Stawiński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lukasz_M1985

Sympatyk

Stawiński

Post autor: Lukasz_M1985 »

Poszukuje informacji o Franciszku Stawińskim ur.1906 zm.1974,parafia Srock.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Stawiński

Post autor: algaa »

Witam

Brat mojego pradziadka również Franciszek Stawiński,ale zmarł w 1919 r na Wołyniu.

Mam pytanko czy Twoi Stawińscy pochodzili z Wołynia?

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Ze strony ojca mojej mamy też jestem ze Stawińskich :) Mój dziadek Bolesław Stawiński ur. 1881r. w Warszawie przyjechał tam z rodzicami z Janikowa k. Sandomierza.
Poszukuję rodziny jego dziadka Jacka Stawińskiego, jego miejsca urodzenia ok. 1820r. i miejsca zgonu ok. 1870r. oraz miejsca urodzenia jego żony Agnieszki z Miśkiewiczów ur. ok.1822r. i zmarłej w 1892r. w parafii Siennica Różana k. Krasnegostawu /zam. tam u córki Józefy Gajewskiej/.

Pozdrawiam wszystkich Stawińskich.
Maria
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Witam,
Na lubgens jest akt zgonu Agnieszki Stawińskiej dd Miśkiewicz (zgodnie z Pani informacjami). Mam co prawda kłopot z rosyjskim ale czy na końcu nie mówi się o jej urodzeniu w gminie Trusz..... powiatu janowskiego. Czy chodzi o coś innego ? Nie do końca rozumiem a jeszcze takiego zapisu nie spotkałem
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1867931

Jest też indeks ze ślubu Józefy Stawińskiej z Piotrem Gajewskim (Kraśnik 1879 nr 21) . Warto dotrzeć do aktu ze względu na parafię urodzenia Józefy.
Na lubgens jest też indeks aktu urodzenia - Franciszek Stawiński Biała Podlaska 1906 nr 466.
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Dziękuję Arku, ale właśnie z tych metryk z Lubgensu znam te wszystkie dane co podałam.
Ale nigdzie nie ma tego o co proszę; czyli miejsca urodzenia i zgonu Jacka oraz tylko miejsca urodzenia jego żony Agnieszki.

Liczę na potomków rodziny ich córki Józefy z Niedziałowic, po mężu Gajewskiej.

Maria
Lukasz_M1985

Sympatyk

Post autor: Lukasz_M1985 »

Dziękuję za odpowiedź.Pradziadek rodził się w centralnej Polsce,wieś Żeromin.Jest pochowany w Tuszynie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”