Warszawa - nie mogę znaleźć pradziadka - prośba o radę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ślub był "na okoliczność" wyeliminowania Emilii (że nie ta:), wtedy jeszcze Szulcową nie była

czyli wskazówką do Wacława mogą być między innymi dane z ASC potencjalnego rodzeństwa (dzieci Feliksa Izydora z Wincentego i Józefy oraz Emilii Anny dd Sleszyńskiej/Śleszyńskiej/Sleśińskiej ze Stanisława i Anny ślub 1864)
znanego:
Marianny Reginy 1866
Edwarda Józefa 1867
Aurelii Antoniny 1869
i potencjalnego (1870 i później)
Emilii (?) (?)
w tym małżeństwa ww - może w nich Wacław się pojawiać, a w chrztach dzieci ww - żona Wacława jako chrzestna

dane dot. zgonu i pochówku żony Wacława -dd Bonieckiej mogłyby pomóc w szukaniu miejsca urodzenia ew. zawarcia małżeństwa

wszystko ww to jest przy założeniu "sprawdzone co jest dostępne/zachowane z urodzeń warszawskich i okolicznych z 1870-1880 pod kątem Wacław Szulc, dzieci Feliksa i Józefy - nie ma, więc trzeba poszerzyć zakres o pośrednie dokumenty)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Aggaja

Sympatyk

Post autor: Aggaja »

Szacun Włodku, w godzinę znalazłeś dane, których znalezienie zajęło mi parę tygodni. Ale, niestety, aktów zgonu nie mam. Pradziadek i prababcia zmarli w odstępie pół roku: pradziadek w listopadzie 1940, prababcia w maju 1941. Oboje pochowani na Powązkach, akta spłonęły. Babcia Maryla nie dopilnowała żeby odtworzyć dokumenty. Nie mnie to oceniać, miała trudne życie. Mąż po wojnie nie mógł wrócić, jej się nie udało uciec.
Mam jeszcze to, akt urodzenia syna Aurelii. Z podpisem Wacława ale różnym od tego pod aktem urodzenia babci. Czy może pochodzić od tej samej osoby to pytanie do specjalisty.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 838&y=1396
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Uporządkuję rodzinę na podstawie tego, co można znaleźć w genetece.

1. Wincenty Schultz i Józefa Adamowicz mieli dzieci:
- Antoni ur. 1829
- Adolf Gabriel ur. 1831
- Aniela ur. 1833
- Feliks Izydor ok.1836

2. Aniela Szultz wyszła zamąż za Karola Siennickiego w 1855 i mieli dzieci:
- Karolina Władysława ur.1857
- Józefa Stanisława ur.1858
- Franciszek Karol ur. 1860
- Stefan Mieczysław ur.1862

3. Feliks Izydor Schultz ożenił się z Emilią Śleszyńską w 1864 i mieli dzieci:
- Marianna Regina ur. 1866
- Edward Józef ur. 1867
- Aurelia Antonina ur. w1869
- Emilia ??
- Wacław ??

4. Franciszek Karol Siennicki poślubił Aurelię Antoninę Schultz przed 1889 i mieli dzieci:
- Tadeusz ur.1889
- Kazimierz ur. 1895

Wracając do pytania, czy chrzestny Wacław z aktu urodzenia Kazimierza może być Wacławem z aktu Marianny Reginy. Może być. Jest to prawdopodobnie wuj małego Kazimierza, a kuzyn jego ojca. Bardzo bliskie pokrewieństwo rodziców.

Ten drugi Wacław nazywał się Życki. Ciekawe, że w akcie ślubu Feliksa i Emilii z 1864 świadkiem jest Edmund Życki.
Aggaja

Sympatyk

Post autor: Aggaja »

Monika, dzięki za podsumowanie i za odczytanie drugiego nazwiska. Ja jeszcze znalazlam akt urodzenia Emilii z 1842 roku:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=2&y=1362
wynika z niego zresztą, że była dzieckiem nieślubnym, a jej 18-letni ojciec ją uznał za swoje dziecko, spłodzone z 19-letnią Anną Hirschenfeld (znowu niemieckie nazwisko. czy żydowskie bardziej?) później musieli się pobrać, bo w chwili ślubu Emilia występuje jako córka Stanisława Sleszynskiego i Anny z Hirschenfeldów.
Wiem też, że Aurelia miała jeszcze córkę, Marię, urodzoną w 1897 roku. Ale, pomimo godzin spędzonych na genealogach i w archiwum, nie mogę znaleźć aktu urodzenia tej córki, świadectwa ślubu Aurelii ani aktu urodzenia Wacława no i tej młodszej Emilii, o której się dowiedziałam dopiero ostatnio. Tak sobie myślę, że gdybym trafiła na choć jeden z tych dokumentów, to może byłby on w jakiejś innej parafii, która jeszcze nie pojawiła się w moich poszukiwaniach, i może tam bym znalazła coś więcej. ale teraz już naprawdę nie liczę na indeksy, tylko lecę po skorowidzach, i to w całej Warszawie, a nie udało mi się znaleźć ani jednego z tych dokumentów. dziwne, bo Barbara i Wszyscy święci są zindeksowani, więc tam na pewno nie ma, a Nawiedzenie i Andrzeja przejrzałam już kilka razy. niektóre metryki odnalazłam bez większego wysiłku, przy innych musiałam się trochę przyłożyć, ale niektórych po prostu nie ma i nie wiem, jak to się mogło stać, skoro rodzina, jak widać, zamieszkała w Warszawie. Włodek napisał o jednej luce w świętym Krzyżu, ale w sumie widzę, że akta przeważnie są kompletne, a niektórzy przepadli jak kamień w wodę. :/
mredin

Post autor: mredin »

Aneta, will you please look for Anna Elzbieta Szydlowska death in this book.
Thank you very much!
Sorry for my English.
Maxim

Анета, добрый день!
Будьте любезны, посмотрите пожалуйста запись о смерти Anna Elzbieta Szydlowska в этой книге.
Спасибо заранее!
С уважением,
Максим
Szydlowski, Ostenfeld, Meysztowicz, Fialkowski, Karski, Gasniewski, Frank, Koscinski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Hello Максим!

Unfortunately there's no such person in this book.

Best regards
Aneta
mredin

Post autor: mredin »

Thank you Aneta!
May I ask you several questions in PM?

Best regards
Maxim
Szydlowski, Ostenfeld, Meysztowicz, Fialkowski, Karski, Gasniewski, Frank, Koscinski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Of course!

Regards
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”