prośba o tłumaczenie z łaciny
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
roza.kruza

prośba o tłumaczenie z łaciny
Witam
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu zawartego 10.02 1925
Bazyli Borkowski ur.29.06.1896 syn Onufrego i Katarzyny Wawrykowicz i Katarzyna Dolecka ur. 29.05.1903 córka Antoniego i Jadwigi Stachurskiej
ślub miał miejsce w Lipsku ale został wpisany w Woli Wielkiej.Świadkami byli Ignacy Mączka i Józef Surowiec.
Oboje zamieszkali w parafii Wola Wielka. Tyle rozumiem,proszę o przetłumaczenie pozostałego zapisu.
Dziękuję i pozdrawiam
Róża Kruza
http://www.fotosik.pl/zdjecie/87230c67d2904190
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu zawartego 10.02 1925
Bazyli Borkowski ur.29.06.1896 syn Onufrego i Katarzyny Wawrykowicz i Katarzyna Dolecka ur. 29.05.1903 córka Antoniego i Jadwigi Stachurskiej
ślub miał miejsce w Lipsku ale został wpisany w Woli Wielkiej.Świadkami byli Ignacy Mączka i Józef Surowiec.
Oboje zamieszkali w parafii Wola Wielka. Tyle rozumiem,proszę o przetłumaczenie pozostałego zapisu.
Dziękuję i pozdrawiam
Róża Kruza
http://www.fotosik.pl/zdjecie/87230c67d2904190
-
roza.kruza

-
Gawroński_Zbigniew

- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Jeszcze można wyczytać, że Bazyli urodził się w Narolu, rodzice byli rolnikami, ale co z wyznaniem Bazylego? Mam wrazenie, że inne literki niż u Katarzyny.
Związek pobłogosławił Ludwik Chrzanowski cooperarius loci - pomocnik [ksiedza] miejscowy [tej parafii]
Różo, co może znaczyć zapis Krupiec-czy chodzi o wieś?
___
Krystyna
Związek pobłogosławił Ludwik Chrzanowski cooperarius loci - pomocnik [ksiedza] miejscowy [tej parafii]
Różo, co może znaczyć zapis Krupiec-czy chodzi o wieś?
___
Krystyna
-
roza.kruza

Z tego co wiem to to,że
Borkowscy byli greko-katolikami a Bazyli był ochrzczony w cerkwi Krupiec ( obecnie okolice Lubaczowa) .Miejsce urodzenia w różnych dokumentach jest różne, najczęściej Lubaczów lub Narol. W Narolu nie był zapisany sprawdzałam, jego brat Michał był natomiast ochrzczony w cerkwi Kniazie.
Co może oznaczać imię Wasyl?
Nazwisko księdza bardzo cenne, dziękuję
Dziękuję bardzo za pomoc nie mogłam odszyfrować tych dodatkowych informacji.
Róża
Róża
Borkowscy byli greko-katolikami a Bazyli był ochrzczony w cerkwi Krupiec ( obecnie okolice Lubaczowa) .Miejsce urodzenia w różnych dokumentach jest różne, najczęściej Lubaczów lub Narol. W Narolu nie był zapisany sprawdzałam, jego brat Michał był natomiast ochrzczony w cerkwi Kniazie.
Co może oznaczać imię Wasyl?
Nazwisko księdza bardzo cenne, dziękuję
Dziękuję bardzo za pomoc nie mogłam odszyfrować tych dodatkowych informacji.
Róża
Róża
-
roza.kruza