Nazwisko: Pogorzelski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12379&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Bilska_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Bilska_Aleksandra »

Kilka pokoleń, pow. Przasnysz
Awatar użytkownika
Pogorzelski_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Pogorzelski_Krzysztof »

Parafia SKibniew Podawce, mam dużo skanów z nazwiskiem Pogorzelski.
Pozdrawiam serdecznie!
Krzysztof

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Przodkowie mojego męża również pochodzą z par. Skibniew Podawce - wieś Pogorzel: jego pra.. była Barbara zd. Pogorzelska "Rokita" - Zawadzka, ur. ok. 1767, c. Mikołaja i Zofiii zd. Wrzosek
Pozdrawiam Jolanta
:)
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Moi przodkowie w prostej linii to Pogorzelski Antoni oo Wiktorya Świerczyńska.
Rodzina bardzo mobilna więc odnajduję ich w różnych miejscowościach,od Przemętu, Śmigla,Łopuchowo;Trąbczyn,
Wieniec k/Brześcia Kujawskiego,Strzelce Wielkie,Brodnia,Szadek,Kazimierz,Kutno i innych.

Pozdrawiam Grażyna
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... w&Itemid=5

============================
pozdrawiam
Elżbieta
pogorzelska.anna

Sympatyk

Post autor: pogorzelska.anna »

Witam, moja rodzina Pogorzelscy to przodkowie Franciszek Pogorzelski (rodzice Piotr, Maryanna Wrzosek) z żoną Antonina Żochowska (rodzice Aleksander, Julianna Wyszomierska). Czy ktoś z Państwa posiada takie osoby w swoim drzewie ?
Pozdrawiam
Anna Pogorzelska
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

Mój ojciec urodził się w Pogorzeli. Rodzina mieszka w tej parafii od 1430 roku. Jestem spokrewniony mniej lub bardziej ze wszystkimi rodzinami występującymi w parafii. Babcia była Pogorzelska, prababcia Wrzoskówna. Z Wyszomierskimi mamy wspólnego przodka w XV wieku. Zapraszam na www.niepieklo.pl
Lech
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Post autor: Adrian_1606 »

Moją pra-pra-pra-pra-pra-prababcią była Eleonora Dybowska (z domu Pogorzelska), urodzona około 1757 r., zm po 1819 r., była żoną Józefa Dybowskiego (ur. 1731 r., zm. 13 lipca 1800 r. we wsi Dybów) i była matką Antoniny Dybowskiej (po I mężu Ratyńska, po II mężu Maliszewska). Czy ktoś może wie, kim byli jej rodzice i gdzie się urodziła?
ZochKonrad

Sympatyk

Post autor: ZochKonrad »

W książce parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy tom II znalazłem zapis:
strona 79
1757 - Pogorzelska Leonora
Rodzice: Adam - szlachetny i Joanna Bujalska
Chrzestni: Stanisław Wyszomierski i Anastazja Dąbrowska - wdowa
Miejsce: Pogorzel

Pozdrawiam
Konrad
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Tak, to jest na pewno ona. W różnych źródłach pisali Leonora albo Eleonora. Gdyby tylko wiadomo, którego dokładnie dnia się urodziła, wiem, że zmarła po 1819 r.
Udało mi się na My Heritage znaleźć jej rodziców (choć błędnie wskazano jej macochę za jej matkę). W każdym razie Adam Pogorzelski ,,Kalisz" żył w latach 1723 - 1773 (dar dziennych i miesięcznych nie znalazłem na razie) i ożenił się z Joanną Bujalską w 1743 r. Adam Pogorzelski był synem Krzysztofa Pogorzelskiego ,,Kalisz" (urodzony w 1681 r. we wsi Pogorzel, zmarł w 1751 r., dokładniejszych danych nie znalazłem), który ozenił się okołó 1721 r. z Marianną (nie znalazłem na razie jej dokładniejszych danych).
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

Drzewo genealogiczne "Kaliszów" Pogorzelskich jest w tomie 1 książki "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy". Krzysztof był synem Franciszka i Ewy.
Powodzenia
Lech
Adrian_1606

Sympatyk
Adept

Tak się składa się, że w My Heritage znalazłem właśnie rodziców Krzysztofa Pogorzelskiego (wspomnianego Franciszka i Ewę, która miała chyba panieńskie nazwisko Rokiczanka). Miała ojca Wojciecha Rokitczyka, czy coś w tym stylu.
BTW, ty jesteś chyba autorem tych książek. Dopiero teraz sobie o tym przypomniałem. Ta książka (przynajmniej I tom jest chyba w Bibliotece Narodowej).
Radziszewska_Joanna

Sympatyk

Katarzyna Pogorzelska

Post autor: Radziszewska_Joanna »

Dzień dobry,
Poszukuję informacji o Katarzynie Pogorzelskiej, pierwszej żonie Stanisława Radziszewskiego, oficera chorągwi pancernej, który umiera jako posesor wójtostwa w Starej Słupii (świętokrzyskie) w 1815 r. w wieku lat ok. 85 (jego 2 żona to Marianna z Gnoińskich, której przodkiem był kasztelan z Rakowa). Katarzyna z Pogorzelskich urodzona była w 1 połowie XVIII wieku, nie mam o niej innych informacji... Stanisław, którego była żoną, wg aktu zg. urodził się we wsi Reniżowie, może chodzi o Raniżów, niegdyś ziemia sandomierska, obecnie woj. podkarpackie, jego rodzice nie są podani.
Będę wdzięczna za radę jak poszukiwać informacji o Katarzynie Pogorzelskiej.
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”