Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Mam prośbę o ustalenie daty zgonu nauczyciela, który nazywał się Piotr Saakadzew (Gruzin). Zmarł około 1880 roku. Akt musiał być spisany w cerkwi, bo był prawosławny. Jest na mikrofilmie. Oaobiście nie moggę tego zrobić, bo mieszkam daleko.
Z góry dziekuje
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Panie Tomku,
serdecznie proszę odszukanie aktu ślubu mojego 2xpradziada z parafii Rzejowice [lata 1888,1889].
Dane: Rutkowski Dominik, Kajetan, Daniel ur.01.08.1825 s. Jana i Barbary z Wolskich , zam. w Biestrzykowie Wielkim ,wdowiec ,po Józefie Jackowskiej c. Franciszka i Ewy z Zarembów. Ożenił się zaraz po śmierci Józefy , z Michaliną Bossowską. Serdecznie pozdrawiam, Helenka [mikrofilmy obejrzałam ,są , tylko do 1887 roku].
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Andrzejkapron

W 1880 w Piotrkowie zmarły 4 osoby wyznania prawosławnego. Żadna z nich nie była Piotrem Saakadzewem.
Zerknę jeszcze na lata sąsiednie.

@Timus

par. Będków, akt zgonu numer 31 z roku 1871
9 VIII zmarła Joanna Time z Warszawy, żona Aleksandra, profesora gimnazjum w Warszawie, córka Jana i Julii z Tybarewskich małżonków Chołtońskich. Zmarła we wsi Remiszewice/?/.

@jurek49

Około 1892 nie urodził się w parafii radomsko zaden Palarz - to nazwisko tam nie występuje. Okazało się jednak, że Orzechówek nalezy do parafii Dmenin. ale i tam w latach 91-93 nie ma aktu urodzenia takiej osoby, ani nikogo o takim nazwisku.
I porada na przyszłość: przynależność miejscowości do parafii proszę sprawdzać w dostępnym w bibliotece cyfrowej skorowidzu miejscowości Królestwa Polskiego.Dopiero później prosze wklejać prośby na forum.

@sevek

Mierzyn 1888/26
Michalina Ziemska z Fijałkowskich, wdowa po Tomaszu Ziemskim zmarłym w Moskiewskim Szpitalu Wojennym 2 VIII 1878. Urodzona Wykno, par. Ręczno; zamieszkała w Rajsku Małym /?/, lat 45. Córka zmarłych: Wojciecha i Julianny z Pabichów

@Magdalena_Smolska

Katarzyna Szwed 1875/53, ur. 27 XI 1875, c. Jakuba l. 48 i Antoniny Dudy l. 22
Marianna Szwed 1887/32, ur. 14 albo 15 IX 1887, córka Józefa lat 54 i Anny Dudy lat 33
Pewnie chodzi o tę samą rodzinę, ale tak napisano w aktach. Poza tym - sporo osób o tym nazwisku w parafii.

@sarna 215

Piotr Popoń 1874/56, ur. 8 VI 1874, s. Błażeja robotnika dniówkowego lat 28 i Tekli Strużyńskiej lat 29
Katarzyna Smulska 1877/109, ur. 23 XI 1874, córka Franciszka Smulskiego furmana 38 i Franciszki Dobrowolskiej 33

@Alicja
@helenka

A co to za nieprzystojne żarty drogie panie? Obie prosiłyście o metrykalia tej samej osoby!!! Chodziło Wam obu o Dominika Kajetana Daniela Rutkowskiego. Ślubu z Bossowską brak, ale jest za to zgon.
Rzejowice 1906/23
8 V 1906 zmarł Dominik Kajetan Aniel /a nie: Daniel/ Rutkowski. Lat 81, syn Jana i Barbary z Wolskich/?/. Zostawił żonę Michalinę z Boss[...].
Poczułem się przez Was jak swatka :mrgreen:

@Adamus_Agnieszka

Gajęckich znalazłem w komplecie - niebawem podam szczegóły.

