genealogia w archiwach jak to działa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

Post autor: olgaprzyjemska »

Mam pytanie, czy można tam wyszukać przodka po nazwisku? Korzystając z wyszukiwarki? Mam stamtąd metrykę o nazwisku i imieniu Kazimiera Olkiewicz ur. 1882 rok (dzięki pomocy forumowiczki, za co będę jej niezwykle wdzięczna :) ale po podaniu nazwiska niby nie ma, dowód: http://www.fotosik.pl/zdjecie/20327f9c3ada7422#

Chciałabym zweryfikować, czy Kazimiera miała rodzeństwo. Jakie są możliwe opcje? Szukanie w każdym roku w danej parafii? Gorzej, jak było chrzczone w innej ;)

help
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Trzeba szukać samemu, księga po księdze. Ewentualnie po nazwisku, kiedy zbiory są zindeksowane.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

to będę szukać 5 lat ;) dzięki za informację.
juras

Sympatyk

Post autor: juras »

Witam.Nie wiem jeszcze co łączy Olkiewiczów z moją rodziną,ale w latach
1818 do 1833 są częstymi chrzestnymi dzieci mojego pra-pra Pawła Chmielewskiego w Złotoryi. Pozdrawiam juras
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

Moi z kujawsko pomorskiego od 1822 r. (dalej nie sięgam), a na nazwiska, których piszesz narazie się nie natknęłam.
juras

Sympatyk

Moi też kujawsko-pomorskie koło Torunia juras
Asia1

Sympatyk

Re: genealogia w archiwach jak to działa

Post autor: Asia1 »

olgaprzyjemska pisze:to będę szukać 5 lat ;) dzięki za informację.
Olgo,
Genealogia to czasochłonne hobby. Musisz się na to przygotować. Bywają rozmaite bazy, indeksy, serwisy takie jak właśnie genealogiawarchiwach, które ułatwiają życie. Ale generalnie jest tak, jak napisał Marcin, trzeba szukać samemu. W wielu księgach metrykalnych, na końcu każdego rocznika, są alfabetyczne spisy poszczególnych aktów - narodzin, małżeństw, zgonów. Jest nazwisko, nr aktu, często także nr strony.
Każdy z nas kiedyś zaczynał w archiwum. To naprawdę nic strasznego :wink: Szybko nabywa się wprawy. Teraz masz masę dostępnych zasobów w internecie i możesz szukać bez wychodzenia z domu.
Masz metrykę Kazimiery, masz zapewne dane jej rodziców, znasz parafię. Zatem do roboty!
Powodzenia
Aśka
juras

Sympatyk

Ze wszystkich ksiąg jakie przeglądałem w genealogiawarchiwach nie spotkałem spisu alfabetycznego. Może w innych w niektórych są albo nie potrafię szukać Pozdrowienia juras
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

Tak, szukam, znalazłam już sporo osób, o których mogłabym tylko pomarzyć. Nie samo szukanie jest czasochłonne co znalezienie odpowiedniej bazy, jeszcze się gubię w samych archiwach, nie potrafię się po tym przemieszczać, zespoły jednostki, (?!) Nie chodzi mi tez o kolekcjonowanie przodków na drzewie a o poznanie ich losów :)
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Witam. Olga nie bój się. Wszyscy kiedyś zaczynali ja Ty.Jeszcze około 2 lat temu przypominałam sobie litery rosyjskiego alfabetu. Jest już ponad 3 mln skanów czy mało czy dużo ? Cieszymy się, że są i czekamy na dalsze bo jest jak podejrzewam jeszcze sporo. A oto jak ja szukam: wpisuję miejscowość u góry .Wyświetlą się okienka. Szukam poszukiwanego rocznika i klikam. Wyświetla się po lewej stronie lista . Wpisuję po kolei co potrzebuję. zaczynając od roku i dalej do dołu.Tylko trzeba trochę uwagi i pójdzie jak nie za pierwszym razem to za drugim.Rób to wolno i czytaj.W księgach są na początku akty urodzenia poszczególnych osób potem indeks alfabetyczny ,potem akty ślubów indeks alfabetyczny i na końcu akty zgonów i indeks alfabetyczny.Sumariusze są w oddzielnych księgach i mogą obejmować nawet 50 lat.Używaj lewej strony i nie szukaj na ślepo.Poćwicz. Jakby co śmiało pytaj.Zawsze otrzymasz odpowiedź - no może czasem możesz odebrać jako trochę uszczypliwą.Szukaj nie bój się.NApisz konkretnie jakiej miejscowości szukasz - pomogę w miarę moich możliwości.
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

barbara1947 pisze:Witam. Olga nie bój się. Wszyscy kiedyś zaczynali ja Ty.Jeszcze około 2 lat temu przypominałam sobie litery rosyjskiego alfabetu. Jest już ponad 3 mln skanów czy mało czy dużo ? Cieszymy się, że są i czekamy na dalsze bo jest jak podejrzewam jeszcze sporo. A oto jak ja szukam: wpisuję miejscowość u góry .Wyświetlą się okienka. Szukam poszukiwanego rocznika i klikam. Wyświetla się po lewej stronie lista . Wpisuję po kolei co potrzebuję. zaczynając od roku i dalej do dołu.Tylko trzeba trochę uwagi i pójdzie jak nie za pierwszym razem to za drugim.Rób to wolno i czytaj.W księgach są na początku akty urodzenia poszczególnych osób potem indeks alfabetyczny ,potem akty ślubów indeks alfabetyczny i na końcu akty zgonów i indeks alfabetyczny.Sumariusze są w oddzielnych księgach i mogą obejmować nawet 50 lat.Używaj lewej strony i nie szukaj na ślepo.Poćwicz. Jakby co śmiało pytaj.Zawsze otrzymasz odpowiedź - no może czasem możesz odebrać jako trochę uszczypliwą.Szukaj nie bój się.NApisz konkretnie jakiej miejscowości szukasz - pomogę w miarę moich możliwości.
Barbara
Pani Barbaro, dziękuję, dobrze jest utwierdzić się w przekonaniu, że robi się to chociaż dobrze ;)

Pani Irku, telefon zapisany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”