi (warm.-maz.)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
znalazłam akt urodzenia mojej 5xprababci, ale nie do końca potrafię go zinterpretować. Metryka pochodzi z kościoła ewangelickiego w Rozogach. Może ktoś bardziej doświadczony na tym terenie potrafi mi coś podpowiedzieć:
http://zapodaj.net/414f093b5cedf.jpg.html
Odczytuję imię dziecka, dane rodziców. Wydaje mi się, że poniżej są świadkowie. Ale czy na pewno? Nie wiem, co oznacza liczba XXIV na górze aktu. I nie potrafię znaleźć wsi o nazwie Frydrychowo na tym terenie.
Pozdrawiam
Anna
znalazłam akt urodzenia mojej 5xprababci, ale nie do końca potrafię go zinterpretować. Metryka pochodzi z kościoła ewangelickiego w Rozogach. Może ktoś bardziej doświadczony na tym terenie potrafi mi coś podpowiedzieć:
http://zapodaj.net/414f093b5cedf.jpg.html
Odczytuję imię dziecka, dane rodziców. Wydaje mi się, że poniżej są świadkowie. Ale czy na pewno? Nie wiem, co oznacza liczba XXIV na górze aktu. I nie potrafię znaleźć wsi o nazwie Frydrychowo na tym terenie.
Pozdrawiam
Anna
-
Doniec_Henry

Aniu,
To "Frydrychowo"
to właśnie Rozogi - kiedyś Friedrichowen lub Friedrichshof.
Pozdrawiam
Janek
To "Frydrychowo"
Pozdrawiam
Janek
Re: Potrzebuję pomocy - Metryka z 1749 - Rozogi (warm.-maz.)
Witam,zelezny pisze:Aniu,
To "Frydrychowo"to właśnie Rozogi - kiedyś Friedrichowen lub Friedrichshof.
Pozdrawiam
Janek
No tak, przestudiowałam historyczne nazwy wszystkich okolicznych wsi. Rozogi zignorowałam
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Anna
-
Gawroński_Zbigniew

Dzień Dobry,
Fridrichoven to dzisiejsze Rozogi.
Dom XXIV p.Tr. - to data zdarzenia.
Dwudziesta czwarta niedziela po zesłaniu Ducha Świętego.
W roku 1749 zesłanie Ducha Świętego było 25 Maja. Czyli Chrzest odbył sie 16 Listopada 1749.
Testes: to świadkowie, w tym przypadku chyba raczej Chrzestni. W kościele ewangelickim oprócz rodziców i chrzestnych są też świadkowie lub tzw. Asysta –dwie dodatkowe osoby lub więcej.
Pozdrawiam
Maria Marta
Fridrichoven to dzisiejsze Rozogi.
Dwudziesta czwarta niedziela po zesłaniu Ducha Świętego.
W roku 1749 zesłanie Ducha Świętego było 25 Maja. Czyli Chrzest odbył sie 16 Listopada 1749.
Testes: to świadkowie, w tym przypadku chyba raczej Chrzestni. W kościele ewangelickim oprócz rodziców i chrzestnych są też świadkowie lub tzw. Asysta –dwie dodatkowe osoby lub więcej.
Pozdrawiam
Maria Marta
Dzień Dobry,
jeszcze raz.
Pierwsza Niedziela po zesłaniu Ducha Świętego to Trinitatis czyli Święto Trójcy Świętej.
W roku 1749 zesłanie Ducha Świętego było 25 Maja. Trinitatis 1 Czerwca.Chrzest to 24 Niedziela po Święcie Trójcy Świętej to 16 Listopada 1749.
Pozdrawiam
Maria Marta
jeszcze raz.
Pierwsza Niedziela po zesłaniu Ducha Świętego to Trinitatis czyli Święto Trójcy Świętej.
W roku 1749 zesłanie Ducha Świętego było 25 Maja. Trinitatis 1 Czerwca.Chrzest to 24 Niedziela po Święcie Trójcy Świętej to 16 Listopada 1749.
Pozdrawiam
Maria Marta