@Szparaga_Jacek
@radjas
@serczer

A państwo grzecznie czekają w kolejce i nie grymaszą.

pozdrawiam - tomek
Ostatnio zmieniony pn 13 lip 2009, 19:03 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Panie Tomku!
Serdeczne dzięki!!!
Faktycznie urozmaicone są te wpisy dotyczące dwóch sióstr :o
Pozdrawiam
Magdalena
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Tomku!
A ktoby śmiał z Ciebie żartować !!! Może nie uwierzysz ale obydwie jesteśmy zainteresowane tę samą rodziną, Helenka - Rutkowskimi a ja Zawadzkimi. Michalina Rutkowska jako wdowa poślubiła w 1909 roku
Zygmunta Zawadzkiego a ten z kolei po śmierci Michaliny w 1936 roku zamieszkał z moją "ciocią".
Mam w domu dokumenty po Zygmuncie Zawadzkim na których są również wymienieni moi rodzice.
I stąd to całe zamieszanie.
Także dzięki Ci za sprawdzenie, informacje są nam obudwu potrzebne.
Pozdrawiam serdecznie Alicja
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Dzięki Tomku za 1880 r. Może faktycznie obok jest.
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

A to mi Pan zrobił niespodziankę!Od razu mi się humor poprawił.Może powinnam powiedzieć ..ojej nie trzeba było.Śledzę forum bo być może jakaś informacja może się przydać ale nie przypuszczałam że może się pojawić coś extra dla mnie.
Stokrotne podziękowania.Fajny z Pana facet!
Tomek1973

Sympatyk

sarna215 pisze:Fajny z Pana facet!
Dziś miałem okazję spotkać się w archiwum z elizą1952. Na powitanie rzuciłem się, żeby przegryźć jej tętnicę szyjną. Z najwyższym trudem obłaskawiła mnie perkalem i paciorkami.
Wcale nie jestem fajny. Proszę mnie nie rozmiękczać i nie psuć mi reputacji.

tomek

http://www.youtube.com/watch?v=SUe3PPStCu8
Timus

Sympatyk

Post autor: Timus »

Bardzo dziękuję Panie Tomaszu za informacje.
serdecznie pozdrawiam

Timus
sevek

Sympatyk

Post autor: sevek »

dziękuję Panie Tomku
sevek
opole
Awatar użytkownika
jurek49

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: jurek49 »

Witaj Tomku.
Przepraszam, ale miałem prawo tak sądzić, że Orzechówek należał do parafii Radomsko. W Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i ... jest zapis: " Orzechówek kol. nad strumieniem i osada karcz., pow. nowo-radomski, gmina Dmenin, par. Radomsk." Ponadto w akcie małżeńskim z dnia 27.04.1930r.jest zapis:
"W dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy Józefem Palarz, gospodarzem, wdowcem, lat trzydzieści osiem mającym, urodzonym w Orzechówku parafii Radomsko, a zamieszkałym w Cadowie parafii Kobiele Wielkie, synem Macieja i Franciszki z Gwoździków małżonków Palarzów."
Z tych tylko a nie innych innych informacji wnioskowałem, że urodził się prawdopodobnie około 1892r w Orzechówku parafii Radomsko.
Dziękuję za już , ale spotkałem już niejednokrotnie, że podany wiek nie pokrywał się z faktycznymi latami, więc jeżeli chciałbyś jeszcze raz zajrzeć w urodzenia ( szerzej) to będę wdzięczny, a za już wielkie dzięki. Jurek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Witam. Jestem tu nowa. Trafiłam na wspaniałą stronę. ;-)
Moi przodkowie Chrzanowscy ulokowali się w Brzezinach łódzkich. Od roku 1871 do roku 1884 urodziły się tam 4 córki Ignacego Chrzanowskiego i Pauliny Pakielewicz. Ignacy urodził się w roku (chyba) 1846 i był sekretarzem magistratu w Brzezinach, a jego zona - Paulina z domu Pakielewicz urodziła się (chyba) w roku 1848. Nie mogę znaleźć aktu ślubu. Sądzę, że będzie to rok: 1866, 1871. Czy możecie mi pomóc?
Czy w latach 1881- 1883 urodziła się tam Julia Chrzanowska?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Tomek1973

Sympatyk

@jurek49

Sprawdzę jeszcze kolejne lata, nie ma problemu. Nieśmiało tylko dodam, że zawsze sprawdzam także lata sąsiednie. W tym wypadku sprawdziłem +/- jeden rok.

@jakozak

Po pierwsze - podpisujemy swoje posty, chociażby imieniem.
Po drugie - prosze sprawdzić w bazie danych pradziad, w którym archiwum znajdują się akta z interesującej panią parafii.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php
Z tego co pamiętam, akt z Brzezin nie ma w Piotrkowie.

tomek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

@jakozak
Księgi z Brzezin są w AP Tomaszów Mazowiecki oczywiście z tego okresu o którym piszesz
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Dziękuję bardzo i przepraszam za nietakt. Nie wiedziałam, że muszę się podpisać. :-) Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”