Witam
Na stronie straty.pl
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
odnalazłam młodszego brata mojej babci Heleny Brzozowskiej z domu Wójcik. Brat babci nazywał się Jan Wójcik.
W danych straty. pl figuruje z błędnymi danymi !!!!!.
Tak więc w bazie figuruje
Jan Wójcik; syn Wojciecha; imię matki - brak - powinno być
Franciszka; nazwisko rodowe matki – jest Jennbow, powinno być
Jambor (w niektórych aktach moich przodków i rodzeństwa Jana Wójcika figuruje zmienione (zruszczone) nazwisko Ambor, jednak Jambor jest tym właściwym). Data urodzenia : 1907-07-09 i to jest właściwa data - w jego akcie urodzenia Nr 660 z Noworadomska napisano, iż urodził się 26 czerwca 1907 (kalendarz juliański) czyli 06 lipca 1907 (kalendarz gregoriański) - policzono źle, gdyż korekta w dniach jest plus 13 dni tak więc właściwa data to 09 lipiec 1907 roku – tak jak podano w stratach.pl.
Rzeczywiście mieszkał przed wojną gdzieś na wschodzie u brata Bolesława (Ukraina, Kowel), – kto to był Maria Wójcik (może żona ??).
Dalej to same zagadki. Babcia nie wspominała, że był żołnierzem, albo ja tego nie pamiętam. Wiem jednak, że zaginął na początku II wojny światowej. I to by się zgadzało – data wzięcia do niewoli 1939-09-03.
Bardzo proszę o rozwiązanie podanych nazw i numerów –
przydział wojskowy I.R. 50
miejsce wzięcia do niewoli Weichseb - co to za miasto??
Figuruje na stanie obozu Stalag II C - co to za obóz?
Nr jeniecki 4732
Brak danych o tym, gdzie i jak umarł – może jest jakaś szansa na uzyskanie odpowiedzi (chociaż domniemanie) Zwróciłam się z zapytaniem do straty. pl jednak,
może ktoś z Was wie gdzie jeszcze mogłabym szukać odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam
Izabela